Статии

Из делниците на един луд (20-24 август)

Понеделник, 20 август

През последните 5 г. били избягали 72 затворници, изтърпяващи присъди за убийства, изнасилвания, грабежи, наркотици, контрабанда и т.н. И колегите от „Сега“ поискали от шефа на затворите (ГДИН) Васил Миладинов да им съобщи имената на бегълците. Но получили отказ. – „Няма писмено съгласие на лицата за предоставяне на исканата информация.“

Демек, имената на осъдените не могат да бъдат оповестени публично без тяхното съгласие. Но, за да ги попитат дали са съгласни, трябва първо да ги намерят. Вероятно избягалите от Централния затвор Владимир Пелов и Радослав Колев са оставили писмено разрешение в килиите си и затова от ведомството на Цачева съобщиха имената им. Иначе няма как.

„Имената на осъдените у нас са публични, каквото е и самото правосъдие, и това именно е начинът да се осъществява генералната превенция на закона“, коментират колегите от „Сега“.

Този Миладинов е уникален… Спирам, за да не образувам състав. То покрай Тетка не може да не си уникален.

Всъщност, сега си спомням, че и предишният шеф на затворите, ген. Петър Василев, беше уникален. Имам една тефтерче с бисери от него. „Няма, разправяше веднъж, законово определение за добър човек. Не искаме да защитаваме идеални хора, такива, които да са въоръжени, въодушевени и да служат за пример на обществото. Не очаквайте от нас такова нещо.”

Въоръжени и въодушевени! Шумра!

Чета във вестника: „Половин София пак ще се къпе със студена вода“.

Да, да, точно така ще бъде. Половин София не се къпе когато има топла вода, но сега ще се къпе  със студена. Може да е дори повече от половин София. А може да е просто тази част от София, която се вози в трамваите. Не съм разглеждал случая внимателно, просто само съм го подушвал…

Ало, пенсиите! Вие изобщо и не помисляйте да се къпете със студена вода. Малко ако сте запотени и готов плеврит.

Да ви кажа и друго, сега се сещам. Избягвайте половото общуване в жегата, било опасно. Смешните движения при високи температури водели до силно обезводняване и сърцебиене. Затова специалистите  препоръчват да отложите дневния секс за вечерта. Ако можете, де. Щото понякога да отложите може да означава да се откажете. Капризна е тази муза. Я желанието ще изчезне, я възможностите… Пък и вечер човек си направи салатка, налее си ракийка. Не му е до това да имитира двугърбата камила…

Сн. страницата на Йордан Петров

Много е възможно да съм ви казвал, но пък е почти сигурно, че вие сте забравили… Вие, братя от последната възраст, сте благодат за всеки автор. Може да си ви пише по сто пъти едно и също и на вас все да ви е ново. По-добре от това е само, когато и самият автор вече не помни какво ви е писал. И става, както пееше Вахтанг Кикабидзе, встретились два Алцхаймера… Както и да е. Още преди два века и половина четвъртият граф Честърфийлд го е казал ясно и точно за смешните движения: “Удоволствието е мимолетно, позата е нелепа, а разходите ужасяващи.”

Ужасяващи не, ами… Най-скромното, примерно едно кафе със сода в сладкарница „Неделя“ – 5 лв.! Ами ако, подобно на аристократката в разказа на Зошченко, обектът рече да изяде три пасти? Дали ще съберете кураж да попитате: „Не е ли много на гладен стомах?“

Вторник, 21 август

Габриела Козарева е новият шеф на Търговският регистър. Доколкото разбирам, момата е предложена от Пеефски на Сидеров, а Сидеров я е предложил на Борисов.

Гледам я таз мома и ми прилича на тез моми, дето, каквото и да пипнат, става. Има такива моми, просто им иде отръки. Може и да греша, защото само на снимка съм я виждал. Но CV-то ѝ е впечатляващо. Класическата гимназия, право в СУ и от студентската скамейка направо на ръководни постове.

Патриоти! Наблюдаваме патриотизма на Сидеров, даден под аренда на Пеефски, и се сещаме за Самюел Джонсън: „Патриотизмът е последното убежище на негодника.“

Вчерашните декларации на „народния трибун“ днес кънтят като добре опечена тухла четворка: „Моята жива връзка с хората не е лозунг, нито пък показност – не мога да ги предам!”

И ехото примлясква: …ам …ам …ам.

Бранимир Ботев, зам.-министър на туризма в кабинета на Орешарски и във второто правителство на Борисов, а сега съветник на Валери Симеонов в битката му срещу Ангелкова, вика: “Големият проблем е как се управлява българският туризъм и къде изчезват милиарди.“ МТ отчитало 9 млн. туристи и 3.5 млн. нощувки. Явно голямата част от гостите на страната ни са правили почасов туризъм, примерно от 8 до 5. И към 6 си хващат самолета, за да си спят дома. Напразно наблъскахме крайбрежието с хотели.

