Статии

Из делниците на един луд (19-23 март)

Понеделник, 19 март

Иска ми се да се пошегувам с руснаците, че пак си избраха Путин и то с умопомрачителните за демократичните държави 76.67%, но се страхувам да не стане като оная приказка, дръж ми мари копелето да се посмея на оназ курва… Да не сме (сте!) избирали три пъти подред мутрата, да се смеем. И само мутрата да е… Оня ден написахме в Прас-Прес: „Борисов, Сидеров, Каракачанов, Валери Симеонов. Не ви ли идва да се гръмнете, бе, братя?! Сизиф е бутал един камък само, а вие избутахте безброй камъни и дървеи  нагоре. И те после ви падаха по главите… И въпреки това не ви дойде акълът. Не го чакайте, да знаете! Старите хора казват, че акъл и мензис не дойде ли навреме, хич и не го чакай…

Лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов гласувал вчера за Путин. Както навярно помните, той е не само почетен консул на Русия, но също и руски гражданин. Предполага се, че червеният олигарх е станал руснак през 2009 г., подплашен от заканите на идващия на власт Борисов. Просто не е знаел, че при Борисов комунистите ще си живеят толкова добре, колкото и при Станишев. Ако не и по-добре.

На журналистически въпрос: къде е сърцето му – тук или в Русия, българо-руският гражданин рекъл: „Е, това е трудното, но аз балансирам нещата.”

Ето това значи сбъдната българска мечта! Хем е с Русия в Евразия, хем с България в Европейския съюз. Нещо като и онова до края, и душата в рая…

Депутатът от БСП Ташко Ерменков: „Днес Крим гласува. Обидени от анексията на Русия над 90% от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата – чухте ли гласа на хората в Крим? Крим каза своята тежка дума, а Вие, както го беше казал Христо Ботев, “…а вий… вий сте идиоти!”

Чемодан, вокзал, Москва, бе, цървул!

Аман от тъпи ченгета. Извинете за тавтологията.

На официалното тържество за награждаване на „Достойните българи“, организирано от „24 часа“, станал малък инцидент. Борисов трябвало да връчи част от наградите, но като с появил на сцената, възрастен гражданин се провиква от залата: „Борисов е три мандата премиер и не можа да оправи държавата. Това е един некадърник, той е некадърник и това е безобразие. Много моля да си ходи Бойко Борисов!“

И да искам да му възразя на този гражданин, не мога. То аз и не искам, де. Щото накъде се обърнеш, все доказателства за пълната некадърност. И крадливост, но за нея после. Събрал вчера част от министрите и почнал да се възмущава от дупките по пътищата. И поискал до всяка дупка да дежури полицай. “Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е реална опасност за живота… Докато не се оправи – ще стои там.“

Всяка година по това време пътищата и улиците у нас изглеждат така, сякаш не зимата е свършила, а войната. (Това го взехме назаем от един казак преди време и забравихме да му го върнем…) И сега изведнъж премиерът направи откритие.

А, бе, аланкоолу! Ти управляваш от 2009 г., бе! Тия дупки до една са рожби на твоето управление.

Снимка Христо Комарницки, в. „Сега“

Бива демагогия и популизъм, но чак пък с такава ниска резолюция си е направо удар под интелекта!

Но понеже и най-простият не е чак толкова прост, че да не усеща кога сам си го набутва, та и банкянският демагог веднага дава „обективно“ обяснение: “От минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, ако е пломба на зъб, при такава рязка температура – пада…”

Не знам, възможно е. Макар че ние например редовно ядем вряло шкембе и ледена бира, което прави 70-80 градуса диапазон и нямаме паднала пломба.

Вътрешният министър Радев: “Разбира се, че до всяка дупка няма да има полицай, но ние навсякъде, където и досега сме го правили, но сега с по-голяма активност.”

Малко като речта на чукчата на конгреса на КПСС: Другари, преди ВОСР ние, чукчите, изпитвахме две чувства – на глад и на хлад. Сега вече изпитваме три чувства – на глад, на хлад и на дълбоко удовлетворение. Та и милиционерите сега ще изпитат и едно допълнително чувство  – на активност.

