Из делниците на един луд (23-27 май)

Понеделник, 23 май

Докъде бяхме стигнали миналия път? Май до любезния отказ на Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат, който изтръгна въздишка на облекчение в средите на Борисов. Няма да се налага да обясняват защо не искат успешния им президент да повтори.

Плевнелиев вика, че се отказва от вота, но не и от политиката. Нямало да прави собствена партия, нито да се присъедини към вече съществуваща. "Ще действам независимо, принципно и надпартийно, както и досега."

С една дума ще си мисли, че прави политика, но всъщност ще прави нещо друго. Политическата дейност в демократичното общество се осъществява в партиите и чрез партиите. Извън партиите действат общественици, читалищни дейци и т.н.

Мисля, че ще бъде честно някой да му каже, че е станала грешка. Случайно се е занимавал за известно време с политика, но вече никога няма да се занимава.

На Плевнелиев просто не му издържаха нервите. За няколко дни не издържаха. В сряда премиерът ще каже, че тъкмо е бил решил да го подкрепи, дори го поканил да поговорят, да видят какво може да направи ГЕРБ за неговата кандидатура. Обаче Плевнелиев го изненадал. Поставил го пред свършен факт. Отдавна свършен факт. И без всякакво усилие стигнали до решението да си оставят опция за "някой следващ мандат".

И Цветанов много съжалява за отказа на президента: "Плевнелиев можеше да бъде разглеждан като президент втори мандат, причините в отказа му трябва търсим в ДСБ, които забиха нож в гърба му."

Ей, тоя е архиподлец! Още малко ще каже, че Росен му е на първото място в списъка за коледните картички. Ако зависеше от него, Плевнелиев и през 2011 г. не можеше да бъде разглеждан. Гаче не помним как му заби ножа със скандала за общинското изнудване, което Плевнелиев не докладвал своевременно. Цецерон тогава се беше нагласил да става президент. Той е в постоянна постоготовност, ако мога така да се изразя. И споменаването на думата президент предизвиква в него спонтанна хормонална реакция. Обаче нещо дребно му се губи. Древните гърци имат понятие кайрос – интуиция за момента. Да знаеш кога и какво. Е Цецерон е роден без кайрос. Затова и сега няма да стане. Борисов директно го издялка: „Цветанов няма да е кандидат, няма да са и много други хора.”

Което си е точно така. Над 6.5 млн. няма да са кандидати. Един ще е само, но не знаем кой.

Всички обичат Росен. Сн. Чавдар Николов.

И докато сме на темата за президентските избори. Колегата Терзиев бие тревога в „Сега”: „Търпяхме, търпяхме американския предизборен карнавал, но повече не бива да мълчим, защото жонглира с нашите национални интереси. Останалият единствен в съревнованието на републиканците кандидат Доналд Тръмп се отправи към финалната права, без да промени определението си за НАТО като "вехтория" (оbsolete). Той каза, повтори и потрети, че няма нищо против алиансът да се разпадне…”

Трябва, трябва вече да се определим и да кажем твърдо „Не” на Тръмп. Един американски президент е напълно в състояние да разпадне НАТО. И да преебе единият от общо двата ни приоритета за последните 26 г. (Другият сам ще се преебе, като гледам…)

Като си помисля колко очаквания, колко надежди и мечти сме инвестирали в НАТО! Комай друго не сме инвестирали… Понеже сигурно сте забравили тези трепетни времена, та ще ги напомня с един цитат от премиера Борисов, тогава гл. секретар на МВР: „Трябва да устискаме догодина до приемането ни в НАТО. Тогава съм сигурен, че ще дойдат много инвестиции в България и ще повдигнем заплатите на полицаите. Просто трябва тук тези няколко месеца да се изкарат дотогава, това е важното.”

Е, мечтите рядко се сбъдват и слава Богу.

Вчера, 22 май, се навършиха 4 г. от земетресението в Перник. Годишнината беше почетена с трус от 4.3 по Рихтер в Сандански. Добрата новина е, че позатихва. Все пак в Перник беше бая по-силно – 5,8.

Вторник, 24 май

Борисов честити 24 май на всички българи. Каквото ще да е, но не можем да отречем, че и за него е празник все пак. В широкото тълкувание 24 май е празник за всеки, който може да пише.

Във Фейсбук премиерът написа: "Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е един от най-светлите български празници. Писмеността, чийто първообраз е създаден от светите братя Кирил и Методий, днес е възприета като официална за стотици милиони по света, които я ползват в своята ежедневна комуникация."

