Статии

Из делниците на един луд (12-16 март)

Понеделник, 12 март

На конгрес на Партията на справедливостта и развитието в град Сакария, където живеят много изселници както от България, така и от другите балкански страни, турският президент Ердоган направил поредното провокативно изказване: „Кърджали е част от нашите душевни граници.”

По този повод Кристиан Вигенин вика: “Ако душевните граници на Ердоган мръднат още малко, на срещата във Варна той ще се окаже домакин. Безличната позиция на МВнР прави съвсем реалистична шегата с шербета.”

Това с шербета не беше шега. Президентът Радев съвсем сериозно посъветва премиера Борисов да прави, да струва, но да гледа на срещата Европа-Турция във Варна ролята на България да не се свежда до домакина, който разнася шербет.

Между другото, Борисов, такъв, какъвто го рисува Комарницки, прилича точно на евнусите, които разнасят шербет. Но на живо не прилича чак толкова.

От Външно отговориха на провокацията на Ердоган изключително любезно, малко в стил „Извинете, че ме настъпихте!“: „Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори.“

Дано ги разбере агата. А може би е по-добре да не ги разбере…

Утвърдените журналистически стандарти изискват за една информация да имаш поне два независими източника, пък ако имаш и три, още по-добре. У нас, ако намериш един източник, хвърляш капата до небето. Пък, ако е и независим, то си направо с Бога вечерял, но това почти не се случва. Затова сме принуден да съобщаваме разни работи на юнашка вересия. Например Фрогнюз твърди, че американците отрязали мераците на Борисов да посети Вашингтон. Ако че оня недорасляк зам.-министърът на външните работи Георги Георгиев се изхвърли, че предстои скорошна визита на Борисов в САЩ. Според жабите не предстои и скоро нямало да предстои.

Причината за тази резервираност на Тръмп била в липсата на реформи в правосъдието и по-конкретно в прокуратурата, бездействието на държавата към сигналите за съмнителни сделки на Делян Пеевски, огромната корупция и отказът на правителството да се бори с нея.

Ето още един случай, по който не можем да уплътним журналистическите стандарти. На страницата на Петър Низамов във Фейсбук се натъкнахме на интересно съобщение, което с известно притеснение ще споделим с вас. Лицето Петър Низамов стана известно покрай гонитбата на емигрантите по границата, заедно с Дивото Динко. Даже го арестуваха по едно време… Та на неговата страница четем: „През 1990 г. в Прага е проведена нарочна полицейска акция в която са арестувани 22 българи, участвали в организиран трафик за откраднати автомобили. Лидерът им е Иво Карамански. Сред тях е Бойко Борисов! Той изкарва 8 месеца в затвора Панкрац!

През 1991-92 г. Карамански и Борисов са върнати в България заедно с още 20 души… и 7 тома материали по случая. Българският съд обаче преценява, че няма опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление и го освобождава с мярка за неотклонение парична гаранция – 2000 лева. По това дело така и не се стига до присъда.“

Ако това е вярно, то би могло да обясни откъде тръгва омразата на Борисов към чехите и ЧЕЗ по-специално. Дето се казва, кучето винаги има опашка…

Вторник, 13 март

На заседание на ЕКОФИН (министрите на финансите на страните членки на ЕС), ръководено от Владислав Горанов, се решило да се задължат счетоводители, адвокати, банки и консултантски компании да докладват на данъчните власти за агресивни схеми, с които техни клиенти се опитват да избегнат данъчно облагане. Което ми се струва неземна глупост. Нали именно счетитата, адвокатите, консултантите ги измислят тези схеми, те с това си вадят парите!

По  повод тази нелепица, която противоречи на правата и свободите на гражданите, приятели във ФБ напомниха една Резолюция на Върховния съд в САЩ по делото Хенверинг срещу Грегъри от 1934 г., която гласи: „Всеки е в пълното си право да урежда своите финансови дела така, че да плаща колкото се може по-ниски данъци. Никой не е длъжен да планира печалбите и загубите си по най-изгодния за Министерството на Финансите начин. Плащането на по-високи данъци не е въпрос на патриотичен дълг.“

Това решение е много популярно в българските счетоводни среди. През живота си съм стъпвал в три счетоводни къщи и във две от тях го имаше изписано на лист А4 и лепнато на видно място. То е нещо като клетва да работят за клиента срещу държавата. Защото извечна истина е, че държавата живее от събраните данъци, населението от укритите. И в тази битка счетитата и адвокатите са страна, не са наблюдател!

