Из делниците на един луд (9-13 май)

Понеделник, 9 май

От старите хора съм чувал, че изпадне ли буквата „р” от името на месеца, вече идва лятото. И ето, вече е май, ама май не е лято. Но, дето викахме през развития социализъм, да правят каквото щат. Яд ме е, че ни губят времето по всички линии.

Ама как пък ще се падне 9-ти май, двойният празник, да е баш понеделник! Обаче ще празнуваме, няма как. През целия си досегашен живот не сме оставили празник неотпразнуван, та тепърва няма да правим прецедент. Както сме ви споделяли през годините, на тоя ден сме опитвали да празнуваме и Деня на победата, и Деня на Европа. Няма разлика. Човек еднакво се напива. Щото умният човек само взема повод от празника, а си пие за себе си, за семейството, за приятелите…

Историкът акад. Георги Марков подсказва как да се избегне конфликтът на интереси: „Датите 8 и 9 май са свързани. Германия капитулира вечерта на 8 май а 9-ти е първият ден на мира в Европа. Трябва да се отбелязва Денят на победата редом с Деня на Европа.”

От което стигаме до извода, напълно обоснован извод, че трябва да се почва от 8-ми вечерта и да се продължава на 9-ти! Това ще удовлетвори и русофилите и еврофилите.

Между другото, маса народ се обади да пита  що ни нямало миналата седмица. Даже една госпожа звъня чак от Америка да се поинтересува да не сме паднал в Перловската река. То накрая може и така да стане, но засега не сме. Празнувахме просто. Първо Великден. После Гергьовден. Ние всяка година правим жертвоприношение в чест на Св. Георги. Този светец е закрилник на родното село на доктора и от малък му жертваме цяло печено агне, пълнено с ориз, дреболийки, пресен лук, джоджен и други пролетни мерудии. А това е ангажимент, който отнема три дни поне. И понеже и зетят се случи Георги, та шест дена общо.

И като казахме жертвоприношение, та се сетихме за пърформънса на вегетарианци и вегани оня ден на „Витошка”. Протестират срещу яденето на животни. Било убийство. Ефектно го бяха направили. Хора, намацани с малинов сироп, легнали в тарелки като бройлери.

Не сме съгласен точно те да протестират. Дето каза един приятел, веганите не ядат животни, те ги подяждат. Което е доста подло, като се замислите. Така прави политическата ни класа вече 26 години.

Между другото да ви кажа, че италиански изследователи открили, че пиенето на една бира за възрастни (500 мл) намалява риска от сърдечни заболявания с близо 25%. Което, според нас, трябва да означава, че две бири намаляват с 50%, 4 бири със 100%, а от 5 бири нагоре минаваш на отрицателни величини. Тоест, почваш да се лекуваш. Не ли?

Пък некакви други учени установили, че алкохолът правел човека щастлив само за малко. Гаче ли ние сме очаквали да се напием на абитуриентския бал и цял живот да сме щастливи. Не, не сме очаквали. Винаги сме знаели, че алкохолното щастие е кратко. Но изцяло от нас зависи да е често! Днес 2 часа, утре два часа… Само правителството може да осигури целодневно щастие. Макар и не за всички…

Вчера приключи исторически за БСП конгрес. Курнелия Нинова замени Миков на курмилото на партията. За пръв път жена на курмилото. Ако беше сменила Станишев щях да напомня за случая от времето на СДС. Когато Надка смени Пешето Стоянов, а хората на Костов пуснаха виц: Каква е разликата между Надежда Михайлова и Петър Стоянов? Разликата е, че тя е патка с п…., а той е п…. с патка. Но не знам дали по отношение на Миков ще е точно.

От Людмил Илиев в „Сега” научаваме за една грандиозна наглост в отчетните документи на конгреса. Другарите напълно си умили ръцете: "Дясното, с малки изключения, доминираше всичко у нас през последните 26 г… Каквото и да ни говорят днес, ясно е, че не ние, а десните носят отговорност за начина, по който се разви страната ни през периода на преход."

Малки изключения, а? Андрей Луканов, Жан Виденов, Димитър Попов, червени министри в кабинета на царя, тройната коалиция с премиер Станишев, Орешарски. Половината ни нова история стана „малки изключения”!

Не бива чак пък такъв тапагьозлук, бе, другари!

На сергията с четивата, които се предлагали на конгресмените, сред трудове като "Кой и как спаси България от трета национална катастрофа" и "Истината за Антон Югов", се вижда и календарче картичка, със снимка на Бойко и Лилето. Оная снимка, дето са допрени във връхните си точки. И на картичката диалог: Обичаш ли сланина?  Мно-о-го! Цялата съм твоя!

Изобщо не ни отне време да се сетим, че това е кулска направа. Такова чувство за хумор, такова джентълментство, само из Северозапада се среща. Изисква се особена рустикална душевност, за да се кефиш на такава простотия.

Какво нещо?! Борисов се инкултурира в обществената и политическа среда, червените наобратно – изпростяват. В интервю по телевизора премиерът цитира дори притча на цар Соломон.