Кмет Фандъкова обаче не е съгласна и му намеква, че е мислител лека категория: „Да пазим българския език, защото той е не само комуникация. Езикът е и мислене. От него започва това, което наричаме просвета."

Не знам какво й става. Да не би да искала да става президент, пък той да й е отказал и тя затова така да се е напушила? „В историята, вика му, се влиза с победи и геройства, но се остава със слово и книжнина.” Направо му отказва, между нас казано. Затваря му страниците на историята под носа. И да влезе, нема как да остане. Ама той, подобно на всичките ни политици, не ще в историята. Иска в политиката.

Може да ставаме мнителен, но ни се струва, че и изказването на Плевнелиев беше насочено срещу него: „Образованите хора са коректив на популистите и националистите и на търсенето на безпринципни политически решения, играейки си с тревогите и страховете на хората.”

Изобщо обръщат целия празник срещу него. Така излиза, не ли?

„Стандарт”: „Патриарх, Кобрата и гвардейци на 24 май.”

Кобрата чествал 24 май! Заедно с Андрея, естествено. Много е важно за го знаете.

И същите тези в „Стандарт” се правят на големи родолюбци! За празника вместо номера на страниците, турили букви!

По телевизора показаха бившето училище в чисто българското село Горна Росица, община Севлиево. Вече не е училище. В него се разхождат телета. Славна метафора за това какво става с наследството на браточките Мето и Кире…

Свилен Шитов, кмет на Девня, ГЕРБ. Снимка „Афера.бг”.

Смятаме, че трябва да се спре вече с това лицемерие. Не бива да лъжем повече децата, трябва да им кажем истината. Каквато и сила да е знанието, в историята няма случай да е победило парите. С пари може и да не можеш да си купиш знание, но можеш да си купиш знаещите. На дузини можеш да си ги купуваш и не е скъпо.

В тази връзка заявяваме, че сме категорично против искането на МЕНСА в учебните програми на учениците от IV до VII клас да бъде включен час по мислене. Ако в тази крехка възраст тласнем децата по тоя грешен път, какво ще правят като пораснат и се влеят в една среда, която ежедневно ще им доказва, че да се мисли е безсмислено?! Направо ще ги осакатим и ще ги направим непригодни за българи.

Не трябва да се мисли! Трябва да се действа. Тези, които действаха, докато ние мислихме, сега имат вили в Дубай. А ние дращим ката ден за паница леща!

Колегата Волтер го е казал много точно: „Ако бях прост като толкова други, щях да бъда щастлив като тях…”

На път сме да станем народ от щастливи хора и аз съм твърдо решен да не остана встрани то този процес.

Сряда, 25 май

Първанов вика: „Кандидатът на АБВ трябва да бъде доказан държавник и да бъде избираем.” Такива, вика, в АБВ с лопата да ги ринеш. „Познавам хора от АБВ, познавам и личности от партиите, с които преговаряме, които отговарят на тези два критерия.” Преговарял е, да ви кажа, с Любо Дилов, който наистина е доказан държавник. Малко търговски ориентиран, но те всички са такива. Сред преговарящите видях и Слави Бинев, държавник, доказан дори на европейско равнище. Познати и доказани държавници са и Румен Йончев и Борислав Китов от Народен съюз, земеделецът Спас Панчев. Абе, много са. Проблем може да възникне само от това, че и ние ги познаваме.

Първанов и други видни държавници. Сн. „Клуб Z”.

Все повече се убеждаваме, че на Първанов наистина хич не му се ще да става президент. Толкова не му се ще, че търси начин да откаже служебно. Дискретно се е допитвал до конституционалисти дали не може  да се скрие зад конституцията, чл. 95 (1). Но няма как. Оказва се, сам призна, че има "тълкувание на конституцията, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново."

Наистина някои конституционалисти правят такова тълкувание. Например на бившият конституционен съдия Димитър Гочев. И при това положение няма друго положение. Ще трябва да се кандидатира.

Обаче конституционалистите от Пазарджишката школа, например Екатерина Михайлова, са точно на противното мнение: „Първанов може да е държавен глава максимум два мандата. Според мен е доста ясно, че в чл. 95 пише точно това.”

