Статии

Из делниците на един луд (19-23 февруари)

Понеделник, 19 февруари

Вежди Рашидов рекъл вчера: Надявам се, че Борисов и Радев ще се разберат като мъжкари… Те са сериозни, достолепни мъже, на всичкото отгоре са и екстремни в живота – единият е летец, а другият – каратист…”

Само мъничко ще го поправя Веждито. Било му е неудобно да каже единият е летец, а другият пожарникар, но такава е истината. Щото каратист не е професия все пак.

Но за друго го споменавам. Забелязвам в него интересна метаморфоза по отношение на Пеефски. Делян Пеефски, вика, никой не го е осъдил за нищо и е грозно да се ползва като боздуган и като плашило. Образът на Пеефски, вика, е демонизиран в обществото и това не е честно.

Вежди има, очи няма!

Същият този зле образован и още по-зле възпитан екземпляр говореше съвсем друго през 2013 г.:

Всички ли сме роби на един дебел, грозен, на 20 г. милионер бе, да му е.а пу.ката майна. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост… Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 г. и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват… Няма медии. Аз оня ден се обаждам на Валя Велева и казвам – искам да направя интервю, а тя казва: о, моля ти се недей. После звъня в „Стандарт“ на Славка, нарочно го правя… Петьо Блъсков изцяло се е продал… Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 г., да ви е.а циганската нация…”

Както казахме още тогава, нация, която е допуснала подобен простак да ѝ бъде министър на културата, си заслужава… таковането. И най-вероятно си го получава.

Но същинският въпрос е в друго – какво предизвиква такива крайни метаморфози във възгледите на хората. Отговорът е един и е открит още от финикийците.

Несправедливо демонизираният пред „Телеграф“: Противниците ми, вика, са хората, ограбили България – приватизаторите от бандитската приватизация на Костов и техните марионетки политици. Разобличавал съм ги и ще продължа да го правя. И именно заради това олигарсите и създадената от тях медийна машина са създали образа на „универсалното зло Пеевски“, за да прикриват кражбите си и да отвличат вниманието от тях.

Това твърдение на демонизирания не противоречи на нищо, освен може би на фактите. Анализ на обществените поръчки, извършен от „Биволъ“, показа, че фирми, свързвани с Пеевски, са сключили договори за 733 368 918 лева от които 432 356 344 с еврофинансиране. Освен това тези фирми имат и огромни дългове към покойната банка КТБ, а някои от тях са ги прекредитирали в ПИБ. „Тези факти, обобщава „Биволъ“, не говорят за устойчив бизнес модел и създаване на стойност, а по-скоро за добре организиран грабеж.“

Та работата на Пеефски е малко като присмяла се кука на крива бука…

Както знаете, а ако не знаете, време е да научите, бивш милиционер няма. Попиеш ли милиционерския манталитет, то е завинаги. Гледайте Борисов и Цветанов и нема що да се убеждаваме. О.З. милиционерът Светлозар Лазаров, който сега се подвизава като оргсекретар на „Атака“ и осъществява топлата връзка между Пеефски (ДПС) и Волен Сидеров, дал интервю за агенция БЛИЦ. Лично на главния редактор Крачунов го дал. И в него казва: „Добре е днес на рождения ден на Васил Левски да се сетим за святото дело на Апостола, което е подпомогнало освобождението на България…“

Ако датата на интервюто беше 18 юли, всичко щеше да е наред, но то е от 19 февруари. И както знае целият български народ (без Лазаров и Крачунов) на тази дата Левски не се е родил, а е обесен. Е, може да се каже метафорично, че се е родил за безсмъртието, но това не може да го измисли милиционерска кратуна.

Както е казал д-р Филипов много отдавна, след Волен Сидеров нищо в сферата на патриотизма не изглежда невъзможно. Дори и това, че един милиционеро-патриот не знае кога е роден и кога е обесен Апостолът на България!

Вицепремиерът Симеонов разправя по телевизора: “Русия директно се намеси в резултатите на референдума за добив на газ в Добруджа. Там в протестите участваха хора от паравоенни формирования. За мен намесата на Русия и на руски икономически интереси е безспорна… По време на конгреса на Найджъл Фарадж бяха изнесени данни, че Русия саботира разработването и добива на газ от Великобритания в нейни находища. Защо България няма собствен добив?”

