Статии

Из делниците на един луд (26-30 март)

Понеделник, 26 март

Доналд Туск обобщи срещата Турция-ЕС във Варна без тая-оная: “Не взехме никакви решения и не постигнахме никакви компромиси. Върховенството на закона, свободата на пресата, двустранните отношения с Кипър или Гърция, както и военната операция в Сирия си остават обективни проблеми. Само напредъкът по тези въпроси може да подобри отношенията ни.”

Но все пак е пресилено да се казва, че срещата е провал. В дипломацията, както и в живота, има правило – продължават ли разговорите, има надежда нещата да се оправят. Но спрат ли – всичко може да се случи. И домораслият геополитик заслужава червена точка, защото успя все пак да организира тази среща.

Разбира се, че ми беше смешен в ролята на посредник между Турция и Европа. И как не? Да изразиш благодарност на Доналд Тръмп, когато срещу теб стои Доналд Туск си е комично отвсякъде. И поне името на пияното си приятелче трябваше да запомни, не да му вика Жан-Клон ли, Жан-Клюн ли, не чух добре. Но съдбата сама си избира героите. Не знаем дали в този момент не ѝ е нужен точно смешник.

Снимка Хр. Комарницки, в. „Сега“

Министър Захариева вика, че България не смята, че е уместно да гони руски дипломати заради случая “Скрипал”. Страната ни е солидарна с Великобритания, но подобни мерки засега не се налагат.

А пък Фрог нюз научил от дипломатически източник, че руски дипломати пратили по служител на МВнР хабер на българското правителство – ако изгоните наши дипломати, чакайте компромати. Ставало дума за документи, компрометиращи високопоставени български политици в далавери по „Южен поток“, АЕЦ-Белене и др. Демек, за корупция на най-високо ниво. Че има корупция там, има. Обаче следите водят както до високопоставени български, така и до високопоставени руски политици. Да не кажа най-високо… Та кой знае.

За трагедията в Кемерово нямам сърце да коментирам. Просто ще цитирам казаното от Богомил Бонев във Фейсбук, което ми се струва доста точно: „Ке́мерово е другото име на Майдан… Това е терористичен акт и между заподозрените са западните служби. Най-вероятната хипотеза, както те обичат да казват. Личи си по многобройните сайтове на руските соросоиди. Директно обвиниха Путин. Всичко това се връзва в една верига с отравянето на Скрипал, от което Русия няма никаква полза, със свалянето на малайзийския самолет над Украйна, с убийството на разни безвредни опозиционери. Класическа многоходова операция по дискредитирането на Путин.“

Чак не ми се вярва, че не е шега…

Много е вярна поговорката, че с какъвто се събереш, с такъв си се събрал… Няма как руско-българският гражданин Георги Гергов да ти е кум и ти да не прихванеш русофилската краста. Бонев, ако помните, беше министър в кабинета на Костов и то точно по времето, когато отказахме коридор на руските самолети. Голяма метаморфоза е претърпял.

Ето това се казва да пръднеш с голи уста. Ох, обаче това няма да го разберете, ако не го обясня. През 2004 г. поетът и преподавател в СУ Ани Илков даде воля на своята лична и на цялото ДСБ омраза към Бонев във в. “Седем”. В рима, както се полага на поет, и без много да се церемони. Той, ако помните, викаше на комунистите “червени педерюги”, което заслужава уважение.

Ако не беше толкоз смотан кюстендилски кривундел,

щех да те извикам на дуел

………

Потен, червендалест, леко мръднал,

във въздуха с голи уста е пръднал…

Но бърка поетът, за някои неща много бърка. Бонев е от Радомир, не от Кюстендил.

Вторник, 27 март

Къде го чукаш, къде се пука… 17 държави вече са обявили, че гонят руски шпиони в знак на солидарност с Великобритания. А Борисов разпореди на посланика ни в Москва Бойко Коцев да се прибере в София за консултации.

Голям таш…, пардон, майтап. Правителството се гърчи като глист на синапова клонка, и въпреки това всички са доволни – и посланикът на САЩ, и тоя на Русия, а английският ни разбира и ни съчувства…

Анатолий Макаров: “Считам, че позицията на България в тази ситуация е много разумна и добре претеглена – първо да се получат доказателства, а после да се взима решение, а не обратното…”

Ерик Рубин: „Мисля, че най-важното е да се даде ясен знак, че нашите страни са заедно в подкрепата си за Великобритания. И отговорът тук, в България, също изразява подкрепа…”

Ема Хопкинс: „Има много страни като България, за които поради географски, икономически и енергийни причини е много трудно да вземат такова решение. България присъства в тази реакция на международно равнище, за което ние сме много благодарни…“

Просто едвам се удържам да не си помисля, че Борисов е голям дипломат. Наистина едвам…

Световноизвестният философ, лингвист и писател Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на ДС с псевдоним Сабина, става ясно от решение на Комисията по досиетата. Кръстева е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г., или пет години след като заминава да следва в Париж със стипендия на френското правителство.