Legalize Marijuana…

Според НСИ обаче нощувките били 17 млн. Което е малко по-близо до истината, но само малко. Защото укриването на нощувките е спорт, в който се упражняват първо хотелиерите и след това в МТ.

Под мотото “Ще има хляб и без мотика!” тези дни в Черна гора се проведе Шестата „Мързелива олимпиада“. В нея са взели участие 15 черногорци и трима сърби. Първото място е поделено между четирима представители на Черна гора, които поставиха нов олимпийски рекорд с 49-часово лежане.

Милка Додерович, една от финалистките, разправя: „Аз бягам без проблем по 50 км. Но се оказа трудно да лежа 50 часа. Защото, когато бягаш, можеш да спреш, а когато лежиш – не.”

Така си е! Почнеш ли да лежиш, не можеш да спреш даже да си починеш…

В тази връзка се сетих, че оня ден прочетох, че учени от университета в Канзас лансират нова хипотеза за еволюцията. На базата на изследване и сравняване на метаболизма на стотици изчезнали и оцелели видове  мекотели, учените стигнали до извода, че еволюцията толерира най-бавните и апатични същества. Проф. Брус Либерман вика: „Колкото по-бавен е вашият метаболизъм, толкова по-голям е шансът вашият вид да просъществува. Струва ми се, че е време да променим известното твърдение – оцеляват не най-приспособимите, а най-мързеливите.“

На следващия етап учените щели да проверят дали изводите им за мекотелите се отнасят и за други представители на фауната. После ще тестват и хората, а накрая може и българите. Ще обясня защо. Изследване на Асоциацията на индустриалния капитал показва, че у нас се работи само 5 часа на ден.  Българският работник често закъснява, още по-често си тръгва по-рано, когато не пише мейли на тъща си пие кафе или пуши дълги-дълги цигари, никога не пропуска да вземе отношение по злободневните въпроси във Фейсбук. И то колко са три часа… Пропуснахме да споменем петък, ден на майстора, а също и сряда, малкия петък… Не, мисля, че и пет часа не докарва. Българският работник дели по равно времето между работодателя и себе си, 50 на 50. „Кароши“ ли? От всичко друго можем да умрем, но не и от преумора.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, по-важно било какво се създава за това време като БВП на глава от населението. Вярно е, че това е по-важното. Но истината е, че това е и по-тъжното. Защото работим малко, но за сметка на това некачествено. Иначе защо по БВП на глава от населението страната ни ще се нарежда на едно от последните места в света?

Сряда, 22 август

Софийският градски съд реши, че Муравей Радев не е обидил Цветан Василев като го е нарекъл Остап Бендер в свое интервю през 2015 г. Това било просто изказване на мнение.

Тогава да изкажем и ние мнение. Според нас да наречеш банкстера Цветан Василев Остап Бендер не само, че не е обида, ами си е направо комплимент. Спомнете си как Бендер обясняваше на Паниковски и Балаганов: „Аз тача наказателния кодекс. Не съм грабител, а идеен борец за парични знаци. В моите четиристотин честни начина за отнемане на пари грабежът не влиза, някак си не се вмества…“

И дума не може да става за сравнение.

Всъщност, преди Градския съд и Районният  оправда Муравей. Съдиите рекоха: “В романите на Илф и Петров литературният герой се стреми към натрупване на парични средства, което не би могло да се възприеме за позорно. Освен това с оглед на извършваната от Василев банкова дейност би могло да се направи подобно сравнение по отношение на натрупаните средства от тъжителя и мечтата на литературния герой…”

Браво, точно така. Мечтата на героя! Остап пипва милиончето на Корейко: „Ето ме и милионер! Сбъднаха се мечтите на идиота!“

Но това не е краят. Краят е друг. Но и в него има удивителни съвпадения. Лошите (румънските граничари, Пеефски…) задигат милионите на героя… „Няма нужда от овации! Граф Монте Кристо не излезе от мен. Ще трябва да се преквалифицирам в домоуправител.“ ДУ Василев. И на визитка ще стои добре, не ли?

Имам усещането, че ако едно такова дело се беше гледало преди, а не след фалита на КТБ, изходът щеше да е друг. Само усещане…

Прескачам един журналистически сюжет. Как един пиар на правителството ударил с микрофона една журналистка и едва не ѝ счупил ръката. Как Борисов го уволни, обаче гилдията застана на негова страна и поиска да бъде върнат на работа. Щото бил душа човек, а битата била гаднярка. Няма да взема отношение, защото се страхувам, че съм много близо до необратима криза на професионалния идентитет.