Благоевградският общински съвет отказал да направи говорителката Ани Салич и шефа на БГ-радио Николай Янчовичин почетни граждани. Янчовичин е предложен, щото бил превърнал Благоевград в музикална столица на България. Но за Ани Салич основанията са далеч по-сериозни. Родена е в Благоевград и на това основание е предложена от администрацията на общината. (Пазарджик, Пазарджик ти мой роден?! Попов, няма да приема нищо посмъртно!) Обаче на Салич не й стигнали 6 гласа. Така е то! Никой не е станал пророк в собственото си село! Ани специално в никое село няма да стане пророк. И не бива. Защото ако се направи прецедент, ще тръгне епидемия. Знаете ли колко телевизионни говорители има?! Ами тези, които казват времето? На какво основание би могъл Гоце Делчев да откаже да почете Емо Чолаков? Ами Емо е направо д-р Филипов сред метеоролозите. Понякога е дори по-смешен.

Проф. Огнян Герджиков си купил „Речник на нормативните дефиниции в българското законодателство”, съставен от некоя си Елица Маркова и рецензиран от доц. д-р Живко Драганов и доц. д-р Божана Неделчева. И научил работи, които единствено там ги пише. Сигурен съм, че и вие има какво да научите от тоя речник. Знаете ли например какво е автомобил?  Автомобил е „недвуколесно безрелсово МПС”. Знаех, че не знаете. А автор? „Автор – лице, по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права.”

Води – всички води по смисъла на Закона за водите.

Дейност – дейност, извършвана като част от икономическа дейност.

Животни –животни, отглеждани за производство на храна и/или животни, които не се отглеждат за производство на храна.

Имот – притежавана или придобивана по финансов лизинг, изцяло или частично земя и/или сграда.

Правителство – всеки държавен орган, институция, служба или други подобни органи на местно, национално или международно равнище.

Последното ме хвърли в джаза. Доктор по политология съм, но не го знаех. Излиза, че имаме хиляди правителства на всякаква почва и равнище! Което може да означава единствено, че тоя речник е съставен на нервна почва, ако ме разбирате.

Навремето, когато се реши да се направи Социологически речник, проф. Николай Тилкеджиев, Бог да го прости, тогава млад асистент, събра цялата налична социологическа мисъл, в това число и млади нАучни работници като наша милост. И на всеки бяха дадени по 2-3 термина, които да разработи. Години се съставя тоя речник, редактира и прередактира. А таз госпожа седнала и сама го спретнала, вероятно за месец-два.

Прав е Герджиков: „Спрете този речник!”. Аз бих отишъл и по-далеч: Арестувайте авторката за тъпота с взлом, а рецензентите като съучастници! За такива работи трябва да затварят и да изхвърлят ключа!

Ама не можеш ги спря всичките. Андрей Райчев каза преди години, че за да отгледаш един учен, трябва да изхраниш и десет боклука. Такъв бил рандеманът в науката. Десет срещу един е обречена работа, не ли?!

Човек може да получи полезни знания от най-неочаквани места. Например, дами, знаете ли как можете да свалите мъж, който е в бара с друга жена? Сега ще ви кажа. Стягате вагиналната мускулатура, правите заключ с пръстите и започвате да го фиксирате в лявото око (мъжко ляво!). Това го научих от Кобилкина, която гостуваше оня ден на Гала. Пробвайте го и съобщете дали работи.

Четвъртък, 26 май

Даниел Вълчев пред БНТ: "Поведението на ДСБ и на лидера Радан Кънев прилича на това, което има човек с лошо храносмилане – или имаш киселини и целият свят ти е крив, или имаш газове и никой не иска да е до теб".

Зер пърдят?! Стига, бе!  Не, това не го вярвам. Допускам максимум халитоза.

Между другото ще отбележа, че професорът от Пенсилванския университет Ал. Христов, зооинженер, откри преди няколко години, че риганът, добавен в храната, намалява наполовина газовете, главно метана, който е основен фактор за ускоряване глобалното затопляне. Но Радан, доколкото знам, не е Костов. В смисъл, че поне не е вегетарианец. А за другото е прав Дани бой. От бай Мирон Иванов съм запомнил, че „мислите биват кисели и алкални според онова, което става вътре в нас – най-често в стомаха”. Китайците са вярвали, че умът и душата на човека са в стомаха. Което ми се струва много рационално. Защото стомахът може да се разширява. А главата не може. И като натрупаш много ум, черепът почва ди ти стяга. За китаеца звуците, които издава стомахът от единия или другия си край, са доказателство за това, че душата е доволна и щастлива. За тях куркането на червата не е нищо друго, освен интензивна работа на ума. И сега като се замислям, винаги, когато са ми куркат червата, съм почвал да мисля. Както и да е. Пък Ксенофонт казва… Но това съм ви го казвал.