Още един случай на женска инвазия по отношение на органите. Мария Стоянова е новият шеф на СЕМ. Комшията, не че нещо го интересува, щото той е дипломиран инженер, ама ме пита: „Не мислиш ли, вика, че здраво я апат кучетата?” По нашия край казват повела е кучетата, ама аз пак го разбрах какво ме пита. Но не можах да му бъда полезен, щото не познавам госпожата лично. А не искам като него да си правя заключения само от публичните й изяви. Пък и да не е единствената, дето я „апат кучетата”?

Вторник, 10 май

Лондон си избра за кмет пакистанеца Садък Хан. Поздравявам ги за смелостта да експериментират – опитаха с кмет педераст, опитаха и с комунист. От пакистанеца какво точно очакват, не мога да ви кажа. Сещам се за един репортаж от Вашингтон по CNN, когато избраха Обама за президент. Един афроамериканец, таксиметров шофьор, каза: "Едно нещо не мога да разбера. Защо, като се изсерат a lot of shits, все търсят някой негър да порине". Та възможно е и в Лондон да са натворили a lot of shits и за това да им е нужен пакистанецът.

И като стана дума. Президентът тури вето на тия a lot of shits, дето ги натвориха в Изборния кодекс. Патреотете заплашиха да напуснат коалицията, ако НС не преодолее ветото. Но ще го преодолеят. Щото иначе, както правилно отбеляза Борисов, те двамата с Валери Симеонов ще изглеждат като тримата глупаци.

"На никой сега, вика премиерът, не му е мила държавата, всеки си гледа партията и остава аз и ГЕРБ да се гърчим ежедневно под искания". И тук се позова на Соломон: „Тези, които говорят за предсрочни избори, да прочетат приказката за Цар Соломон. Две майки се карали за едно бебе. Тогава Цар Соломон им казал – разрежете го и ще има по половин за всяка. Вземи го ти, рекла едната майка, и той я припознал за истинската."

Демек, вика, аз съм истинската ви майка.

Ако Борисов беше малко понапреднал образователно, или поне пиарите му, щеше да цитира Брехт и „Аугсбургският тебеширен кръг”. Там, първо, става въпрос за съдебен спор, а не варварско рязане на бебета с меч. И второ майките са почтени жени. Поне едната. Докато при Соломон и двете са блудници, демек курви. И истинската майка, в която се вживява Борисов, и другата.

Пък на въпроса какво ще пожелае на внука си, в каква България да живее, Борисов рече: „Ще вижда какво е построил дедо му и ще вика: Ей, не може да боядисате това, което дедо ми е построил.”

И това можеше да се каже по-добре. Можеше да се направи някой паралел например с император Август, за който казват, че заварил Рим от кал и глина, а го оставил в мрамор. А не да ни пробутва малките селски лафчета на Живков. 

Но, както отбелязахме, важното е, че премиерът е в процес на нова инкултурация. Така тълкуваме и дистанцирането му от изблиците на неконтролируема глупост на Божидар Димитров. Последно рече, че партията на Местан ДОСТ трябва да бъде спряна на всяка цена и с всички средства. Та Бойко вика да не сме му обръщали внимание: "Г-н Димитров често говори малко пет за шест и не трябва да му се обръща внимание."

Интелигентните хора и досега не обръщаха внимание на тъпанарите, но е добре това да бъде изведено и като правителствена политика.

Станишев за малко да се извини за избирането на Пеефски за шеф на ДАНС: „Най-голямата ми политическа грешка бе, че допуснах по този начин да провокираме хората, че не успях да убедя политическия ни партньор ДПС, който искаше да има позиция в сферата на сигурността след два атентата срещу Доган, да преосмисли исканията си и че подобно решение ще взриви обществените нагласи, кабинета и всичко, за което сме се борили."

И призна на протестиращите от първия ден правото да излязат на улицата:  "Аз съм сигурен, че много хора искрено излязоха да протестират през лятото на 2013 г., защото се почувстваха предадени. Към тези хора изпитвам уважение и на тях дължа извинение.”

Но после дошли герберите и започнали да плащат на протестиращите, които и без пари си протестирали…

Товарищ Станишев, скажу  Вам на русском, на  Вашем родном языке, чтобы  был уверен что Вы меня поняли: А Вы знаете где у статуи Давида центр композиции? Вот туда и идите вы и ваши извинения.

Давид, Микеланджело.

Между другото, като стана дума за братушките, та да ви кажа какво чудо станало. По-точно не станало. Нашите православни братя много разчитали на божията помощ за успеха на мисията на ракетата „Съюз-2.1“. Но епископ Лукиян не изпълнил правилно освещаването и ракетата не успя да излети от първия път. Протодякон Кураев заявил, че вината е главно на Лукиан, който поръсил ракетата с разредена светена вода и горе се обидили. И сега го чака разпопване или заточение в манастир.