23-годишната попфолк певицата Нанси от Сандански се похвали в предаването на Милен Цветков, че се подложила на процедура за подмладяване на вагината. На 23 години!

Какъв ли зор е видяла, за да се износи на такава ранна възраст? Некои си карат цял живот със старата…

Вика на Милен, че, ако имал дефицити в сексуален план, да ѝ се обадел, можела да услужи. Жените много добре ги усещат тия работи. Дефицитите имам предвид…

Но ще сбъркате, ако само от това предложение си направите заключения за Нанси. Тя сега завършвала компютърни технологии в родния си град Сандански! Компютърни технологии! В Сандански!

Интересното е, че процедурата, на която се е подложила Нанси, освен освежаване на вагината, гарантирала и увеличаване на оргазмите и сексуалното удоволствие. Наричала се О-Shot (съкращение от The Orgasm Shot) и представлявала нехирургично лечение. Взема се кръв от пациентката, прекарва се през специална центрофуга и след това се инжектира в определени зони на влагалището. Приложима била и за мъже, но за тях не разбрах къде им се инжектира.

Депутатът от БСП Славчо Велков в предаването “Беновска пита” на Канал 3. Един куп безсмислици си наговориха. За нейните ботуши, за неговото сако… Накрая Славчо подари на Беновска една… краставица. Да си я ползвала по предназначение… Беновска се дръпна обидено: Аз краставици не използвам!

Сигурно заради нитратите…

Сряда, 14 март

Ужасен мрачен ден! Ни зима, ни пролет. В един такъв ден през 2004 г. написах: „Нищо! Скука, проза, мрак. Просто да се гръмнеш. Небето се заклопило, отникъде лъч. Облаците се блъскат във Витоша и падат уморено в двора на Костов. Мрачно и потискащо.“

Някога си падахме малко поет. Но днес, като се гледаме и най-вече като се четем, ами изкльопали сме си я поезията. Няма поезия! И в склада няма, и старшината го няма…

На дискусия “Четири години от окупацията на Крим”, организирана от Европейски съвет за външна политика, вицепремиерът Симеонов направил силно изказване: „Не трябва да се забравя тази агресия, която връща много страници назад в човешката история… Такива действия са недопустими.  Ако останат без последствия, тежко ни и горко ни на всички.”

Никога не сме си и помислял, че ще дойде ден да похвалим Валери Симеонов, когото наричаме Прабългарина и то съвсем не за да го ласкаем. Обаче за позицията му по отношение руската политика заслужава похвала. Частична и целева! Далеч сме от мисълта да преосмисляме цялостно Симеонов само защото се изрепчил на казаците.

Обаче знаете ли как започна изказването си? Започна с думите: „Боя се сам от себе си.“ А сега, де?! Няма друг вариант, освен да приемем това като потвърждение на думите ни от миналия път, че в тоя човек има поне двама души. И те трудно постигат единодушие, което се отразява на цялостния интегритет на личността. Говоря ви и от опит, не само като медицинско лице.

Така, казват, говорел и Сидеров в светлите си периоди.

В предизборен дебат по телевизора Владимир Жириновски, лидер и кандидат за президент на ЛДПР, вика: „Хрушчов веднъж каза на британците: “Достатъчни са ми две ракети и вашите острови ще престанат да съществуват”. И те си затвориха устите за 20 години напред… Достатъчни са две ракети и сбогом, Тереза Мей!… Главнокомандващият да изпрати Балтийския флот към бреговете на Британия…”

Бесът на тоя отявлен  руски екстремист беше провокиран от решението на британския премиер Тереза Мей да вземе драстични мерки срещу Русия заради случая “Скрипал”.

Мей даде срок на казаците да си признаят, че те са отровили Скрипал и дъщеря му. Изглежда, че се надяваше те да признаят и да се извинят.

„Попитах Том дали страните винаги се извиняват, когато са сгрешили и той каза: „Да, малките го правят.”

Само че Русия не е от малките и досега няма случай да се е извинила.