Красавецът и звяра…

Д-р Цонка Йорданова, специалист по детско-юношеска гинекология, предупреждава: „Вече има много научни статии, обясняващи причините на ранния пубертет точно с промишленото животновъдство и най вече с промишленото птицевъдство. Аз имам пациентка на 9 г., която вече е в пубертета, а друга – 7-годишна, вече е с женско окосмяване.“

Пилчарите добавяли в смеските хормони на растежа, антибиотици и други гадости, за да направят от едни десет грама кило и половина за един месец. Блъскат естрогени и андрогени. От първите на мъжете им порастват цици, а от вторите на жените косми и… други работи. Така погледнато соята, рогата и копитата в кебапчетата ми се струват по-малкият проблем.

Една трета от храната в света се изхвърля – 1.6 млрд. тона на стойност около $1.2 трилиона годишно. А 2 млрд. души не си дояждат или направо гладуват. До 2030 г. изхвърлената храна щяла да се увеличи до 2.1 млрд. тона ($1.5 трилиона). И това може да доведе до невъобразима криза, предвид бързото нарастване на населението и промените в навиците в развиващите се страни, главно на навиците за гризкане. Още през далечната 2006 г. написахме: „Китаецът е на път да открие, че досега е ял само гарнитурата. И това ще бъде краят на другите велики сили.“ Ако отгърнете първата книга на д-р Филипов, там сме ги обяснил тия работи по-нашироко. Как до скоро са имали обща дума за ориз и храна. И са се поздравявали с “Чефан ла?”, което буквално преведено значи “Ял ли си?” Не какво си ял, а изобщо ял ли си.

Американският проф. Джарет Даймънд писа по-лани, че 1 млрд. от така наречения първи свят, имат коефициент на консумация 32. Докато в третия свят тоя коефициент клони към 1. „Ако Индия, както и Китай, ни догони, казва проф. Даймънд, световните коефициенти на консумация ще се утроят. Ако целият развиващ се свят изведнъж се изравни с нас, коефициентите ще се увеличат 11 пъти. Тоест, все едно, че на планетата ще живеят 72 млрд. души. Някои оптимисти изтъкват, че можем да поддържаме свят с 9 млрд. Но не съм срещал някой достатъчно луд да твърди, че можем да поддържаме 72 млрд.”

При това положение нещо ще стане, за да не станем 72 млрд.

Четвъртък, 23 август

Дворецът “Врана” е собственост на държавата. Това присъди съдия Петя Алексиева от СГС вчера. Решението не е окончателно и  вероятно ще бъде обжалвано.

Що за народ сме, бе?! Един цар имаме и го искаме просяк! Взеха му и къщата, на пътя го оставиха. Преди това му взеха „Cитняĸoвo“, „Capъгьoл“, „Цapcĸa Биcтpицa“, бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO… И той сега, ако не е заделил някой лев от премиерстването, остава сетен сиромах и ще трябва да си върви в Мадрид.

Много е отмъстителен Борисов, много!

Кратка ретроспекция,  годината е 2001, царят току-що е станал премиер. „Всичко, което прави, е достойно да го записва човек и да се опитва да му подражава… За мене той е велик. Той е уникален и за света… Тъгата ми е голяма. В последните няколко месеца живеехме непрекъснато заедно…“

Но мина време, изтъгувал се е…

2005 г.: “Молих го със сълзи на очи (да го направи вътрешен министър в тройната коалиция – бел. Т.Ф.), но те избраха Румен Петков, а не мен.”

Еми, Румен да му върне имотите, какво му е длъжен Борисов!

Разправят, че в поздравителния адрес до Бойко след изборите през 2009 г. царят написал: „Притиснат от прекалената отговорност по упражняването на властта, аз ви подцених!”

И да ви кажа честно, обяснимо е. Който познава Борисов от времето, когато стана главен секретар, знае, че тогава той не даваше почти никакви основания да бъде надценен.

Депутатката Диана Йорданова от ГЕРБ ще заеме мястото на Ралица Агаин като зам.-председател на КФН. Госпожата стана известна на българската общественост лани, когато представи проектозакона за независимия финансов одит и прочете римско VІІ като английски – „ви ай ай“.

Да пази Господ от такава известност. Взеха я за кашмер. Тогава направихме справка в Гуглето и се оказа, че госпожата е завършила английска гимназия, после висша математика в СУ, после и „Счетоводство и контрол“. И това „ви ай ай“ не е от необразованост. Някои допуснаха, че се дължи на месторождението ѝ. Нали знаете как особено говорят бургазлии. На „www” викат „въй, въй, въй”.