Пък зам.-министърът на труда на Русия Андрей Пудов съобщи, че обсъждат идеята безработните да се облагат с данък. Те там не ги наричат безработни, а тунеядци. Идеята била заимствана от Беларус. Това, всъщност, е единственото място, от където може да се заимства. Според проучване на руският НЦИОМ 50% от руснаците подкрепяли приемането на такъв закон.

Корнелия Нинова заминава за Москва, за дипломирането на сина си Рафаел, който следва там финансово инженерство и сега се дипломира. Госпожата е много радостна и вика да не сме свързвали това щастливо събитие с политиката.

Сряда, 11 май

АБВ напусна управляващата коалиция. Уж са обидени, че от  Изборния кодекс изпаднали всичките им предложения. Ама уж.

И така коалицията, която започна със 135 депутати, сега остава със 114. Ако и патриотите се оттеглят заради ветото на Изборния кодекс, ще останат само 83 от ГЕРБ и 13 от РБ –Управляващи. (Даниел Смилов ги нарече РБ-Гюро Михайлов. Което е образно, но не е точно. Щото Гюро е изгорял безкористно.) И от тук нататък Борисов ще управлява с плаващи мнозинства. Плаващите мнозинства често водят да давещи се правителства. Но, както са казали класиците, това си е дело на давещите се.

По БНТ питат Цветанов защо довчерашният съюзник Румен Петков се подпич… извинете, подбъзиква с правителството. Цецо вика: „С подобен подход той принуди Борисов да напусне МВР и днес да бъде премиер на страната вече втори мандат… Не изключвам възможността Румен Петков да направи сегашния премиер и президент. Но това е в кръга на шегата, разбира се, нека да не извеждаме като акцент от днешния ни разговор…”

Шега, а?! Я да махате тази шега от нашия з… Борисов президент, Цветанов премиер не е шега! Това е морбиден хумор. В тежък макабрен контекст!

Борисов от Лондон: "Да не прекаляват, защото може да не ми издържат нервите и да ме направят президент." Като се върне, и той ще обясни, че се шегувал. Изобщо големи шегаджии…

Едно цитатче за любителите на цветанизми,  да си попълнят колекцията. Питат Цецерон що  ГЕРБ отнася негативите от Изборния кодекс. „ГЕРБ отнася негатива за всичко, което би могло да се превърне като някакъв обществен казус и точно затова казвам, че винаги понасяме негативите от тези неудачия, които имаме в решенията, които се взимат.”

На вниманието на Института по български език към БАН: имаме новина! Нова словоформа – неудачия! Гарантирам, че това е истинска езикова иновация. Срещам много думи всеки ден, това ми е работата, но думата „Неудачия” съм срещал само в тъжните изповеди на собственици на румънската „Дачия”.

В интервю за „Труд” Петков контрира: „По логиката на Цветанов, ако аз взема, че се гътна, кариерата на Борисов ще приключи! Наистина така излиза!”

Дет викала оназ снаха, ти се гътни, па другото не го мисли…

В това интервю обаче Петков си казва къде наистина ги стяга чепикът: „Какво налага да излъчваме системна агресия спрямо Русия? Ние сме държавата ястреб в Европа, която изискваше да се налагат все по-жестоки санкции срещу Русия. Обявихме, че искаме повече НАТО в Черно море и на Балканите. Ние сме част от НАТО, но това не означава да воюваме с всички наоколо.”

И като втора точка енергетиката! Притеснен е, че преговаряме с китайците за нова ядрена мощност, с японците нещо за „Мини Марица-изток“. За проучването за газ в Черно море не спомена, щото няма как, то е народополезно…

В дните, когато АБВ се активизира и напусна коалицията, в Румъния беше активиран противоракетният щит. Но това вероятно е чисто съвпадение.

Четвъртък, 12 май

Синият шаман, инициаторът на „Манифеста на Кому…”, пардон, на „Манифест на републиката”, Евгени Дайнов отишъл на рождения ден на Станишев. И, мани, че отишъл, ами му и клекнал. Ако че в „Манифест за републиката” (МР) лично е записал: „Да стоим изправени!”

Както правилно са забелязали в „Труд”, Дайнов е застанал отляво на Станишев, а Сергей му е застанал вдясно. Правят си взаимно ихтибар.

Доцент Минчев, който е един от четиримата професори, инициирали МР,  е силно възмутен от тази свинщина. Призова Дайнов да се оттегли от МР, иначе той щял да се оттегли. Но в името на справедливостта трябва да кажем, че Минчев прилага двоен стандарт, защото не призова проф. Антони Тодоров, който също е бил на соарето-юбилей и го има на снимка широко усмихнат, да се оттегли. Намеси се и проф. Кьосев, с което четиримата професори се разделиха на двойки. Кьосев вика: „Аз също съм смаян от тази снимка! Дайнов ни дължи публично обяснение какво значи тази интимност?“

Тази интимност значи, че „Няма ляво, няма дясно!” И Дайнов си го каза откровено и не знам те защо се правят, че не са чули! Известно е, че синият шаман гостуваше на семинари на БСП. Спомняме си как в Пловдив през януари 2015 г. обясняваше на левелерите, че „левият разказ е възможен”. А до нас и преди това достигаха слухове, че поддържа контакти с Моника и е забелязван многократно в офиса й.