Като стана въпрос да ви споделя като патил човек. Понеже явно имам ГЕРБ (гастро езофагеална рефлуксна болест) и киселините ме мъчат от дете. Най-много ми се дигат от уиски и агнешко. Откакто открих Пробитор се родих. И ям агнешко поне по два пъти годишно. Честно ви го споделям, не съм от докторите, дето им плащат фармацевтичните компании. Те на хуманитарни доктори не плащат.

Петък, 27 май

Социологът Цветозар Томов, член на ЦИК, запали моторетката по повод изказване на шефа на правната комисия в НС, който каза при Кауня, че на последните парламентарни избори в Чикаго гласували 130 българи! Демек, какви секции за хора, които не искат да гласуват. Та Цветозар написа във Фейсбук, че гласувалите там били 15 пъти повече, но Кирилов не знаел къде да ги търси: „Трудно ми е да преценя дали г-н Кирилов лъже като хамалин в квартална кръчма, или просто лъсва тоталното му невежество… Но като е невежа, защо изобщо си позволява да участва в прекрояването на изборното законодателство?"

Защото е невежа, бе, колега! Не ме карайте да си помисля, че и вие сте невежа относно природата на невежата. Невежата не знае, че е невежа! Това е научно доказано – ефект на Дънинг-Крюгер. „Некомпетентните често са благословени с неуместна самоувереност, предизвикана от нещо, което те усещат като знание."

Кривата ясно показва, че цял живот да четеш и учиш, никога не можеш да стигнеш нивото на самооценка на невежата. Графика OFFNews

Ефектът на Дънинг Крюгер е широко познат във Фейсбук. Лично ние сме виждал десетки постове по темата. Но въпреки това, смеем да твърдим, че най-важното не се разбира. Защото, както писаха колегите от OFFNews, ефектът Дънинг-Крюгер не се отнася за другите – той се отнася за всички. Всички сме некомпетентни в различни области. Затова трябва да го даваме по-скромно, да се съмняваме в собствената си всестранна компетентност и да уважаваме чуждата. Е, във Фейсбук това е невъзможно, но по принцип го казвам.

От две места вече научаваме, че в некои мозъци се е загнездила идеята царят да е общият кандидат за президент на левите. Не сме против. Поне инконтиненцията ще бъде по уважителни причини, а не като досега от простотия и невежество. Готски ще почне мандата на 80 и ще го довърши на 85 г. Макар че на тая възраст въпросът кой кого стои по ленински остро.

Журналистите естествено го попитаха веднага. „В момента не виждам специален интерес или влечение към президентската функция. Не е последната ми амбиция. В такъв момент трябва да се прецени внимателно, но фактически са ме учили да обединявам, а не да деля или да правя лични комбинации в моя полза.”

Доде е жив човек все се надява, чака да го оценят, да го поканят. Но обикновено хората се сещат колко ценен е някой чак като му видят снимката по стълбовете. И тогава му въздават всичко, което са му отказвали приживе. Стига, разбира се, да е сигурно, че е умрял.

Чудо, братя! Невиждано чудо! В „Труд” цяла страница хвалебствия за Петър Славов, депутат от РБ. „Петър Славов – Гражданското острие”. Още по-чудно става чудото, като се сетим, че той е от гражданската квота на РБ. Деен, кадърен, компетентен, отговорен! Дали му възможност и той да се похвали.

Просто не знам какво да кажа. А е жив и здрав човекът, изрично проверих. Нямам ключ за това загадъчно приятелство на Блъсков и Славов. Мога единствено да допусна, предвид някои манталитетни характеристики на гл. редактор на „Труд”, че Славов ще излезе от него малко по-беден.

Ама то е казано. Когато се срещнат човек с опит и човек с пари, този с опит си тръгва с повече пари, а този с парите – с повече опит. Съдбата така уравновесява везните.

 

To be continued

 

 


Из делниците на един луд (23-27 май)

