Коментари

Кажи му Вежди и повече не го обиждай…

Интелектът  и културата на бившия министър на културата, а сега шеф на парламентарната комисия по култура и медии, отдавна не са територия, върху която могат да се правят открития. Докато заемаше важни правителствени и парламентарни постове, той успя да се превърне в еталон за много неща, нито едно от които не е ласкателно. На първо място той стана еталон за некултурен министър на  културата.

Примери да искаш! „Мите, къде си, бе, дееба…“

Нито пък образоваността Рашидова може да учуди някого вече. Тук той е направо Бойко Борисов на българската културата! “Аз даже се изненадах, не знаех, че Иван Вазов е роден в Карлово…” „Там (в Русия – бел. Т.Ф.) има такъв голям диапазон от композитори – от Достоевски до Чайковски…”

Еталон за тотална неинформираност – “Искам да направя чудовищен концерт в Болшой театър с най-големите ни гласове – от Пендачанска до Гена Димитрова…” Гена Димитрова почина през 2005 г. и няма оправдание за който и да е българин да не е чул за това, камо ли пък министър на културата.

На всеки пост, до който се е докопал, е успял да ни смае с некомпетентност и простотия. Дето му каза веднъж Николай Бареков, друг „гений“ на смутното време, „Вие като че ли сте създаден да раждате образни словесни парадигми в българската политика.“

Да, един простак, където и да го сложиш, ражда парадигми. И наративи! Наративи за един народ, който търпи малокултурието да му скача по главата…

През 2014 г. във Франция се развихри голям скандал, защото журналистите изловиха министъра на културата Фльор Пелерен, че не е прочела нито една книга от творчеството на сънародника си Патрик Модиано, който стана нобелов лауреат по литература. Даже оставката ѝ искаха за тази дребна простъпка. Все едно да се иска оставката на Вежди защото не е чел например „Физика на тъгата” на Георги Господинов!

В неделя еталонът изцепи поредната глупост: „Айде стига с тая свобода, бе! Вие луди ли сте? Полудявате вече с тая свобода! Кое не му е свободно? Всеки ден е било свободно словото. Какво по-свободно от това”.

Всеки ден без събота и неделя! Все пак и словото трябва да почива!

А само преди няколко години други ги редеше: „Няма медии. Аз оня ден се обаждам на Валя Велева и казвам – искам да направя интервю, а тя казва: О, моля ти се, недей. После звъня в „Стандарт“ на Славка, нарочно го правя… Петьо Блъсков изцяло се е продал… По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той – на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници…”

Това са му критериите за свобода на словото – Малария Велева, сЛавка Базукова и Блъсков.

Свободно, че и артък даже!

И все пак тогава бяхме с 11 места по-напред в класацията за свобода на медиите на “Репортери без граници”. Сега сме на 111-то място без надежда да се издигнем. Защото на Борисов продължава да му трябва комфорт, и все повече ще му трябва. За да прикрива несъстоятелността на управлението му. И вестниците продължават да са на Пеефски и да бранят властта като Раймонда Диен. Електронните медии са подчинени къде на Пеефски, къде лично на премиера, къде на подставени лица на някой от тях… Такова свободно слово се лее отвсякъде, че ти става байгън чак!

Прекалява се, вика Веждито, с играта за свободата на словото, и това може да доведе до лоши последствия. И е прав, да ви кажа! Вижте докъде я докараха в Русия с тая свобода на словото.

През 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт, България беше на 59 място по свобода на словото. За годините на властването на Борисов сме паднали с 50 места! А при „мракобестника“ Костов сме били на 38 място.

Да, наистина се прекалява! То бива, бива, но бивол курбан не бива!

Но „Биволъ“ бива. В името на свободата, разбира се.

И в името на свободата на словото било необходимо, вика Веждичката, ревизиране на остарелите регулации за медиите и той имал предложение за конкретни решения в тази посока.

Дето беше казала една мадам, но не Мадам В., о, свобода, колко много престъпления се вършат от твое име! Едно повече…

Кажи му Вежди и повече не го обиждай…

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top