Коментари

Квадратурата на кръга

Разправят, че било истина, но доста се съмнявам. Звучи като история, в която нещо е вярно, но повечето не е. Хубава история. Когато в средата на миналия век национализирали земята, един човек написал следното до съда: „Много съм щастлив, че земята вече не е само на богатите хора, а на всички нас 8-те милиона българи. По този повод искам да ви помоля да ми дадете моята част, една осеммилионна от общата земя, по възможност в центъра на София.“ В съда се чудили, чудили какво да отговорят и накрая написали: „Молбата Ви ще бъде удовлетворена. За тази цел се налага да напишете имената на 7 999 999-те ответници.“

Защо се сетих за тази случка ли? Защото прочетох, че Цветан Цветанов ще съди всеки, който говори, че сделката за апартамента му е била  подозрителна. Наистина населението спадна с доста, но пак ще му бъде трудно да напише имената на шестте милиона ответници. А делата ще могат да се гледат по местоживеене в стадионите на съответните градове и села.

На хората по селата и градовете е трудно да им заповядаш какво да чувстват, мислят и говорят. Това не са послушните медии, на които като им посочиш само с пръст Лозан Панов и хукват да гонят, ръфат, вият и разкъсват, та да забравят хората къде са истинските проблеми.

Помните ли изказването, че корупцията е субективно усещане? Беше след една от поредните класации, в които България оглавяваше класация по корупция. Е, вече не е субективно усещане. Вече е измеримо – в левове за фиктивни наеми, в квадратни метри, в бройки асансьори и гаражи, в разлики между пазарна и данъчна оценка. Това е най-тежкият за управляващите резултат от алчността за апартаменти – направиха корупцията измерима, видима. Има такива фалове, които се превръщат в грандиозни провали, защото задвижват социална каскада – едно след друго съставните части започват да падат, като всяко предизвиква падането на следващото. Да се спре такова каскадно падане е сложно, нещо като изчисление на квадратурата на кръга. Знаем им вече квадратурите на апартаментите, и от кой кръг са също знаем.

Квадратурата на кръга

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top