А колкото до обективните причини за състоянието на пътищата и улиците, знаете ли какво се питам? Кражбите обективна причина ли са? Мисля, че у нас вече трябва да се водят обективна.

Нали успяхте да видите клипчето, на което Владо Вутов, син на Цоло Вутов, се къпе в шампанско в баровския курорт Куршевел. Дано сте успели, щото те веднага пратиха хора да го трият из мрежата. Четох, че изпръскал с приятелите си шампанско за 40 хил. евро.

През септември лани имаше скандал със сроковете и качеството на ремонта на бул. „Шипченски проход“. Изпълнител беше фирмата на Владо Вутов. Жълти вестници споделиха, че Вутов Джуниър се залюбил с Цеци Красимирова и си заебал работата. Всеки уикенд фъркал до Барселона, където момата живее, за да се обичат. А ватенките, оставени без надзор, си правят каквото си искат. Наложи се Фандъкова, колкото и да не ѝ се искаше, да глоби фирмата със 138 хил. лв. и да я накара да преасфалтира участъка за собствена сметка.

Но явно печалбата е добра, щом въпреки глобите остават парета и за шампанско.

Вторник, 20 март

Питат скулптора Велислав Минеков кои са най-известните работи на  Вежди Рашидов. Вика: „Пред сградата на Мултигруп има едно куче, което трябваше да е лъв… Говори се, че Вежди е получи $60 000 от бившия столичен кмет Софиянски за паметник, който трябваше да се казва „Ключът на София“. В момента има един фалически символ между Цариградско шосе и аерогарата. Рашидов си взе парите, но паметник няма. Името на този човек беше създадено от журналистите. Бил скулптор и ваятел… Този човек не е докосвал камък. Ако има нещо да прави, той използва колеги и студенти, които му помагат, защото е много зает с малки срещи и малки водки…“

Фалически символ? Квадратен?  Всъщност, защо не? Във фолклора всеки втори е квадратен.

За способностите на скулптура Вежди не можем да вземем отношение. Не сме „пенкелер“, както казва жената на президента. Но другите работи са верни. Веждито пие само малки водки. И това, дето работи само с „подизпълнители“, сме го чувал още през 2010 г. Един пич тогава ни каза, че Вежди му се похвалил, че от 18 г. не бил хващал длетото, наел си двама калфи и само се подписвал… И  за лъва на „Мултигруп“ имаше нещо… А, сетих се. Димитри Иванов разправяше, как, когато Вежди направил статуята на лъва, Илия Павлов казал, че е хубава статуята на лъва, само че лъвът нямал пишка и Вежди направил пишка на лъва.

Така постъпват големите творци. Казвал ли съм ви за Микеланджело? Нищо, пак ще ви кажа. През 1504 г. той направил скулптурата на Давид с прашката, която му възложил кметът на Флоренция Пиеро Содерини. Когато статуята била готова, Содерини я огледал и казал, че е много хубава, но носът на Давид бил малко голям. Микеланджело не възразил. Взел тайно шепа ситни камъчета, качил се на скелето и почнал ужка да изчуква носа, като периодично пускал по някое камъче. Накрая рекъл: „Ще го погледнете ли пак, сеньор Содерини?” Погледнал го баровецът и рекъл: „Да, сега е по-добре, сега Давид е като жив.”

Всъщност, както го разказах, излиза, че големите творци не постъпват точно като Вежди…

Синоптиците казват, че днес щяла да пукне пролетта. И май, дето каза Стефка, наистина е пукнала, щото не дойде…

Към обяд изгря слънчице, градусите скочиха, снегът се стопи… Очерта се един от тия дни, в които промяната е толкова рязка, че падат пломбите…

Към 16.30 буря с гръмотевици, дъжд. После пак слънце… Така и не се спря на нещо определено цял ден… Дето викаше Джером, днес преброих 36 различни времена…

Пенсиите, вече си мислехте, че сте се хванали за зеленкото, не ли?

Аз я чаках настървено,

с остри пръсти, с тънки нерви.

Дебнех всеки стрък зелено,

да го сдъвча, щом се мерне.