Много мътна история, но според нас сценарият още не се е разгърнал. Той ще протече на няколко етапа. На първи етап Кръстева е агент на ДС, шпионин на българското разузнаване. После ще се окаже, че е вербувана и от френското разузнаване. Българското разузнаване ще разбере, че е станало за кашмер и ще поиска да си отмъсти. Дали ще се стигне до чадър (Новичок), не мога да съм сигурен, по-скоро не. За разлика от Русия ние сме в ЕС. Но пък за прилика с Русия и у нас управляват ченгетата…

Сряда, 28 март

България ще експулсира руски дипломати, намекна Цецерон по телевизора. Вдругиден обаче ще разберем, че е направил това изказване на своя глава, без да пита Борисов. Или към него момент и на Борисов още не му е било ясно как ще постъпи.

Но в петък ще стане ясно, че никой няма да гоним. Не ни е в характера. Колегата Йово Николов напомня, че в новата ни история един единствен път сме гонили руски дипломати – през март 2001 г. правителството на Иван Костов гони трима заради шпионаж и саботиране на присъединяването на България към НАТО.

Между другото, оня ден срещнах Цецерон в Музикалния театър на представлението „Царицата на чардаша“. (Не ме питайте какво съм правил там, имах основателна причина!) Цветанов на оперета! Малко показно хванати за ръка със съпругата като влюбени…

Изследване на Алфа Рисърч показва, че в просовиденията на АФИС от миналата седмица, има нещо вярно. БСП застига ГЕРБ. По-точно обратно, ГЕРБ почти настига БСП. Партията на Борисов си остава първа сила, но зад нея биха застанали 23.1% от избирателите. За БСП биха гласували 20.5%.

57% от българите били на мнение, че правителството е замесено по някакъв начин в продажбата на ЧЕЗ на пазарджишката „Инерком“. Обаче това не разклащало доверието на симпатизантите в ГЕРБ. Кабинетът запазвал доверието, което имал през декември. Само критиците му се били увеличили с 4%.

То бива когнитивен дисонанс, бива, ама това вече е направо бивол курбан. Нали помните какво беше когнитивен дисонанс? Да откажеш да приемеш действителността, защото тя противоречи на изградените ти представи за нея. Разправяй им, ако си немаш работа, че некой си е мутра, че е окрал държавата, че източва еврофондовете, че съсипва и краде бизнеса на хората… Те си остават глухи. За да не си признаят, че са сбъркали. Щото, нали, българинът почти никога не бърка…

Друг много интересен извод от изследването на Алфа е, че посещението на патриарх Кирил е изиграло много положителна роля за освестяването на нацията. 67% от българите оценяват думите му като неприемливи и унизителни. Само 25%, явно русофили-чугуни, ги приемат за справедливи. Следствие на народополезната дейност на руския поп за пръв път след Украинската криза позитивното отношение към Русия е спаднало от 66% на 56%. И обратно, подкрепата за ЕС се е увеличила от 50% до 58%, а за НАТО – от 38% до 44%.

Проучване на „Тренд“ пък показва, че голяма част от българите вярват в световни конспирации и свръхестествени сили. 66% от нашенци вярвали, че съществуват организации, които изкуствено създават болести, за да се продават нови лекарства. А 40% вярвали в съществуването на тайно общество, което управлява

света (илюминати, масони…)

Но, за да не си помислите, че става дума за прости хора, ще се отклоня малко, за да кажа как проф. Михаил Константинов обясни вчера новата студена война в света, която според него няма задълго да е студена. Основната причина била в това, че предстояло рухване на финансовата система. Световните дългове, вика, са хиляда трилиона, един милион милиарда… 15 пъти годишния брутен продукт на света. Т.е. цялата световна икономика в момента е напълно измислена и ако рухне, банкстерите ще пострадат тежко. Но ако има война, те ще кажат – а, бе, парите ви изгоряха, защото имаше война. И точно към това бутат света – война, която да изгори парите. Но единственото, което ще направят, е да завлекат всички в пропастта.

Не казвам, че това е класически пример за теория на конспирацията. Но не казвам и обратното.

24% от българите вярвали в съществуването на ХААРП, а 25% в кемтрейлс. Не е чудно, даже са малко. Спомняме си как на предизборна среща във Варна Румен Радев беше запитан от будни граждани за кемтрейлсите. И той отговори: „Нямам факти и данни, че има такова пръскане. До момента настина нямам. Но ако наистина тази тревога продължава и вече тревожи много граждани, можем да организираме една проверка. Ако има такова нещо ще вземем мерки.”