Дайнов вика: “Докъде е границата на общуване с хора, с които живееш на една и съща територия. Може би трябва да има списък с хора, с които ние не общуваме при никакви обстоятелства.“

Да, трябва да има списък. Ако не забранителен, поне препоръчителен. Разказвали са ми, че Андрей Райчев навремето, 80-те години, си направил списък на 10-те интелектуалци, с които си струва да се общува. Не ги помня всичките, но помня, че Кънчо Стойчев не беше между тях. И не, че не общувал и с други, но с 10-те общувал приоритетно. Според нас обаче трябва да има и списък на хора, с които не общуваме по никакъв повод. Иначе стават гафове като Румен Петков на рождения ден на Маджо, Вежди на рождения ден на Илия Павлов, Борисов на честване на СИК…

Ако обърнете внимание, Дайнов и Тодоров са от НБУ, а Кьосев и Минчев от СУ! Ето това е истинският кливидж! И затова ние, като кадър на СУ и  доскорошен преподавател, ще се доверим на нашите си хора и също ще оттеглим подписа си № 363, ако се не лъжем. Да живее СУ!

Скандал с френския финансов министър Мишел Сапин. На една журналистка й се подавали прашките. Той дръпнал ластика и я изплющял. И понеже медиите се разсмърдяха, доже подеха кампания срещу политиците „Долу ръцете от мен!”, та Сапин беше принуден да се извини за „нетактичното” си поведение. Но отрича да й е дърпал гащите. Само направил коментар за облеклото.

Коментар? Вероятно нещо подобно на коментара на магарето при първата му среща със зебрата: „Ти си свали пижамката, аз ще ти покажа кой съм!”

Пък министърът на финансите в Сингапур Суее Кеат Хенг е получил инсулт по време на заседание на кабинета.

Ех, друго си е Сингапур…

Длъжен сме и тук да се позовем на съответното народно творчество.

-Иване, къде си се разбързал с тия ябълки?

– Абе, мани! Тъщата я блъснала кола, та отивам в болницата.

– Аз пък заведох мойта във Виена. И нея я блъсна кола?

– И какво?

– Ами на място.

– Ех, друго си е Виена…

Вчера в Москва Вежди награди световно известния руски актьор и режисьор Никита Михалков с най-високото отличие на МК „Златен век” с огърлие. Няколко дни по-рано наградата получи и  „известният български актьор, телевизионен водещ, режисьор и продуцент” Камен Воденичаров. Воденичаров е класически случай на артист, известен с това, че е известен. Дето пише Иван Бакалов, „малко актьор, малко се опита като певец, малко режисьор, продуцент..” С една дума пенкилер. Според колегата това награждаване е скандално – при толкова актьори, режисьори, хора на изкуството, да наградиш точно Воденичаров! „Как е възможно, вика, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев да се появяват вече 20 г. с едни и същи тъпи смешки в най-гледано време по БНТ?” И сам си отговаря: „Лоша дума за властта или закачки със силните на деня старателно се избягват. И Воденичаров получава награда за конформизъм и посредственост от  партията и правителството.”

На церемонията Вежди рекъл: „Камене, благодаря ти, че те има! Страшно съм ти признателен за всичко, което правиш, а аз следя твоята творческа кариера вече близо три десетилетия!” Какво нещо?! И аз я следя и не виждам причина за наградата! Освен Вежди на стари години… Но не ми се вярва.

Шефът на „Терем” Стоил Яков, който е шеф и на предизборния щаб на ДСБ, напусна поста си. Щял да почва подготовка на партията за предсрочни парламентарни избори. Между другото, съобщиха ни, че именно Яков е бил причината, дето из ония дни Борисов забрани на неговите да крадат. Радан завел Яков при премиера да му се оплаче, че герберски депутати му предлагали корупционни сделки. И му дал списък на хората и съответните суми. И Радан поискал от премиера да вземе мерки. И Бойко взе.

Името Яков ми е познато от някъде. Да не е братовчед на Станишев? Татко му на Сергей е Димитър Яков. Не, от другаде ми е познат. Имаше една афера с черно тото, но трябва пак да видя как беше.

Петък, 13 май

Абе, на мен ли така ми се струва, или наистина взе много често да става петък 13-ти? Сигурно е от глобалното затопляне. И замърсяването на въздуха. Седем милиона годишно умирали от нечистия въздух. Интересно от какво са умирали хората в древността, като не е имало мръсен въздух. И водата им е била чиста, зеленчуците без нитрати и пак единици доживявали до 50 г. Излиза, че хората във всяка епоха намират от какво да умрат.

И накрая ми се ще да кажа нещо оптимистично. Колегата Волтер казваше: „Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези, които нямат разум.”