(Мария Донева)

Е, не стана, както го мислехте! Но нема да се плашите! Под снега процесите си вървят, копривата е напъпила вече, лападът също. Ще се вдигне снегът един ден и учудени ще останете, какво е свършила природата под завивките…

Справка на НАП, предоставена на сдружение БОЕЦ, показва, че от 2000 г. до 2017 г. е укрит 16 млрд. лв. ДДС. От тях 5.8 млрд. лв. са несъбрани и повечето ще си останат такива. 5.4 млрд. лв. се търсят от задлъжнели лица, без собственост. Основната маса от тези несъбираеми данъци се натрупала по време на управлението на ГЕРБ по известната схема с прехвърляне на задлъжнели фирми на клошари. Шефката на НАП Галя Димитрова съобщи, че агенцията все по-често предявявала искове пред съда да обяви за недействителни такива сделки. Добрутро, дето се вика! Досега си чоплехте носа!

От „Биволъ“ поразровили делата на депутата от ГЕРБ и общински координатор на партията в Гоце Делчев Димитър Гамишев. През 2016 г. той „продава“ фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД барабар с близо 200 хил. лв. неплатени данъци към хазната. Нищо, че за вписването на сделки се иска удостоверение за липса на задължения към НАП. На него явно не са му искали. Фирмата купувач „Файнест Асошиътс“ ЕООД е регистрирана в Ловеч с 2 лв. капитал на името на некой си  Георги Георгиев. Който Георгиев бил управител на 93 фирми и собственик на 53 дружества. Направо един излязъл от страниците на „Златният телец“ зицпредседател Фунт. С тази разлика, че оня е лежал редовно в затвора, а този не! Проверка на Биволъ показала, че поне 10 от фирмите на Георгиев дължат огромни суми на НАП.

И така към днес „Гамишев – НКБ“ ЕООД дължи на хазната 195 774 лв., но те са несъбираеми. Гошето отговаря с два лева капитал…

Ако бяхме изгледист, само по тази снимка… Но ние не сме

Много обичаме да цитираме една мисъл на Хенри Милър: „Понякога идиотите проявяват завидно умение да натрупват пари…» И сега ми падна случай да я употребя точно на място. От сигурни агенти знам, понеже съм неврокопски зет, че този Гамишев бил футболист, играел в местния „Пирин”. Не точно играел, щото бил постоянна резерва. Та на едно турне колегите му го излъгали да си измие зъбите с крем „Каро”… Той дотогава не знаел, че трябва да се мият. И станало – пениш се, не пениш се… След футболната „кариера” Гамишев подхванал строителен бизнес и доказал правотата на Милър. През 2013 г. Гамишев имал 1,7 млн. приходи от продажби, през 2014 г. 1,2 млн., 2015 – 3,5 млн. Съпругата му получила близо 400 000 лв. европейско финансиране от ПРСР за къща за гости в с. Гайтаниново, а снаха му 300 000 лв. за къщи за гости в с. Лещен.

Сряда, 21 март

Вестник „19 минути“ писа: „Гинка взе патриаршията, на път е свещоливницата.“ Колегите разкрили, че Софийска митрополия е сключила с фирмата Гинка Върбакова „Инерком“ ЕООД предварителен договор за наем на 2744 кв.м в  двете сгради на патриаршията на пл. Света неделя 16. Цената е 16,80 лв. на квадрат, обаче в договора е записано, че  наемателят ще плаща малко над 5 лв., останалите ще му се приспадат за ремонти. В договорът също така пишело, че наетите площи не можели да се преотдават, освен за жилищни или офис нужди. Интересно за какво друго могат да се ползват? Още в края на миналата година в сградата е настанен бутик, предстояло отварянето и на бар.

Договорът за наем е за 10 г. Но можел да бъде продължен автоматично и без всякакви условия още четири пъти по толкова. И след тия 50 г., ако наемодателят не възразява, договорът се удължава за неопределен срок.

Далавера, та дрънка!

Според „19 минути“ в църковните среди вече се говорело, че Гинка щяла да вземе и свещоливницата, та, когато няма ток, да продава на населението свещи. Свещоливницата носела по 2-3 млн. чиста печалба годишно, та едва ли Гинка ще им се мръщи.