Понеделник, 23 май „Софиянци се къпят в неделя, перат в понеделник”, пише „24 часа”. От „Софийска вода” така им обяснили. Глупости! Как пък го измислиха, че софиянци се къпят в неделя! Аз познавам много софиянци, които се къпят в петък. Разпети петък. Качете се в рейса или в трамвая, застанете на някоя опашка и ме опровергайте… Аман от изследователи! Румен Петков вика: „Аз нямам проблем да се подложа на дрегер. (Дано и дрегерът да няма!) Но ако намерите глупомер, ви съветвам да не го употребявате при г-н Цветанов, защото ще го счупи.” Възможно е. Един галактически пич казваше: „Една често срещана грешка, която се допуска при конструирането на абсолютно глупакоустойчива апаратура, е подценяването на изобретателността на пълните глупаци.” Навремето зададохме въпрос на Никито Василев: „Абе, теб проверявали ли са те на глупомера? Ще го разбиеш!” Но тогава още не знаехме, че Никито ще ни се стори Айнщайн в сравнение с днешното „национализиране на едрата умствена собственост”. Може би точно тук му е мястото да кажем, че Цецко се готвел да защити дисертация в НСА, катедра "Мениджмънт на спорта" и да стане доктор. Д-р Цветан Цветанов! „Това е нещо, което и на визитна картичка стои добре”.    Така изглежда човек, на когото „не му отива да е замислен”… „Парвенюто обикновено не е човек, който се примирява да мине за неразбиращ и от по-тънките работи…” Изкуство, наука… Темата на дисертацията му била "Оптимизиране на управлението на спортните съоръжения в София". Научният му ръководител проф. Петър Банков вика, че работата имала огромен научен принос. Дисертантът установил, че общинските спортни съоръжения са най-малко в София. Което е голямо постижение, защото за тези изводи, освен събиране, трябва да се използва и действието деление – броя на населението върху броя съоръжения… Абе сложно си е… Един настолен приятел обича да казва: "Науката, от мен да го знаете, умее да се защитава." Не, не умее! У нас никога не е умеела. Ни науката, ни културата! Министър Рашидов реве, че някои театри и опери мамели с продадените билети и източвали бюджета. Един от „музикалните институти” показал ръст в продажбата на билети от 1055%, друг успял да накара общината да купи 24 000 билета за 120 000 лв., за което държавата ще му даде 1.6 млн. лв. субсидия. По 70 лв. на зрител, пардон, на продаден билет. Да знаете, уважаеми читатели, че прогнозите ни граничат с ясновидство! Не се хвалим, само констатираме. Още когато стана ясно в какво се състои реформата в културата, обърнахме внимание, че Вежди, вместо да изпише вежди, ще избоде очи: „Ако съм директор на театър, к’во ще направя?  Понеже директорите вече ще могат еднолично да определят числеността на трупата, ще я редуцирам  до малък и сплотен колектив. Ще поставя некоя нова българска пиеса. За българска дават 5% отгоре. Пускам билетите по 5.10 лв. За цени над 5 лв. дават още 10%. Тегля потребителски кредит и изкупувам билетите…. И си гледам кефа. След 3 м. вземам субсидията, барабар с всичките й екстри, връщам кредита и изкупувам билетите за следващото тримесечие… Ще се измислят и други подходи. Някъде ще абонират без пари училище, другаде  поделение, работнически колектив, болница, психиатрия…” Трябва да имаш акъл колкото грахово зърно, за да не се сетиш, че така ще стане. А Веждито не се сети… За една реформа трябва седем пъти да мислиш, един път да режеш… Ей, казвал ли съм ви, че този израз води началото си от древните евреи? Щото при обрязването е много важно да се премери точно. Мисля, че и турците също много внимават. Но явно има изключения… Вторник, 24 май От Института за българския език на БАН викат, че след 1989 г. в езика ни са навлезли 4300 нови думи. Но не всички щели да се задържат трайно. Според тях колкото по-малко е натоварена с експресия дадена дума, толкова по-големи шансове има тя да се задържи в езика. Да, бе! В „Труд” проф. Брезински разказва, че думи като бисер, бъбрек, калпак, тояга и др. си ги носим още от Кубратова България. Е, вие смятате ли, че в думата „тояга” няма експресия? Да, бе, няма! Според нас една дума се запазва, ако се употребява непрекъснато. А тя се употребява, когато явлението, което обозначава, е честотно. И така тя се предава от баща на син – тоягата, а от там и думата… Пък Пешето Стоянов учредил във Виена, в Курсалон, международна фондация “Център за глобален диалог и сътрудничество”. И Бил Клинтън бил, и други високи гости. Ние, какъвто сме суеверен, никога не