Някак си не успяхме да усвоим тази мъдрост…

P.S. Извинете, подвел съм ви горе. Не знам защо подсъзнателно съм решил, че синът на Нинова непременно трябва да следва в Москва. Не, в САЩ следва, в един от най-престижните университети. И тя заминава за САЩ, не за Русия! Характерно за българските социалисти и изобщо за българските русофили е, да се държат като кривогледи. На една страна гледат, на друга вървят.

 

To be continued

 

 


Из делниците на един луд (9-13 май)

 Понеделник, 9 май „Продават ни въздух”, съобщава „Труд”, позовавайки се на Германската служба за защита на потребителите. Гадовете масово пълнели опаковките с  въздух. Ясно откъде са се научили нашите. Точно този гяволък ме отказа от крем за бръснене „Каро”. Ние като патриот бяхме за „Купувайте българското”. Обаче след като на няколко пъти тубата изпъшка тежко и се изпразни отведнъж, патриотизмът ни беше поколебан. Първо си рекохме, че е случайност, но после разбрахме, че е закономерност… Сложат крем, в средата въздух и отгоре го затапят пак с малко крем. И в пастата за зъби слагат, и в горчицата… И Бог знае какъв мръсен въздух затварят. Ние ходим на Витоша да си помпим гумите с чист въздух, те ми го турят в продуктите! Само не мога да разбера МТел как ми слагат въздух, щото почнаха да пращат сметките двойно надути. Сигурно затова продължават да бавят фактурите по три месеца, за да поемат повече въздух… Изобщо продажбата на въздух е масово явление. На последното заседание на МС, като гласували споразумението между България и Зимбабве, Борисов разяснил на министрите: “Ако някой от колегите не знае, България като член на богатите страни подпомагаме Африка, в случая им даваме 6 млн. щатски долара на практика като богата държава“. На теория, г-н премиер, като богата на теория държава ги даваме… Но пък то, дет’ се вика, на теория няма разлика между теория и практика. Само на практика има… И тук въздух… Борисов обявил още, че си е харесал за изборите слоган: "Върху пепелта на тройната коалиция строим магистрали.” Но Цецко му прави сечено. Вика, че било рано още за слоган. Иначе идеи идвали отвсякъде – от младежките, от женските организации, „Лигата на старейшините” също се размърдала, доколкото й е възможно… Ей, старейшините, из форумите видях един слоган като за вас: „Магистрали, магистрали, спортни зали, а народа кучета го яли!” Простоватичко, но вярно! Не ли? Цецко предложил „всяка държава, от която има засилен туристически поток , да праща полицаи, които да работят съвместно с българските”. Очаквах го. Лани на 16 декември на среща с посланиците се изхвърли, че ще прати в зимните курорти милиционери с 2-3 езика. Но явно се е преценило, че трима полицаи не могат да охраняват всичките ни курорти.   Полицай с два езика – български и есперанто Както и да е. Няма лошо всеки западен турист да си идва с полицай. Но ние, като ги знаем какви са лигльовци, им препоръчваме да дойдат с джипито и дентиста си. Имаме известни проблеми със здравеопазването. Те май станаха доста широко известни… И в други области имаме проблеми. Изобщо трябва да си преценят цялостно от какви услуги ще имат нужда и да си доведат съответните специалисти. Ако трябва и политици да си водят. Не изключвам нашето управление да не ги удовлетвори. Не е лошо също да си носят чадър и шезлонги. Аз винаги си нося. Лани например сключих споразумение с управата на хотела да ми разрешат да си ползвам моя шезлонг на техния плаж, като се ангажирах да им го подаря като си тръгна. Така икономисах пари за два шезлонга. Разбирате ли – с един отидох, с два се върнах… Вторник, 10 май 20 депутати от ГЕРБ искали да стават кметове. Защо мислите искат да напуснат НС и да се върнат по родните си места? Защото са осъзнали, че нямат данни за политици и държавници, или просто далаверата в НС не е оправдала очакванията им? С което не намеквам, че от ГЕРБ не крадат. Не, такава глупост ние не сме в състояние да кажем. Казваме, че сега кражбата е строго централизирана, което донякъде е добре.  Щото помним при други правителства как се крадеше кой колкото може да носи на гръб… Седесарите например. НДСВ пък крадеше научно. Изобщо всяко правителство, с оглед на манталитета си, го прави по свой начин. И в сегашния подход има известен евристичен заряд. Наскоро ексзамфинмин Любомир Дацов потвърди писаното и от нас, че „управляващите не могат да кажат защо липсват над 2 млрд. лв., главно от акцизи и ДДС”. И същевременно не е разбит нито един канал, няма един контрабандист в затвора… Когато се краде централно, нещата са по-дискретни. Не знам докога обаче ще се удържи положението. Много гербери вече се изнервят, щото мандатът отива към преполовяване, а те още не забогатяват… В Китай, чета, осъдили на смърт поредния уличен в корупция кмет. Те много-много не си