И това съвсем не е въпрос. България няма и няма да има скоро собствен добив. И не става дума само за шистовия газ, а за всеки газ, който не е руски. Прав е Валери да се съмнява, че работа по находищата в Черно море се протака пак поради намесата на руски интереси.

Наскоро ми попадна една статия за добива на газ от хидрати. Оказва се (за мен сега се оказа, а за учените малко по-рано), че Черно море има най-много залежи на газови хидрати (твърд кондензат на природен газ). По предварителни сметки и обърнато в пари, на дъното на морето лежали съкровища за 16 800 млрд.! Развитието на науката щяло да позволи до няколко години промишлено извличане на този газ. Япония вече успешно прилагала такава технология и се очаквало ефектът от добива да е съпоставим с революцията в енергетиката на САЩ, предизвикана от добива на шистов газ.

Обаче!

Доц. Атанас Василев, един от водещите учени в тази област у нас, казва, че една от най-съществените пречки за стартирането на такъв добив, е, че се засягат интересите на големите компании, които добиват газ по конвенционален начин. „Оказва се, вика, че истинската заплаха за присъствието на “Газпром” на световния пазар на горивата не е шистовият газ, а газовите хидрати.“

Големите компании, вика, следят внимателно и участват активно в изследванията на газовите хидрати и разработването на методики за добив. „Опасявам се, че в България може да има

натиск и изкуствено създадени пречки, както външни, от геополитически характер, така и вътрешни – “български”. Ще бъде много жалко, ако се случи така, тъй като газовите хидрати могат да направят България не само енергийно независима, но и високотехнологична и с висок научен потенциал.”

Аз обаче не се опасявам. Така де, човек се опасява от работи, които не знае. А това не само ще стане, то вече става. От което следва, че България скоро няма да стане енергийно независима.

В оптимистичен вариант това можело да стане до две години. Но, както е добре известно, оптимистичният вариант у нас рядко е реалистичен, затова е най-добре да се надяваме на песимистичния. Демек, до 20 г. едва ли ще почнем да добиваме газ от хидрати.

Вторник, 20 февруари

Кметът на село Катерица, общ. Пордим, Красимир Костадинов решил да отбележи по запомнящ се начин 145-ата годишнината от обесването на Левски, като направи възстановка на събитието. Поръчал да изработят кукла в цял ръст, която по лице да прилича на Апостола и я обесил на спирката насред селото. Гражданите от селото били потресени, а най-ранобудните били и доста уплашени, като видели как вятърът люлее един обесен насред селото…

Ето ви телефона на кмета, ако решите лично да му изкажете възхищението си: 06528 – 2487

Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.

Ама скръб да видиш…

Ало, братя от последната възраст! Ако си мислите, че малко остана, че краят е близо,  май ще ви разочаровам. Не е изключено това да е само началото. Проф. Стюарт Хамероф, директор на Центъра за изучаване на съзнанието в Университета на Аризона, твърди, че човек има душа и тази душа е безсмъртна. Тя не умира с неговата физическа смърт, а остава да витае из Вселената. Информацията в мозъка на човек се съхранявала дори и след като неговото сърце спре да бие. Предсмъртното усещане възниквало, когато квантовите частици, които формират душата на човека, напуснат нервната система и отидат във Вселената. Според теорията на професора същността на душата ни се крие в структури в мозъчните клетки, а нашето съзнание е резултат от квантовата гравитация в тези структури.

Между другото, братя и сестри, докато чакате да ви понесе космическият вятър из Вселената барабар с умните ви мисли, да ви кажа, че правителството е решило да ви озъби. В добрия смисъл.  Председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Шарков съобщи, че след дълги преговори с НЗОК се решило хората между 65 и 69 г. ще имат право на безплатни кастанети. По-нататък програмата щяла да се разшири и да обхване и други възрастови групи, за които сега нямало пари. Всъщност, проблемът не е, че парите са малко, ами вие сте много, а зъбите ви малко. По данни на БЗС около 20 % от хората на възраст над 65 г. нямали вече нито един зъб в устата си. А на останалите 80% се падали средно по 7 зъба.