Старозагорският районен съд наложил наказание „порицание“ на дванайсетокласника Ангел П., защото бил хванат да краде… книги. Откраднал „Хари Потър“ и „Д-р Сън“ на Стивън Кинг. При това не му било сефте. Преди две години бил заловен с „Фондацията“ на Азимов, „Бесове“ на Достоевски, двата тома на „Тютюн“ от Димитър Димов… Рецидивист!

Знаете ли какво, Стара Загора?! Служил съм при вас, на Аязмото, и добре ви познавам. Едва ли има повече от трима души във вашия град, които са чели „Бесове“ на Достоевски. Затова, вместо порицание, това момче заслужава да му се изкаже общоградска благодарност!

Винаги сме казвали, че от всички видове кражби, има две, които заслужават снизхождение – кражбата на книги и кражбата на лопати. Според нас, когато започнат да се крадат масово тия работи, тогава ще се оправим. Но първо трябва да се накрадат много книги, защото е опасно да се разработим, докато още сме прости. Но щом вече имаме прецедент с кражба на книги, сега бдете, братя, и веднага ми съобщете, ако някъде из родината се открадне кирка, лопата или друг землекопен инструмент. За да съобщим вече официално на населението, че преходът е свършил…

Чета, че Ташко Ерменков си пишел статусите по къси гащи. Ето по това ще разберете кой колко ви уважава. Никога не сме ви писал по гащи… Никога! Понякога слагам костюм и връзка, друг път по-неглиже, без връзка… Но по гащи… Никога! Това е пълно неуважение.  Или пък по анцуг, не дай Боже!

Не знам тоя Ташко що за енергиен специалист е. Той е бил ченге навремето. Всъщност, той се казва Таско, но на галено му викат Ташко и не мисля, че е незаслужено… Спомням си, че по царско беше шеф на Агенцията за енергийна ефективност. И в това си качество предлагаше някои мерки за икономия на ток. Като например тенджерата да се пълни догоре, а във фурната да се слага не по-малко от кило и половина месо. За бойлерите настояваше, да се монтират вертикално или хоризонтално (щото много българи ги предпочитат диагонално…) Но по причина, че пенсиите категорично отказаха да пълнят тенджерите и да слагат в тавата 1.5 кг. месо, мерките на Ташко не дадоха очаквания ефект.

Четвъртък, 22 март

В Брюксел преди Европейския съвет Борисов коментирал пред българските журналисти, с чуждите не може да намери общ език, атентата срещу Скрипал и дъщеря му:

„Обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед. От една страна е много плоско, видно, брутално, насочващо… В един момент някой казва, че това бил интересът на президента на Русия да повиши избирателната активност. Не мисля, че имаше човек на света, който да се съмнява, че Путин ще спечели изборите. Ако е вярно, че той може да повлияе на изборите в САЩ, за него би било детска игра да го направи за своите избори.“

Тази малко изненадваща позиция на премиера престава да е изненадваща, ако се сравни с позицията на Юнкер. Тогава се вижда, че Борисов, както би казал самият Борисов, е в ролята на тупана на малката пръчка. Както бие киекът и тя по него там-та-та, там-та-та-та…

Защото Юнкер, освен дърт пияница, е и русофил, който системно подкопава санкциите срещу Русия. Написал топло поздравително писмо до Путин, в което му пожелава “всеки успех” в четвъртия му мандат. И нито дума за атентата в Солсбъри. Британците с право го обвиняват, че е минира усилията им за създаване на общоевропейска позиция срещу Русия.