поплюват. Добре че ние нямаме такива варварски закони, щото ще останем без кметове… Пък ключовият свидетел по делото срещу Масларова оттеглил показанията си. Тоя, дето й носил парите в пазарска торба. А междувременно става ясно, че социалното министерство пропуснало да заведе граждански иск срещу Масларова, та в случай, че тя бъде осъдена, да си върне парите. „Пропуснало”! Ами като е пропуснало, защо не чуваме съответният лемур да е изхвърлен с шутове от министерството? Ама и ние едни въпроси задаваме, а? В Есето си „Законът” Фредерик Бастия обяснява много просто защо у нас се граби като за световно: „Навсякъде, където ограбването изисква по-малко усилия от труда, то преобладава и никаква религия или морал не е в състояние да го спре. Кога спира ограбването? Когато се окаже по-скъпо и опасно от труда.” Има достатъчно симптоми, че българските магистрати правят каквото могат, за да стане ограбването по-скъпо, но не и по-опасно. От своя страна медиите също полагат усилия да направят ограбването по-скъпо и по-безопасно. В България, забелязали сте, има един критичен праг за кражбата, над който тя престава да е кражба и законът престава да е закон. Не мога да кажа колко е, но рядко някой, откраднал над милион, попада в затвора. Докато на кокошкарите рядко им се разминава. Пак ще прибягна до цитат, от Луи Фердинан Селин. Не че не мога и аз да го кажа, ама що, когато е казано: „Вярно е, че сме свикнали да се възхищаваме всеки ден на страхотни бандити, чието охолство изпълва с уважение целия свят и чието съществуване се оказва, като се повгледаш, едно дълго и всекидневно подновявано престъпление,  обаче тези хора се радват на слава, на почести и на могъщество, постъпките им са осветени от законите, докато в същото време… един второразреден грях като кражбата, особено на най-обикновени храни като хляб, шунка или сирене, неминуемо покрива автора си с категоричен позор, предизвиква твърдото отрицание на общността, влече тежки наказания и това по две причини: най-напред защото извършителят на подобни деяния е обикновено беден, а този статут предполага сам по себе си капитална липса на достойнство, и после, защото такъв един акт съдържа нещо като мълчалив упрек към общността… Затова пресичането на дребните кражби се извършва, забележете, по всички паралели, с извънредна строгост, не само като средство за закрила на обществото, но също и главно като строга препоръка към всички нещастници да стоят мирно на мястото си и в кастата си…” Та изводът ако ще се краде – никога на дребно! Трябва да се краде с мисъл, че има милицията, прокуратурата, съд. В смисъл, че след като се направят нужните отчисления, пак да остане достатъчно. Но като гледам резултатите от изследването на ЦИД, вие вече сте си дали сметка за това. „Над 90% от хората смятат, че служителите на реда вземат подкупи, а 94.9% са убедени, че рушвети прибират и съдиите… Масово е мнението, че много по-възможно е беден да попадне в затвора, отколкото богат”, пише „Сега”. Макар че и това не е вярно на 100%. Оня ден един 73-годишен пенсионер, на вид „едър, атлетичен и съвсем нормален” (по описанието на ГД "Изпълнение на наказанията"), се опита да щурмува Софийския централен с възгласа: „Аз съм престъпник и трябва да бъда задържан!", но беше отблъснат и изритан като мръсно коте обратно вкъщи.   Ако излизането от кризата продължи още малко, охраната на затвора ще трябва да се изнесе отвън – да пази от влизащи Явно за някои хора да попаднеш в затвора означава да ти отпаднат всичките грижи… Сряда, 11 май Параванов се притеснява, че ако ГЕРБ си обяви кандидатурата чак през август, нямало да стане моабет като хората. И като не стане та к’во? Гаче не помним какви дебати се развихриха между Параванов и Пешето Стоянов. И какво научихме от тях? Научихме ли за агент Гоце? Научихме дръжки! А Бойко вика: "Да си президент, е мечта. Всеки иска да е държавен глава. Ако не искаш президент да станеш, какъв искаш тогава!?" Вицепрезидент, бе, г-н премиер. Сто пъти обясних, че това е най-сладката работа в държавата?! „Единствената му работа е да стане сутринта и да попита „Как е президентът?" Според „Стандарт” „Марин помилвал 510 за 10 г.” На седем дни помилва по един затворник. Обратно на Божията повеля, един ден работи и шест лежи. Досега само веднъж имаше шанс да ни потрябва за нещо – когато „Куцото пиле” увисна във въздуха на път за Мексико… Но за мерака Бойко е прав. И цуцо, и сакато се надява да ни оглави… В „Труд” питат Тетка Цачева ще се кандидатира ли. Вика: „Мандатът, който имам… (дрън-дрън) в момента съм концентрирана (дрън-дрън)… Но нали разбирате, че във всяка партия има и други аргументи. Ако чуя различни от тези, които изложих, тогава ще говорим…” Демек, ако чуе, че е нужна на Партията, еле па на Родината… Да не дава