бихме я учредили точно в Курсалон. Ако и да знаем, че на немски не е същото като на български… На немски  „kur” значи ляк, лечение. Оттам и курорт – лековито място. Допускам, че и етимологията на нашата дума е същата. Но с времето съдържанието малко се е изместило. Пак я свързваме с лечение, но в един друг смисъл, пейоративен… Затова като кажеш на немски куроператор, се разбира фирма, която организира перфектен лечебен туризъм. Като германската „Кур клуб”, която от 1996 г. води германски баби на „Албена”. Даже в Добрич направиха шефа й почетен гражданин… А като кажеш на български куроператор, се разбира точно каквото се разбира… И така от дума на дума, неусетно стигнахме до 24 май, празник на културата и просветата.  Щото у нас цялата култура се върти около… римата. Но това вече го писахме… Депутатът от ДПС Рушен Риза се изказал за Волен Сидеров направо като халифа Омар, преди да запали  Александрийската библиотека: „Ако поведението на Сидеров, вика, е умишлено, то с него трябва да се занимава прокуратурата. Ако ли пък вярва в това, което прави, той е за 4-и километър…” Симпатизант на партия, създадена на психическа основа Да бе, Четвърти километър е депо за боклуци! Щото ние си немаме. На Четвърти километър Волен Сидеровци са с един повече от Бойко Борисовците. Според нас, за да нема повече такива инциденти, трябва да се поправи чл. 11, ал. 4 от конституцията: „Не може да се образуват политически партии на етническа, расова, верска или психическа основа…”  И ще си решим проблема не само с ДПС и Атака, ами и с РЗС… Като казах боклуци, имах предвид разпространените от Wikileaks грами на бившия посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни: "От затвора към парламента" и "Изборите в България – боклуци на входа, боклуци на изхода." Госпожата вика, че ДПС и „Атака” си били „най-добрите врагове” – плашели взаимно електоратите си и си осигурявали висока активност. Така си е. Доган нема-нема и каже „Бау-у-у” и простият народ припка я при Сидеров, я при Бойко… Онзиденшните думи на агата, че без ДПС не може да се избере президент, потвърждават на 100% извода на госпожата. Ние дип не вярваме на червената Мая Манолова, но май коалиция ГАД (ГЕРБ-Атака-ДПС) не е плод единствено на индоктриниран кюстендилски мозък… Сидеров, естествено, отрича да е тандем с Доган:Който се страхува, да си стои под юргана и да подпръцква! Аз не се страхувам!” Браво, браво! А подпръцкваш ли? Пардон…    Голият маха Един приятел ми разправяше, че Бойко имал записи как Сидеров приема „държавна субсидия”. Естествено, не лично от Бойко. От хора, които не могат пряко да бъдат свързани с ГЕРБ. И затова Бойко много не му се връзвал на Сидеров. Ще си каже.  Сряда, 25 май В есето си «Смехът» Анри Бергсон пише: «Попитали един човек защо не плаче по време на някаква проповед, когато всички останали се късали от рев, а той отвърнал: «Не съм от тази енория.» И аз, ако не бях от тази енория, много от нещата, които стават в нея, нямаше да ме натъжават, а щяха сигурно да ме разсмиват. Но, за съжаление, и ние сме енориаш тук и пасом на същите пастири… Нови грами от «Уикилийкс». Амбасадорите Байърли и Макълдауни потвърждават всичко, което се шушукаше за Бойко: криминалното му минало, връзките и приятелството с Маджо и Пашата, «регентството» на «политическия брокер» Валентин Златев, свързването на банката на Бориславова с пране на пари… Американските представители рисуват един точен психопортрет на Борисов: балканските му тарикатлъци, безмерното му его, "уличното” му  образование и повърхностен характер, нетърпимостта към всякаква критика… С две думи – портрет на една нарцистична мутра. Излиза, че сме си избрали за премиер един капо ди тути капи… По-точно капо ди тути пипи, та да ни има и нас… И ако се чудите защо, след като знаят всичко това, американците подкрепят Бойко, не от ум се чудите. Защото американците делят хората не на престъпници и порядъчни, а на проамерикански  и антиамерикански настроени… Другото са си наши работи. Байърли обобщава: „Победата на Борисов ще е илюстрация за продължаващата българската политическа незрялост…” Гледам днес изследването на Мира Янова, според което, ако днес се проведат парламентарни избори, ГЕРБ би спечелило повече и от 2009 г. – 51,66% от гласовете, КБ – 26%, СК- 5,45%, „Атака“ – 4.84%. Та ако първият избор на Бойко е „политическа незрялост”, то вторият вероятно ще е вече политическа дебилност. Не ли? Тези грами станаха тест и за свободата на словото. Публикуват ги «Новинар», «Сега» и «Дневник». Въздържат се «24 часа», Труд», «Стандарт», «Монитор», «Телеграф», «Атака», „Пари”.  