Едно нещо обаче ме смущава. По изчисления на БЗС средният годишен разход на системата за едно лице, нуждаещо се от кастанети, ще е около 200 лева. Което ме кара да подозирам, че ще ви прекарат с конфекция. Оригинално индивидуално чейне струва значително повече.

Сряда, 21 февруари

Председателката на НС (още не мога да го повярвам напълно!) Цвета Караянчева, вика: „Президентът трябва малко да обере говоренето си, защото говори малко махленски.“ (И жена му, и жена му!)

И това като ти го каже Цветето от Кърджали, то не е просто съвет, то се превръща в императив! Самата тя вече била обрала своето говорене и не говори махленски, а говори, възпитано. Пак говори същите глупости, но обрано, без ненужни емоции. А да говори глупости е неизбежно. Цветенцето е машинен инженер, като такъв е работила и живяла в Кърджали. И е извадена от обичайната ѝ ойкумена, посадена е в НС и е съвсем естествено и логично да изглежда нелепо. И, ако съдим по Цветанов, който вече десет години продължава да изглежда все така нелепо, това трудно се преодолява…

Обичам тази дума „обрано“, особено в глаголната ѝ форма. Например много ме кефи изразът „обирам си крушите“… в трето лице множествено число. Тази седмица ще демонстрира болезнената нужда користното невежество, което ни управлява, да си обере крушите. Доно го забележите. Не се обиждайте, но ние отдавна проповядваме, че българинът почва да ги забелязва работите когато му бръкнат на две места. Едното е в джоба. И ако Гинка от Пазарджик вземе ЧЕЗ, тя със сигурност ще бръкне дълбоко в джоба на една трета от българите. И през джоба ще бръкне и на другото място. Това е пазарджишки номер, можете да ми вярвате… Но за Гинка когато му дойде времето.

По повод трагедията в училището във Флорида американският президент Тръмп предложи да се въоръжат учителите, защото така щели да се избягнат по-нататъшни масови стрелби.

„Зоните без оръжия в очите на един маниак са покана: „Хайде да влизаме и да атакуваме…“ Ако тези страхливци знаеха, че в училището има въоръжени хора, те нямаше да се опитат да се доберат до него.”

Звучи малко ексцентрично, дори екзотично, даскалите да влизат в час с автомати и пистолети, но намирам, че Тръмп е прав. И това може да реши не само проблема със стрелбите в училищата, ами и много от проблемите на самия образователен процес. Лично ние нямаме никакво съмнение, че даскал с показалка и калашник се уважава по различен начин, отколкото даскал само с показалка. И това, естествено, се отразява и на образователния процес.

Обаче то, като се замислите, навсякъде в живота е така. По един начин ще се държат например тия маниаци, дето ни управляват, ако знаят, че в ръката ни има сопа. И по съвсем друг, когато знаят, че сопа няма.

На сайта на „Комерсант“ чета, че иконата на Владимир Путин, намираща се в храма на сектата “Воскрешающая Русь” в Нижгородска област, почнала да мироточи. Предполагам, че от очите мироточи, макар да не съм съвсем сигурен. Обикновено иконите от там мироточат, но пък случаят не е от обикновените. Според членовете на сектата чудото станало благодарение на вярата на народа в особеното мисия на Путин.

Да не кажа голяма дума, защото животът често опровергава големите думи, но ми се струва, че българите не сме чак такива идиоти, че да измислим секта на привържениците на Борисов. Религиозна секта, иначе икономически секти има няколко, например „Котараците“… Не, чак обожествяване, икони… За мироточене пък да не говорим, то е напълно невъзможно. Мироточенето, както и да го погледнете, си е плачене. Иконата плаче. Как си представяте Борисов да плаче? Всички останали можем да заплачем, но не и той.

Четвъртък, 22 февруари

 

Нищо. Предчувствие за Гинка.

 

Петък, 23 февруари

Замириса на теменужки! Така казвахме едно време, когато замирише на… кенеф, да прощавате.

Нема лъжа, нема измама! Гинка Николова Пайтакова, по мъж Върбакова, от Пазарджик, купува милиардния бизнес на ЧЕЗ у нас. Кума на Гинка, разправят, била Теменужка Петкова.