Английското правителство ще изгони 23 руски дипломати, за които се знае, че са агенти на разузнаването. Ще се прекратят всички срещи на високо равнище с Руската федерация, включително и визитата на външния министър Лавров. Ще бъдат замразени руски активи. „Големите престъпници и корумпираните елити на Русия, казва Мей, които се подвизават в Британия, ще бъдат преследвани. Няма място за тези хора и техните пари в нашата страна!“

На заседание на МС министрите раздали концесии за плажовете по Южното Черноморие за следващите 15 години. От концесионните договори става ясно, че на плажа „Слънчев бряг-север“ чадърът ще струва 9 лв., шезлонгът също 9 лв. Та ако двама души искат да се пекат без да им се напълнят зад…, пардон, банските с пясък, ще трябва да си приготвят по 27 лв. на ден. На плаж „Росенец-север“ чадърите и шезлонгите ще са по 10 лв., на „Несебър-юг“ по 8 лв., а на „Св. Влас – болницата“ по 7 лв.

И така от три квадрата пясък за един сезон се изкарват 150 квадрата на шпакловка и замазка в престижен софийски квартал! Дай, Боже, всекиму! Но, както знаете, даже и Бог не дава всекиму, а само на който има. На който нема, взема и малкото, дето има… И правителството така. Плажните концесии са спечелени от фирми свързани с ВИС, Маргините, Маджо, ДПС, Валентин Златев…

Не намирам нито една разумна причина да пълня гушите на нашенските разбойници, вместо да отида при комшиите на Бяло море. Там можеш на една бира да лежиш цял ден под чадъра. Е, ние точно не можем само на една, но по принцип може… Пък и както обичаме да похапваме панирани калмари и пипалца от октопод на скара, обилно полети с рицина… И хората ни отдават нужното уважение, въпреки, че точно от нас трудно ще забогатеят.

Между другото, на въпросното заседание на МС Борисов обяснил на министрите защо ГЕРБ подкрепя създаването на комисия за ЧЕЗ: „Подкрепихме анкетната комисия, за да се извади всичко през годините. Защото от изказването вчера разбрах, че не ги обичам. Разбрах, че през годините аз съм им пречил… От това, което вчера от ръководството на ЧЕЗ казаха, разбрах че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как тогава да имам нещо общо с тази сделка…”

Неведоми са пътищата на премиерската логика!

В „Пътеводител на галактическия стопаджия” се говори за „невероятностна физика”, според законите на която може да се получи векторна вероятност въз основа на невероятностни данни. Та, струва ми се, при премиера имаме среща с една подобна невероятностна логика, по силата на която сделките се правят само по симпатия и по любов, не по интерес.

Точно обратната хипотеза развива председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачес: “В последните години има силно напрежение, най-вече свързано с министър-председателя Борисов, а това означава и с българската държава, и това е една от причините ЧЕЗ да продава активите си в България…”

Демек българската държава в лицето на премиера ги е притискала  с цел да си продадат бизнеса. Така го разчитам.

Четвъртък, 15 март

Соломон Паси коментира случая „Скрипал“ и покрай него зачеква и българо-руските отношения: “През последните 4 г. от Москва бяха ударени няколко мощни плесници на хората, които смятат, че Русия им е приятел. Последната ситуация с руския патриарх беше много сериозен удар. Всичко това показва, че русофилството в България е колос на глинени крака, който няма реални перспективи…”

Верно, че голям шамар  им  заби патриката. Русофилите сега са се затаили като сукнян молец. Шамарът е почти равностоен на оня, дето им заби Путин от Македония. Там за азбуката.

След Кирил се обади и ген. Решетников. Този същият, дето нарече най-големите русофили у нас – проф. Светлана Шаренкова и проф. Димитър Иванов Гестапото – русопаразити. И дето, казват, одобрил Радев за президент…

„Не се обиждайте, написа Решетников във ФБ, думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пастирска любов…”

Любов?! Да, да… Дето рекло Айшето, приканено към сублинглавно изпълнение, мерси казваме ние на такава любов!

