Коментари

Защо избивате животните?

Не се научиха, така и не се научиха, изобщо не се научиха. Вече няма никакво значение по каква причина избиват овцете и козите в Странджа. Всички хора, с които говорих днес, бяха убедени, в две версии. По-меката: някой е решил да убие дребното животновъдство и пет пари не дава за поминъка на хората от този беден край. По-твърдата: някоя разчиства Странджа като терен за заселване с емигранти. И няма никакво значение дали има основателна причина за умъртвяването на животните и каква е тя. Доверието в българските институции е на кота нула. Тези, които ще повярват, че задължително трябва да се изтрепят овцете и козите, защото иначе чумата ще ги тръшне и ще заразят още стада, вероятно са същите, които повярваха, че Юнкер го мъчи ишиас.

Днес една снимка обиколи цялото виртуално пространство, жената от нея е заснета и на клип. Тя гали своите козички, нарича ги с имена, прегръща ги и плаче. Нищо в този клип не е изкуствено или преувеличено. Стадата не са само добитък, не са просто поминък, животните в тях имат имена, а стопаните им живеят с тях. И сега тази възрастна жена моли репортер: Направете нещо, направете нещо!

Тъй ли нямаше един човек с мозък за пет пари в БАБХ, който да каже на колегите си, че не може току-така да влезеш в едно село и да почнеш да избиваш същества, които носят имена? Бабата не знае защо трябва да убият козите й, дядото не знае защо умъртвяват овцете му, но някой в БАБХ предполага се, знае. Първата му задължение би трябвало да бъде да обясни на тези хора какво става и какво се налага да се направи. Да отговори на всички зададени от тях въпроси, да ги убеди, че се налага (щом се налага). И едва след това да прати хората с белите мушами и маски да убиват. Възрастни хора прегръщат животинчета, а някакви мъже в одежди, които им осигуряват защита от същите животни, които възрастните прегръщат, ги убиват. Това не прилича на предотвратяване на зараза, това прилича на безумие, на жестокост, на унищожение прилича. И после някои умници ще се подиграват на простите селяни, че си обясняват наложителното мероприятие с конспиративни теории за заселване на Странджа с мигранти. А вие, умните, защо не обяснихте? Защо не проявихте елементарно уважение към тези селяни, които си гледат дребните животни като деца, кръщават ги, обичат ги, радват им се, боли ги за тях? Защо решихте, че може просто ей така, да се скриете в бели мушами и да видите сметките на стадата, на поминъка, на начина на живот на тези хора.

Тази арогантност е необяснима. Ако има основателна причина, защо не я разясниха по телевизиите? Защо медиите се употребяват да се пристрастят бедните селяни към търкането на талончета, а не се използваха да им се обясни защо им нахлуват в живота и го преобръщат с краката нагоре? На това никакво уважение хората отвръщат с никакво доверие. Но какво й пука на агенцията за безопасност на храните? Тя си знае, че българските селяни са кротки, те не са въоръжени като американските фермери, никой в Странджа няма да извади пушка и да каже, че не допуска убиец до стадото си, както сме виждали в някои филми. Затова сега гледаме друг филм, хорър.

 

Защо избивате животните?

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top