Не че е нещо ново, но исках още веднъж да илюстрирам как може да четете 5-6 централни ежедневника и пак да пропуснете новината на деня. Излагат се като кифладжии. То дип, че пачавра леке не хваща… Още секунда при бай Бергсон: «Цялата сериозност на живота идва от нашата свобода. Чувствата, които зреят у нас, страстите, които разжегваме у себе си, действията, за които взимаме решение, въздържаме се от тях, или извършваме – ето кое придава на живота неговия понякога драматичен и като цяло сериозен ход. Какво би било нужно, за да се превърне то в комедия? Би било нужно да си представим, че привидната свобода прикрива някаква игра на конци и че ние тук долу сме послушни марионетки…» Хич не е трудно да си го представим! То е самата истина. Странното, че не ни става смешно. В грамата пише още: „Жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов…” Което ме подсеща нещо. На представянето на новата си книга „Течна дружба” Иво Инджев рекъл: „България е купена с парцалите от руското ядрено лоби. 10 млн. са разпределени през последните 4-5 месеца, за да се прокарат руските интереси… Това е срам и позор за българската журналистика!” 10 милиона?! Баси ма…! Къде дремахме пак, бе! Ако вземеш един милион, след това вече спокойно можеш да бъдеш почтен журналист. Лично ние повече не щем. Защо само на непочтените предлагат пари? В крайна сметка разликата между едните и другите е въпрос само на сума. Не ли? Навремето попитах един банкер той корумпиран ли е. Каза: „Пробван съм до $100 000. Издържах. Друго не мога да кажа…” За да знаеш дали си почтен, а и доколко си почтен, трябва да те пробват… Мисля, че до към 5-10 000 долара като нищо ще съм почтен. Както и да е. Друго исках да кажа. Ако 10 млн. са раздадени на журналисти, представяте ли си колко ще се дадат на тези, от които зависи сключването на сделката? И аз не си представям. Допускам една цифра с девет търкалета. Моят банков консултант, г-н Л. Г., вика, че такива пари не се прекарват с газка, а през банка. Най-лесно било да минат през Сити банк. Там, поради огромните дневни трансфери, трудно ще се забележи. По-дискретно от това било само ако си имаш собствена банка. И понеже, нали вече знаете колко съм мнителен, та веднага се сетих, че Цветелина купи почти фалиралата Българо-американска кредитна банкя. Но може и да не е затова… Четвъртък,  26 май „Новинар”: „Читалищните дейци въздигнаха премиера в "негово превъзходителство". Не точно читалищните дейци, а само председателят им проф. Стоян Денчев. И му подарил икона и амфора. А Бойко рекъл: „Нямаше нужда”. Прочетох всички вестници, за да разбера какво е имал предвид премиерът с това „Нямаше нужда”. В крайна сметка установих, че се отнася за подаръците. Нали знаете, българинът винаги така казва. Сигурно ви се е случвало да подадете 20 лв. на някой общински лемур. И той баре два пъти да рече: “Ама, моля ви се, ама нямаше нужда…” И после засмуква стамболовката като гъдулка пет лева.  Та и Бойко приел подаръците. Обаче за начина, по който Стоян Денчев го титулувал, нищо не казал. Приел го като нормално. Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС и заместник на Илия Павлов в "Мултигруп”, в момента е ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии – УБИТ, казано накратко. УБИТ е бившето УБИТ – Училище по библиотекознание и информационни технологии. През септември 2010 г. по предложение на правителството училището стана университет. А малко преди това Стоян Денчев и Митьо Гестапото наградиха премиера Борисов с почетния знак „Стефан Стамболов” за принос към българската държавност… Я ке ти дадам, ама морам дека и ти да ми вратиш.. Пък вчера чета писмо на ректора на СУ до Дянков и от него разбирам, че в Съвета на настоятелите на СУ, редом до Боян Биолчев, са Петър Кънев, Иво Прокопиев и… Валентин Златев! Всичко можеш да си купиш у нас, всичко. Включително и нова чест. „Торнадо съобщава, че сега било много модерно сред абитуриентките да си подарят нова девственост. Викат му хименопластика и струва  само 500 лв. Тропосвали ги за нема и половин час и само тесен специалист в областта можел да разбере, че девойката е втора преснота. При това положение изразът „аз на тъпана ли да вярвам или на к… си», губи цялата си евристична стойност. На нищо не можеш да вярваш. Но по-добре така. Имаше