Господ! Надеждата ми е, че Цецо, като описваше номинациите на ГЕРБ, спомена Бойко, един мъж и една жена. За жената каза: „Много приятна, професионално реализирала се и се ползва с много висока обществена подкрепа”… Обаче знае ли човек, вкусове разни… Но стига политика. MТел пуска нова услуга Zig-Zag, с която родителите ще могат да следят дечицата и във всеки един момент да знаят къде са. Според мен и един друг могат да се следят родителите. Туй Zig-Zag изглежда много наръчно и за булки, върху които има подозрение, че напускат чат-пат правия път, не ли? Макар че тя една жена тръгне ли на Zig-Zag и джипиес да й монтираш, кел файда… Чунким в службата не може? И през това време Zig-Zag ще показва, че тя си е на работното място, даже си е точно на бюрото. Щото не вярвам техниката да може да различи до бюрото от на бюрото… Така че само със Zig-Zag няма да стане. Трябва да й упражнявате цялостен мониторинг. Особено пък, ако е по-млада… Боже, не им завиждам на тия с младите жени, всеки иска да им стане баджанак. И това вероятно е много изнервящо. От лични наблюдения сме стигнали до извода, че младата жена укрепва физиката на мъжа и му съсипва психиката… Както и да е. За нуждите на мониторинга може да ви е полезно откритието на британски учени, че комбинацията секс плюс кафе рязко повишава кръвното при жените. Та почне ли да се оплаква, че е дигнала кръвното, щото пила кафе, не е изключено кафето да е било с райбер… Две бомби гръмнали в къщата на 85-годишна госпожа от с. Сгориград. Първата била само за сплашване, но втората била поставена на терасата на втория етаж (значи къщата е поне двуетажна – това е много важно в мотивационен план!) и изпотрошила всички джамове, като пробила на плочата дупка между „50 метра” („Новинар”) и „половин метър” („Стандарт”).  От полицията във Враца заявили, че се работи по три основни версии. Което е логично, с оглед на това, че бабата имала три дъщери, тоест – трима зетьове. Имаше един случай, когато 73-годишният Юсеин Четинов от В. Търново удуши с голи ръце 101-годишната си тъща. Взел я да я гледа и добре я гледал. Но работата се проточила. Тъщата уж упорито се стягала за последния си път, все за това говорела, но нищо не предприемала. И той се изнервил. Щото тя реално можела да го надживее. И съдът прояви разбиране и му даде само 3 г. Удушил я с голи ръце! Ужас! Ние бяхме изрязали тази дописка и  я бяхме оставили небрежно на масата по време на годишната визита на тъща ни. Да види какви зетьове има… Но по-далече от това и в мислите си не сме стигали. Как ще душиш жив човек с голи ръце, бе! Четвъртък, 12 май Съмърсет Моъм беше рекъл: „Едва ли има човек, чийто сексуален живот не би потресъл целия свят, ако бъде огласен по радиото и телевизията.” И във вестника да се огласи стига. „Труд”: „Гинеколог извади тиквичка от матка”. „Зелена тиквичка е била извадена от матката на пловдивчанка в отделението по гинекология в УБ"Св. Георги" в Пловдив. Жената накарала партньора си да купи зеленчука, а след това го издълбала и му го сложила върху половия орган. Докато правили секс, тиквичката се изхлузила…”   Така са илюстрирали в "Труд" дописката. Явно жена е избирала снимката… Тиквичка! При тия цени! Таа па! Бърза справка по здравните магазини за възрастни в интернет показва, че розов луксозен перлен пенис накрайник „De Luxe” може да се намери за 19.90 лв. С още некой лев отгоре може да се вземе и с  камъни „Сваровски”. И ти го носят дискретно дома, в опаковка на Kentucky fried chicken или в кутия от шоколадови бонбони „Черноморец”, както предпочиташ… И ти да седнеш да дълбаеш тиквичка! Простотия и невежество! Пазарът е замлян с уреди за вграждане… В същото време премиерът заявява, че от нас се очаква да храним света: „В следващите години човечеството няма да се задъха нито за петрол, нито за газ. Ако няма петрол – ще ходиш пеш, ако няма енергия – ще си запалиш свещ. Но ако няма храна и вода – ще умреш". (Което, между нас казано, не че не е вярно, но е едно малко индобългарско разбиране на живота.) „От тази гледна точка, вика премиерът, страната ни е рай, тъй като нашият „петрол” са храните и водата.” Нова справка, тоя път в зарзаватчийницата отсреща, доказва условната правота на премиера – зеле от Полша и Турция, краставици от Анадола, картофи от Египет и Франция, чесън и боб от Китай, ябълки от майна си Райна… Изглежда, че и нашият петрол иска първо да го изкопаш… И няма да стане, докато си туряме тиквичките на оная работа… Но, дето се вика, на куцото щъркелче Господ му прави гнездото…  В Търговище джанка родила боб, пише „Блиц”. Супер! Продуктите за любимата на пенсиите „Гола чорба” (джанки с боб и копър) накуп! С малко усилие като нищо ще почне да ражда и капия… Щото, както съобщава „Стандарт”, „Превземаме Европа с мармалад и капия”… Но не