Валери Симеонов вика, че рекламите, “в които се търкат билетчета”, били безобразни и можели да имат пагубно въздействие, защото създавали впечатлението, че човек може да забогатее без труд. И затова той щял да предложи промени в законодателството. „Ще ограничаваме, разбира се. Мен ако питате трябва да се забрани въобще такава реклама…”

Като един заставаме зад Симеонов! Не само рекламата на хазарта трябва да се ограничи, ами и печалбите. Защото истината е, че няма правителство от Костов (включително) насам, което да не действало в полза на хазартните босове. Първият законопроект на НДСВ беше за хазарта. После червените му намалиха данъка на 10% от оборота. През 2007 г., под лобисткия натиск на Орешарски, Данчо Ментата, Милен Велчев и др., кабинетът „Станишев” внесе предложение, което по нахалството си остава ненадминато: данъкът да стане 10%, но само върху печалбата. Която печалба може да я има, но историята показва, че по-вероятно няма да я има… После Дянков обяви война на нелегалния хазарт в интернет, който въртял 1 млрд. лв. и, естествено, подяждал печалбите на босовете. После при Орешарски Ментата прокара промени в закона и намали данъка върху хазарта два до три пъти и прехвърли контрола върху хазартните фирми от НАП върху ДКЗ. Като той щял да се извършва по справки, подавани от фирмите. Но за неверни  справки няма предвидена наказателна отговорност.

Учени от университета в Бъркли изследвали сексуалното здраве на 3118 жени, половината от които редовно карат велосипед. И установили, че велосипедистките изпитват повишено сексуално желание и по-често правят секс, в сравнение с пешеходките например.

Не сме учуден. Както ги правят велосипедите сега с тези тънки седла… Минута невнимание и… Първата ни работа беше да сменим седлото.

А иначе тази информация е доста полезна, но някак половинчата. Някой трябва да обясни все пак къде се събират колоездачките. Ние като запален колоездач твърдим, че из парковете са рядкост. Да не се събират пред скъпите заведения?

Петък, 23 март

„Истинските урок по манипулативно антиевропейко говорене изнесе от ефира на “България он еър” преподавателят по политология в Софийския университет Мария Пиргова“, пише Фактор.бг.

Да, в интерес на истината Мара наговори доста глупости. Като например, че Живков никога не бил искал да ставаме 16-та република, това било манипулация. Западните Балкани не можели да бъдат български приоритет, Борисов бил само пощаджия на Брюксел. Но, както казват оттатък Ускорителя (тунела за Люлин), Мара изби рибата с правата лопата с твърдението, че много българи отивали да живеят и работят в Русия, а тезата, че младите бягали на Запад не била вярна. Явно дъщеря ѝ по изключение е избрала Париж…

С чисто колегиална завист сме следил поврътливостта на госпожата през годините. Щото нали, колеги в СУ, политолози, на една нива копаме… Честно казано, дишахме ѝ праха. Направо жената политически каучук. То не беше БСП, то не беше ДПС, то не беше Лидер… Между другото, когато беше заместник председател на партията на Ковачки Лидер, Мара защитаваше дивия капитализъм, оправдаваше контролирания вот и натиска над миньорите, включително чрез тормоза да бъдат оставени без храна, защото били простаци и с тях така се работело… И сега чак не повярвах на ушите си, като чух същата тая Мара да говори, че не я интересували санкциите срещу Русия, „интересува ме да има заплати и доходи за хората, да не ровят по кофите за боклук…“

Едно от големите достижения на демокрацията е, че се засра имиджът на социологията като наука. Същата съдба застига и политологията. Ще ми разправя Селин, че науката умеела да се защитава. Може, щото не е попадала на варвари като тукашните…

И накрая е редно да свършим с нещо оптимистично. Неврологът д-р Клаудия Кавас от  университета в Калифорния твърди, че алкохолът е по-силен фактор за дълголетие от физическите упражнения.

През 2003 д-р Кавас и екипът ѝ стартират проучването „90+“, което изследва въздействието на ежедневните навици върху дълголетието. Проучването продължава и досега и обхваща 1700 души, а данните показват, че при хората, които изпиват по две бири или две чаши вино на ден, рискът от преждевременна смърт е с 18% по-малък. Докато при хората, които спортуват редовно този риск намалявал само с 11%.

Оня ден Евростат изнесе данни, според които само 10% от българите спортуват редовно. Докато средният процент за ЕС бил 40%. А в Дания 80% от гражданите спортували!

Нека спортуват, бе! Щом ги задоволяват тия 11%… Аз съм убеден, че повечето българи се целят по-високо – в 18-те процента. Така и трябва.

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (19-23 март)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top