една мома в Пазарджик, която се ожени девствена. Девствена и с прякор Мона Лиже… Но това май съм ви го казвал…  Петък, 27 май Приятелските на Бойко вестници бързат да компенсират заради премълчаните грами от Уикилийкс. (Без „Монитор” и „Телеграф”, те още не знаят за тях.) „24 часа”: „Борисов за публикациите в “Уикилийкс”: Спекулации!” Колегата му „Труд”: „Борисов: Не чета публикациите в “Уикилийкс”. „Стандарт”: ”Борисов: Не чета Уикилийкс”. От което следва вероятно, че написаното в Уикилийкс престава да съществува. С което пък древната сентенция, че „нищо, което не е описано, не се е случило”, добива съвременно допълнение – случването се сдобива с още едно задължително условие – да е прочетено от премиера.  „Единственото, на което сме били заедно с Валентин Златев, беше, когато освещавахме руската църква и паметника, за който той помогна." „Половин истина се равнява на цяла лъжа.“, учеше Зороастър. А тука не е даже и половината. Нелогично е някак да се предположи, че на откриването на голфигрището на Васил Златев миналата седмица премиерът е отишъл само, за да се повози на голфколичка. „Вальо ми е приятел от 20 г.”. Един от учредителите на „Глобална България” на Цветелина. По едно време даже пиарката на Златев – Диана Дамянова – беше официален пиар на ГЕРБ, а може и още да е… Като кмет Борисов ожени олигарха в Бояна. През август 2009 г. новоизбраният премиер преспа две нощи в хотела на Златев в Обзор, та после пак дълго се обяснява. После  откри нови инсталации в "Нефтохим", ряза лента на бензиностанция в село Венец, присъства на откриването на нова сграда на "Лукойл" в София  и т.н. и т.н. Само на раждането на бебето на олигарха не беше удобно да присъства, та прати кака си д-р Красимира Иванова. Всъщност, тя му е кака, но му вика бате… Понеже споменахме Диана Дамянова. Интересна дама. Изненадан останах, като попрочетох какъв бизнес е развила. Не мога да преценя дали приятно се изненадах, или само се изненадах. По-скоро второто. Защото си спомняме как навремето с Тошо Тошев и Кръстьо Петков откраднаха в. „Труд” от КНСБ. После Дамянова си продаде дяловете и направи начален капитал… После ни успиваше, доде Костов продаде „Нефтохим” на руснаците и вероятно за тези си заслуги стана част от управата на „ЛУКойл”. Днес обслужва големи корпоративни клиенти, сред които “Росатом”, “Атомстройекспорт”, “Лукойл”, “Сименс”, RESB и др. Сред клиентите й са и фирмите на братя Илиеви, едни от големите бенефициенти от кметуването на Борисов. Те са собственици на трагично известната дискотека „Индиго”. Ген. Войнов, шефът на пожарната, разреши дискотеката да отвори отново, въпреки протестите на по-ниските пожарни инстанции. Бойко е роднина, бивш подчинен и приятел на ген. Войнов. Пък ген. Войнов е племенник на Иван Славков… Пък Иван Славков, покрай Тодор Живков, е близък с бащата на Валентин Златев, Васил Златев, дългогодишен кмет на Правец и доверен човек на Тато. И изобщо така са се оплели, че… Ех, уважаеми зрители…. Нищо не знаем ние. Пълни цървули сме, да знаете. И те с основание гледат на нас като на цървули… Борисов отрече да е близък и с руското посолство. "Аз съм бил сигурно толкова пъти в американското посолство, а не си спомням през последните 5-6 г. дори да съм ходил и на приемите в руското посолство. Така че нека да няма такива спекулации”, категорично заяви носителят на орден „Ломоносов”, получен лично от ръцете на  посланик Потапов… (И те явно са схванали дълбоко нарцистичната му природа.) Пък на изпита за елитни гимназии дали на седмокласниците преразказ по разказа на Станислав Стратиев „Череша с алени сърца”. Хубаво са се сетили за Стратиев. Но трябваше да им дадат друго произведение, „Българският модел” например. Щеше да им бъде много полезно да научат, че „българският национален герой се казва Кради Марко”. И да знаят откъде почва да се обърква българската история: „Ивайло не трябваше да става цар. С това даде много лош пример. От една страна, силно западна свиневъдството, а от друга – управлението. Нещата и до днес не могат да дойдат по местата си.” Еле пък днес… Всъщност, ще научат дръжки… Чета, че един от матурантите, които тая година писаха съчинение по стихотворението на Атанас Далчев "Книгите", научил: "От много четене човек може да се пристрасти, да наруши душевното си спокойствие и да влезе в психиатрия". Ей, това се отнася за вас. Аз само пиша…  To be continued


Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top