Вместо да каже не ме занимавайте с простотии, той ще взема мерки! И това го писа цялата преса и го предадоха всички телевизори. И за простите българи, тоест, за една голяма част от българите (80% според Иво Христов) това е доказателство, че го има таковата нещо.

Според данните от изследването 35% от българите носят червен конец срещу уроки. Която цифра също ми се струва силно намалена с оглед на факта, че и премиерът Станишев, и премиерът Борисов редовно се появяваха с червен конец на кунката.

Българите масово вярвали в магии, чукали на дърво, плашели се от черна котка… И изобщо в суеверието си народът се оказва напълно достоен за премиера си. Защото Борисов е суеверен като бабичка. С червения конец не се разделя от години. Като му минава котка път, се завъртал три пъти, преди да продължи, а ако е с кортежа, карал охраната да се върне и да мине по друга улица. Ставал винаги с десния крак напред, в понеделник не се бръснел, не си режел ноктите и не давал пари на заем… За капак ходи и на врачки. Гадателката Щерона Ваклушева се похвали, че тя му е сложила червения конец. Тази Ваклушева навремето спасила Тодор Живков. Готвели му атентат с тротил в подметките. Обаче тя сънувала сън и се обадила на сътрудниците му. И на Костов помогнала. Направена му била магия и от там му се получила лоша кръв. Госпожата развалила магията и му казала, че не трябва да яде месо. Та затова Костов е вегетарианец. Като благодарност той ѝ дал на $14 хил., с които тя построила параклиса “Св. Пантелеймон” в с. Мирово, където сега приема клиентите си.

Представяте ли си, граждани, докъде са стигнали нещата?! Врачка гадае в православен параклис. И вероятно си плаща, щото дедо поп си мълчи…

Четвъртък, 29 март

“Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация. Направихме Съвета с всички служби, представители на президентството, извикахме на консултации посланика ни в Русия… Показали сме своята пълна солидарност към Великобритания. Оттам нататък трябва да запазим канала за комуникация”, заяви премиерт Борисов.

И така комунистите на Борисов загубиха единственото си предимство пред комунистите на Нинова – вече няма как да минат за прозападните комунисти, еврокомунистите, които много прогресивни хора избираха, за да не попадне властта в другите комунисти, които искат да ни водят в Евразия!

ГЕРБ трябва да се прекръсти. Европейското развитие трябва да се замени с евразийско. А вероятно и развитие трябва да отпадне. Щото какво развитие е да се връщаш там, откъдето идваш?!

Но, доколкото познаваме Борисов, не е свършило, доде не свърши. Всяко решение е предпоследно. Като го натиснат още малко… И после пак ще се питаме защо трябваше и солта, и боя и еба…, пардон.

Над сградата на ВМРО в Сливен редом с българското знаме гордо се вее и руското…

Френският „Нувел обсерватьор“ написал, че ВМРО е замесена в криминална търговия с български паспорти, а лидерът й и негово протеже в Агенцията за българите в чужбина прибирали десетки милиони евро от тая далавера, в резултат на която стотици македонци, албанци и косовари влизат незаконно в ЕС. И по този повод Велизар Енчев вика: „В кабинета има организирана престъпна група, търгуваща с европейски паспорти.“

Не сте прав, г-н Енчев. Не сте точен. Целият кабинет е ОПГ – организирана престъпна група. И вътре в цялото има подгрупи със специфична специализация: ток, огради, паспорти… Всякакви.

А за паспортната мафия във ВМРО се знае от доста време. Когато през 2015 г. Борис Вангелов Борисов, юрисконсулт на ВМРО, беше избран за шеф на Агенцията за българите в чужбина, въпреки, че не отговаряше на нито едно от изискванията за поста, БГНЕС писа: „Съществува паспортната мафия с десетки хиляди лева дневен оборот. Известно е, че един от офисите за подобна дейност е в централата на ВМРО… Всъщност, партията на Каракачанов затваря своя обръч и създава монопол около процеса за придобиване на българско гражданство, като овладя още една входна врата – Дирекция “Миграция” на МВР. Неин директор стана дългогодишният шофьор на Каракачанов Йотко Андреев.”

През 2017 г. Борис Борисов е вече депутат от ОП, а мястото му в ДАЧП заема Петър Харалампиев, който е председател на сдружението „БГ Патриот“, част от коалицията ОП.

Та Велизар се заканва да сезира Брюксел. Нека, макар че едва ли Брюксел не знае.