Според нас обаче системата на броене госпожата не е лишена от рационалност. Вижте колко лесно се брои:  ай (I), ай ай (II), ай ай ай (III), ай ви (IV), ви (V), ви ай (VI)… При по-големите числа малко се усложнява, но не много. Например XVIII се произнася  екс ви ай ай ай. А XXXIII е: екс екс екс ай ай ай, което може да се рационализира до 3 екс 3 ай.

И понеже горе стана дума за царските имоти, та да напомня как Тетка Цачева, днес министър на правосъдието, именува на царя тейко му: „Недобър знак е 20 г. вече да не се реши казусът с имотите на Фердинанд и Борис ТРИ“

Ай, ай, ай… Борис Три. С това буквално се изравни в интелектуално отношение със Стратега от Мировяне.

Във вторник на изслушването в НС премиерът Борисов каза: „До края на седмицата ще имаме регистър, ако имаме късмет.“ Днес е четвъртък и още нямаме късмет. Търговски регистър няма. А утре е петък, късметът работи само до обед и то не всеки петък…

Ало, бизнеса! Ще свикнете, бе! Ще свикнете и без регистър. Дедо ви навремето все с регистър е работил.

Петък, 24 август

Скандалът с чумата в Странджа ескалира с нова сила след съобщението, че са пристигнали резултати от френската лаборатория, които показват, че болни животни няма. И възниква отново съмнението дали изобщо е имало или бадева бяха избити хиляди овце и кози.

Нинова вика, че с акцията срещу чумата се прикривали получени субсидии от фиктивни земеделски стопани и източването на пари от бюджета. И се подбъзиква, че се надявала някой ден прокурор да погали премиера по главата…

От ГЕРБ обвиниха Нинова в „провокация срещу националната сигурност“. Прозелитът Тома Биков беше повече от злъчен: „Корнелия Нинова е жена, която лъже всеки ден, лъже методично и професионално в 99% от случаите…“

Пак добре, че ѝ признава поне, че е жена…

Пък ораторът на партията Цецерон каза нещо, чийто смисъл не разбрах. За пръв път ми се случва.

Прокурор Робърт Мълър затяга обръча около Тръмп. Ексшефът на предизборната му кампания Пол Манафорт бе признат за виновен в осем тежки финансови престъпления, а  адвокатът му Майкъл Коен призна, че Тръмп му е наредил да плати на две жени, твърдящи, че са били интимни с него, за да си мълчат. И един импийчмънт вече не изглежда невъзможен.

Тръмп отговаря със заплахи: „Ще ви кажа какво ще стане, ако срещу мен тръгне импийчмънт. Мисля, че пазарите ще се сринат. Мисля, че всички ще станат много бедни…“

И после, като един същи Бойко Борисов, разхвали управлението си – как освободил икономиката, премахнал регулации, намалил данъци, създавал работни места… И там, както и у нас, не работел само който го мързи. „Не знам вика, как може да бъде импийчван някой, който е свършил такава добра работа.“

Дето беше рекъл американският писател Ашли Брилиант, „пиесата ми беше пълен успех, публиката обаче беше провал“. Това и за Тръмп и за Бойчето…

А адвокатът на Тръмп, бившият кмет на Ню Йорк Джулиани,  обещава народно въстание в случай на импийчмънт.

При цялата свинщина в държавата катастрофата на бащата на президента в Харманли е несъществена дреболия. Особено пък на фона на 16-те загинали в автобуса край Своге! Но говори много за манталитета на обитателя на Бялата къща, манталитет на дребна душица. Защо трябваше да се скрива тази катастрофа? Защо президентът, честният ни и неопетнен президент не възрази срещу явната несправедливост да се напише акт на блъснатия инвалид, когато ясно се вижда, че именно баща му е нарушителят, който отнема чуждо предимство?

Това, което най-много ме изуми от видеото с катастрофата, е, че блъснатият лежи на асфалта, а бащата на президента си стои в колата и не слиза да му помогне или поне да види дали е жив.

И точно тук е мястото да върна на президента въпроса, който той зададе по повод срива на ТР и фалита на ЗД „Олимпик“: „Как на този фон може да има доверие в институциите?“

Ами не може да има, г-н президент, никак не може да има. Защото моралът не е за другите, моралът е и за нас. Вас, имам предвид.

От днес нататък морализаторската тога, която президентът ни напоследък често намята, вече не му отива.

Но си мисля, че холистичният подход ни задължава да разглеждаме народа и неговия премиер/президент като един организъм и това силно ме смущава…

И се моля ката ден Господ да не е българин. Защото тогава…

 

To be continued

Из делниците на един луд (20-24 август)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top