Между другото, руският дедо поп бил точно такъв бандит, какъвто го описа Валери Симеонов. „168 часа“ пише за имотите и богатствата на Светиня му. Имането му се оценявало на $4 млрд. В автопарка му имало кадилак “Ескалейд” за $177 хил., джип Toyota Land Cruiser, брониран мерцедес S-класа “Пулман” за $234 хил. и един G-класа за $120 хил. Дедо поп имал и луксозен частен самолет. А за по-къси разстояния ползвал брониран “църковен влак”! За придвижване по вода ползвал яхта, която била на Путин, но от „Лукойл“ я откупили и подарили на църквата. Лодката обикновено седяла на котва на Ладожкото езеро, където е и една от резиденциите на Кирил. Патриката имал и вила на черноморското крайбрежие в близост до Краснодар, разположена върху 100 декара гора, оградена с 3-метрова ограда от бодлива тел. Руските медии твърдят, че имал няколко апартамента и вила в Швейцария…

Легенди се носели за разврата, чревоугодието и пиянството, на които се отдавал Светиня му. Викали му  “Тютюневият патриарх”, “Цигареният митрополит”, “Ценителят на лукса”… Защото наистина отговарял за търговията с цигари, от която патриаршията спечелила $75 млн., но отчела само $2 млн.

И на този „свят“ човек падна на колене вицепрезидент Йотова и му целуна ръка. Дали е знаела на какъв мискинин целува ръка? Сто на сто!

Изобщо, братя и сестри, като гледам на какъв разгул са се отдали православните попове, не само руските, ами и българските, никак не съм учуден, че хората се отдръпват от църквата и се връщат към Бога. Не че католическите попове са по-малки мискини, но поне спазват някакво видимо приличие. А и в избора на папи напоследък внимават.

Забравих да кажа, че Пасито сподели още нещо, което за мен беше новина. Евгений Примаков, бившият шеф на руското разузнаване и премиер на Русия от времето на Елцин, бил разкрил на Симеон Сакскобургготски, че Москва била отговорна за отравянето на тейко му цар Борис. Паси е известен с това, че винаги казва истината. Освен когато не я казва. Като например когато ни убеждаваше, че трябва да се включим в коалицията на желаещите защото след това ще ни дадат да възстановяваме Ирак. Е, дадоха ни…

Петък, 16 март

След коремното превъзнасяне на президента лидерът на “Глас Народен” Светльо Витков прикани военния министър Каракачанов също да направи едно коремно, само едно. Но Каракачанов любезно отклони поканата. Ако, вика, г-н Витков, ме покани да се надпиваме с бира – той е специалист в тая област, и там няма да приема, защото не мога толкова да пия.“

Това го казва само от скромност. Като се съди по външния вид, Каракачанов убедително печели състезанието с Витков по бруто-регистър-тон, както казват морските.

“Не съм във форма. Човек трябва да поддържа форма, но когато имаш време да ходиш по фитнес зали, можеш. Аз нямам време…”

Помня, че преди да стане министър, когато имаше бол свободно време, беше строен като фиданка. Или бъркам?

Господин министър, да се ограничи малко храната не изисква време, бе! Дори напротив, икономисва време. Вместо да обядваш два часа, изяждаш в движение една ябълка и готово…

„Не гълтай корема! Гълтай калорекс!“

Мислех да коментирам по-подробно този евтин гимнастически пиар, който си направи Радев спонтанно! (Виж къде ме клъвна петелът…) За едно коремно на лоста забравихме да питаме как е отговорил на грубостта на руския патриарх. Но видях тази картинка и ми се струва, че тя казва всичко.

В неделя Путин ще стане за четвърти път президент на Русия, а с това и най-дълго управлявалият руски лидер след Сталин. Социолозите му предричат 70% от гласовете. Вторият, комунистът Павел Грудинин, е далеч назад със скромните 7-8%. Жириновски е с 5-6 % и нататък вече навлизаме в границите на стохастичната грешка.

Та интрига няма. Още лани, когато пуснаха резултатите от проучването на руския “Левада-център” за най-великия руснак, стана ясно, че Путин няма как да не спечели. Резултатите показаха, че Сталин получава 38% от гласовете на руснаците, Путин 34%, Ленин 32%, Петър I – 29%. Обаче! Ако тези проценти се сравнят с резултатите от преди  5 г.  ще се види, че Сталин полека-лека губи почва под… щях да кажа под краката си, но той вероятно е легнал. През 2012 година за него са дали вота си 42%, за Ленин 37%, за Путин 22%. Което показва, че Путин краде от електората главно на Сталин и Ленин. Което вероятно означава нещо. А може и нищо да не означава.

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (12-16 март)

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top