Деси Банова и президентът Плевнелиев се сгодили, лично момата се похвали пред “На кафе“ и показа годежния си пръстен като доказателство. Щото хора разни, некой може да не повярва… Предложението било много романтично и било направено не къде да е, а във Виена. Ех Виена, друго си е във Виена, както се казваше в един виц. Всъщност, тоя виц беше тъжен, за един, дето му блъснали тъщата във Виена и тя починала. За разлика от приятеля му, чиято тъща била блъсната във Варна, но оцеляла. Което наистина е тъжно…

Честито на младите! Нека нищо не помрачава щастието им. Макар че некои гадни завистници опитват вече да го помрачат, като злословят, че Плевнелиев ставал баджанак с половин София. И сред новите му „роднини“ имало доста известни личности. Гадняри!

Ама и така да е, какво?! Споделял сме ви и друг път, че ние, като последовател на д-р Алекс Комфърт, един от идеолозите на сексуалната революция, смятаме, че рано или късно човечеството ще осъзнае, че целомъдрието не е по-голяма добродетел от недохранването.

Между другото, първата крачка направи не кой да е, а лично папа Франциск. В интервю за La Repubblica папата постави под въпрос съществуването на ада, във вида, в който го описват поповете вече 2000 г. “Адът не съществува, изчезването на душите на грешниците – това съществува”. Тоест, грешните души изчезват, никой не ги измъчва хиляди години задето нарушават десетте писани и още един милион неписани Божи заповеди. Като например седмата Божа заповед – „Не прелюбодействай!“

Мисля, че и Борисов и другите крадци могат да си отдъхнат. Значи и за нарушението на шестата заповед – Не кради! – няма да се пържат в ада.

Петък, 30 март

Френската банкова група “Сосиете женерал” продава бизнеса си в България – Експресбанк, пише “Капитал”. ЧЕЗ, Теленор, а сега и Societe Generale… Изглежда, че не могат да оценят по достойнство стабилността у нас. Такава стабилност не се намира навсякъде. И ниските данъци не ги впечатляват…

Разбира се, те се изтеглят от Централна и Източна Европа, демек от бившия съветски блок, а не само от България. Но това не е смекчаващо болката обстоятелство, а точно обратно. Колкото по-голямо е блатото, в което потъваме, толкова по трудно ще се измъкнем.

Българската армия, вика Каракачанов, е в пълна готовност да реагира, ако китайската космическа станция Тянгун 1 падне в България. Шансът това да стане бил 0.01%. При това положение не ми е ясно защо ще вдигаме цялата армия в бойна готовност. Какво може да направи армията, освен да гледа към небето и евентуално да вика: „Пайсааааа!“ Не знам, така си мисля с простия си акъл. Същото можем да правим и ние цивилните. Още повече, че шансът да ни удари парче от станцията по тиквата бил по-малък от вероятността да ни удари гръм два пъти през една година.

Вероятността да ви удари гръм е 1 към 700 000. Не знам колко голяма е вероятността да ви повтори, но знам, че е по-малка от вероятността да ударите кьоравото, докато търкате талончета. Например шансът да уцелите шестица от 6 от 49 е едно към 13 983 816, да го закръглим на 1:14 млн. Та си търкайте, не че съм против, но не го правете под дърво и когато гърми. И в периода 31 март и 4 април хвърляйте по едно око нагоре, докато търкате…

Радан Кънев пише във Фейсбук, че ако и Костов си беше турил навремето гъза до дувара като Борисов, днес нямало да сме член нито на НАТО, нито на ЕС и нямало да ни се налага да проявяваме солидарност със западните ни партньори, защото нямаше изобщо да имаме такива. „Разбирам, вика Радан, логиката “Такива са обществените настроения”. Разбирам и аргумента “Той Бойко затова е на власт, а вие сте на кучето в г*за – защото знае да не рита срещу ръжен…”

Не е учудващо, че човекът, който беше способен да нарече премиера „Бай Хуй“ използва израз като „на кучето в г*за“. Странното е, че в един съвсем кратък пост е употребен два пъти и веднъж е заменен с подобен идиом на английски.

Както и да е. Накрая Радан завършва с предупреждение към премиера: „И нещо за Бойко – да знаеш, че народите не помнят тия, на които ръкопляскат. Ще ти забравят всички остроумни лафове, и всичките разбити “магистрали и естакади”, и председателството с псевдоремонта на НДК, и него ще забравят. Ама шубето ти ще се помни, заедно с резултатите от него.“

Точно така. Ще стане като с оня везир, дето пръднал в джамията.

Само този му акт се запомнил. Всичките добрини, дето бил направил, се забравили… Та и с Борисов така ще бъде запомнен. Кой Борисов? Оня, дето се насра от страх пред Москва?

А към Радан имам предложение в следващия си пост да намери място на израза „изхвърли се като чекия на сух пясък“. Той има големи евристични възможности в критичен, а защо не и в самокритичен, дискурс.

Та те така тая седмица.

 

To be continued

Из делниците на един луд (26-30 март)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top