Коментари

Ибо си поживяха, Господи!

Към хора на „интелектуалците“, които се хвърлиха с голи гърди да бранят Бойко Борисов и правителството, се присъедини и бившият лидер на СДС и първи демократичен премиер на България Филип Димитров.

Слагам интелектуалци в кавички, защото класическият представител на интелигенцията, който може да се нарече интелектуалец, е носител не само на творчески способности и постижения, но и на морални качества, които по никакъв начин не се връзват със защитата на най-корумпираното и некадърно правителство в новата ни история.

Защо ли „големият демократ“ се хвърли да брани правителството като Раймонда Диен? За кауза е абсурдно да се говори. Остава кокалът, който властта му подхвърли да гризка. Членовете на Венецианската комисията се назначават от съответните правителства за срок от 4 години. Филип Димитров замени Евгени Танчев през 2017 г. Което означава, че мандатът му изтича и трябва да се поднови. Но може и да не се поднови, ако властта се смени…

Между другото, казвал ли съм ви, че голямата „героиня“ Раймонда Диен съвсем неоснователно е влязла в историята като пример за смелост и безкористна жертвоготовност. Оказва се, че болшевиките са й платили 100 хил. франка за да легне на релсите и да спре влак с боеприпаси. Тъй че Раймонда изобщо не е пример за безкористно геройство.

И в случая май ще е оправдано да кажем за Филип Димитров «като Раймонда»… В изключително по лицемерието и цинизма си интервю пред сайта transitionstories.eu, цитиран от „Дневник“, безкористният, безсребърникът,  «иконата» на ранното СДС, обръща съвестта си с хастара навън, за да защити едно правителство, загубило всякакъв кредит както у нас, така и в Европа, и да обругае хилядите протестиращи срещу корупцията и мафията. Според него протестиращите срещу премиера Борисов и главния прокурор Гешев обслужват външни интереси.

Зам.-председателят на Венецианската комисия се прави на разсеян относно доклада на същата комисия от края на миналата година, в който настоятелно се препоръчва (за пореден път!)  да се предприемат конституционни промени, с които да се премахне недосегаемостта на главния прокурор. Който бил по-безотчетен и от монарх.

“Едва ли не излиза, каканиже Димитров, че върховенството на закона не се прилага. Това е нещо, което според мен по-скоро е свързано с интересите на външни сили спрямо ЕС и НАТО, отколкото с нещата в самата България.“

Къде го чукаш, къде се пука?!

Според зам.-председателят на Комисията за демокрация чрез право, както е точното име на Венецианската комисия, на съдебната власт у нас можели да влияят олигарсите, а не изпълнителната власт. Излиза, че олигарсите не са свързани с изпълнителната власт. Лъжа или глупост, или и двете. Олигархията е форма на управление, при която властта е в ръцете на малка група знатни и богати люде.

Не може да се отрече, че олигархията влияе на съдебната власт. Че нали Пеевски върти на малкия си пръст ВСС и главния прокурор?! Пеевски е олигарх в класическия смисъл на думата. До вчера Пеевски имаше 3-4 лични министри в правителството! Всъщност, май и до днес…

Така че да се говори, че изпълнителната власт не влияе на съдебната е върха на лицемерието! Емблематични са думите на Кокинов към Борисов по повод Цацаров: „Ти си го избра!“ Емблематично е и признанието на Борисов, че той е одобрил Лозан Панов за шеф на Върховния касационен съд. Можем да добавим и отказа на правителството да предложи кандидат за главен прокурор, което недвусмислено показа, че Борисов и Пеевски са се договорили за кандидатурата на Гешев… Примери да търси човек!

Особено грубо, дори вулгарно, звучи защитата на свободата на словото и по-специално на пресата у нас. Както отбелязва Медиапул, тук Филип Димитров буквално повтаря тезата на Борисов: “Всичката преса плюе правителството… да се твърди, че тя не е свободна, а че изпълнителната власт може да ѝ налага нещо – това е смешно.“

Да, смешно е! И е още едно доказателство за народната мъдрост, че никога не е късно да станеш за ибрет.

Бедни ми, бедни Фил! Защо не умря на Боянските ливади…

Тъжна е епитафията на СДС, така, както я пишат днешните лидери на съюза, Филип Димитров, Алексадндър Йорданов, Надежда Михайлова… Много тъжна.

 

Ибо си поживяха, Господи!

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top