Делян Добрев, шеф на енергийната комисия в НС: „Това, което е смущаващо е, че първоначално на мен това ми прозвуча като фалшива новина, защото не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 хиляди лева активи и 11 хиляди лева загуби, ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България…”

Теменужката снема всяка отговорност: “Знаете, че това е процедура, която беше проведена от чешката държава, по чешкото законодателство. Българската държава и правителството нямат никакво отношение към този процес.“

Но тя за всеки случай подаде оставка. Защото се познавала с Гинка от 20 г. Това било морално. И Борисов ѝ прие оставката. Пак защото така е морално. Между другото, премиерът се изпусна, че и той познава Теменужка от 20 г. И приятелите на нашите приятели…

В интервю пред БТА на което липсват всички задължителни за жанра и за държавната агенция инсигнии (нито автор е посочен, нито снимка на интервюираното лице…), което показва, че е спуснато отгоре в панически порядък, Гинка от Пазарджик казва, като един същи Левски: „Сама съм, други няма!“ Имала 9 фирми на които е единствен или мажоритарен собственик.

„Биволъ“: „Зад “Гинка от Пазарджик” наднича бизнеса на СИК“. Колегите поразровили тук там и открили, че „зад предстоящата продажба на бизнеса на ЧЕЗ в България на загадъчната „Инерком“ отново надничат сенките на бившата групировка СИК, на „Пашата“ и на премиера Бойко Борисов“.

От 2004 до 2014 г. Славчо, мъж ѝ на Гинка, е имал обща фирма с Евгения Калканджиева, известна с близостта си с босовете на СИК. „Един от босовете на групировката през 90-те е и Румен Николов – „Пашата“, а Борисов тогава се явява нещо като пиар на СИК, според запазените медийни и фотодокументи“, пише „Биволъ.“

Снимка крадена от Фейсбук

Може и СИК да наднича, но може и някой друг. По наглостта и безочието си тази сделка много напомня на сделката, при която трима пикльовци от Ст. Загора купиха Дипломатичския клуб в Горна баня с кредит от 8.5 млн. лв. Почеркът е един и същи. И тогава, както и сега, беше ясно, че купувачът е подставено лице. Което говори за липса на фантазия и творчески инвенции в разбойническата евристика на момчетата. КОЙ стои зад Гинка  може да е въпрос, но по може да е отговор. С тази уговорка, че няма кой да остави КОЙ сам да се облажи от тази тлъста далавера. Както не го оставиха сам да оглозга Булгартабак. Тази сделка не е станала и няма как да стане без благословията на премиера. Не се е родил още оня луд банкер, който ще даде на едно Гинче от Пичковци 320 млн. евро кредит, ако зад това Гинче не се подават баре един-двама Шишковци.

От правителствената пресслужба съобщават, че премиерът Борисов е възложи на ДАНС и НАП да направят пълна проверка на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ у нас, както и на дружеството купувач – “Инерком България”. В такива случаи пазарджишките интелектуалци казват: „Ах, недей…“ Какви ли вълнуващи открития ще направят разследващите органи? Я си представете, че разследват, разследват и вземат, та открият, че зад сделката седи лично премиерът. Дали ще посмеят да му кажат? Не ми се вярва.

Не знам какво повече да кажа. Ако се направи една класация на наглите сделки в новата ни история, сделката за ЧЕЗ ще се бори за едно от трите места на стълбичката…

В интелектуално отношение Борисов отдавна е дал доказателства, че е в себепревишаване. И даяни на овърдрафта, който един милион българи щедро му отпускат. Но, ако тази сделка мине, ако оставим дебелите пеликани пак да напълнят гушите, то това ще означава, че и ние сме в много сериозно себепревишаване като граждани и човеци. Много сериозно! Помислете за това, ако не ви мързи.

Оня ден OFFNEWS писа, че създали хибрид между овца и човек, който бил сериозна крачка напред в опитите за задоволяването на нарастващите нужди от човешки органи за трансплантации. В коментарите под тази новина доста читатели оригиналничеха, че по нашите земи хибридът между овца и човек е познат отдавна. Но, според нас това не е точно така. Защото сега учените са създали овца с 0.01% човешки гени. А в българския вариант човекът е с много повече овчо…

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (19-23 февруари)

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top