мога да отрека, че по принцип премиерът правилно е схванал глобалните тенденции. Пазарът на храни тепърва ще се разгръща. Американският проф. Джарет Даймънд писа по-лани, че 1 млрд. от така наречения първи свят имат коефициент на консумация 32. Докато в Третия свят клони към 1. „Ако Индия, както и Китай, ни догони, казва проф. Даймънд, световните коефициенти на консумация ще се утроят. Ако целият развиващ се свят изведнъж се изравни с нас, коефициентите ще се увеличат 11 пъти. Тоест, все едно, че на планетата ще живеят 72 млрд. души. Някои оптимисти изтъкват, че можем да поддържаме свят с 9 млрд. Но не съм срещал някой достатъчно луд да твърди, че можем да поддържаме 72 млрд.” Не знам дали Бойко е чел Джарет Даймънд, или е стигнал до тоя извод по свой път. Щото ние, българите, често стигаме до нещата по свой си път, ако и до някои от тях вече да има магистрали… Като тая госпожа с тиквичката. Макар че пък, ако тя по свой път е стигнала до тиквичката, без да подозира съществуването на накрайниците, то значи се явява човек със силно изразено иновативно мислене! В случая е закъсняла, но следващия път може да измисли нещо неизмислено… Храните ще се търсят все повече, съответно и цените ще растат. Ама дали ние ще намажем от тая работа, е отделен въпрос… Щото у нас част от земите пустеят, а други се ползват не по предназначение. В интервю за „Новинар”  председателят на Съюза на погребалните дейци Атанас Аргиров разправя, че страната ни е първа по гробищна площ в ЕС. Та те внесли в НС законопроект за погребалната дейност, в който се регламентирало и използването на биокомпоненти при погребването на починалите. Бабалюги някакви, благодарение на които телата се разграждали за 1.5- 2 г. Понеже местата вече били по-кът и от тия в детските градини и нема кой да те чака 8 г. да се разграждаш по собствено желание… А като се турят бабалюгите, процесът (и оборотът) става 4 пъти по-бърз. И вероятно ще се освободят площи за зеленчуци… Да, „каквото и да правиш, накрая винаги побеждават микробите”… Петък,  13 май Костов вика по телевизора, че намерението на ГЕРБ да обяви кандидатурата си за президент през август, може да означава само едно: че кандидатът ще е Бойко. “От август, ако не е името Бойко Борисов, не може да бъде направена кампания за никой“. Бойко: "Просто се забавлявам да гледам колко ги е страх и как треперят всичките и се чудят какво да направят. Затова до август – септември ще ги оставя ей така да им видя акъла." И ние, г-н премиер, и ние много се забавляваме. Толкова много, че чак ни става страшно. Щото много забавление, не е на хубаво. А па пенсиите как се забавляват, не е истина… Някои направо гушат босилека от смях… „Тесла с цените на парното и бензина”, съобщава „Стандарт”. Теслата точела ЕК с решението си за промяна на Директивата за енергийно данъчно облагане (ДЕДО). ДЕДО предвижда сериозен скок на акцизите на горивата, за да се стимулирала  енергийната ефективност. И ДЕДОвия пак главно дедо ще го отнесе. „Инфлацията за пенсионери подскочи до 7,4 на сто”, съобщава същият вестник. Щото инфлацията целела главно малката кошница. А като питат журналистите ще има ли увеличение на пенсията на дедо, Бойко им се кара: „Спрете да мрънкате и да ставате популисти и вие! Днес откриваме отсечка, в която се вливат 400 млн. лева в инфраструктурата. Откриват се работни места. Всичко това, като се задвижи в тази и следващата година… ще даде възможност след това да се вдигнат и пенсиите, и заплатите." „След това” – догодина или по-догодина… „По дефиниция правителството няма съвест. Понякога то има платформа, но нищо повече.” Понякога… Майка вика от терасата: – Гошко, Гошко, прибирай се. – Защо, мамо, гладен ли съм? – Не, мамо, студено ти е. Та и нашата мама така ни разглежда… И в Козлодуй пак същата плоча върти. Откак бил станал премиер, София имала Южна дъга, спортна зала, северна тангента, най-модерно метро, подземни паркинги и гаражи… "И Белене ще има, 7-ми реактор в Козлодуй ще правим"… Ще има, ще има… Всичко ще има. Ще опашем страната с кабели и магистрали, които водят от едно нищо към друго нищо… През 1636 г. германският математик и изобретател Даниел Швентер описал едно състояние, известно днес като каталепсия: ,,Най-дивата кокошка може да превърнете в неподвижна, ако я сложите върху една маса, притиснете клюна й към масата, като начертаете с тебешир върху масата от клюна напред една черта и след това вдигнете ръцете си. Кокошката, абсолютно изплашена, стои тихо и неподвижно, с поглед, прикован в чертата. Десет години по-късно германският йезуит Атанасиус Кирхер направил същия опит, но с петел. И петелът седял неподвижно на масата, вперил поглед в чертата, която води напред… To be continued next Saturday


Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top