Коментари

Квантова гавра

Слагаш котката в кутия и плътно затваряш капака. Вътре има механизъм, който съдържа радиоактивно ядро и съд с отровен газ. Вероятността ядрото да се разпадне за един час е 50 на 50. Ако се разпадне, механизмът се задейства, отваря съда с отровен газ и котката умира. Обратното – ако не се разпадне, след един час изваждаш котката жива.

През 1933 г. физикът Ервин Шрьодингер ще получи Нобелова награда за уравнението си

но ще бъде запомнен най-вече с мисловния си експеримент по квантова механика, наречен „Котката на Шрьодингер” (1935). С него той дава пример за суперпозиция, или смесване на две състояния. През онзи един час, обяснява физикът, е толкова възможно ядрото да се е разпаднало, колкото е възможно и да не се е разпаднало. Едва когато кутията бъде отворена можем да видим какво се е случило в действителност. До този момент обаче ние мислим за котката като за живо-мъртва.

Отдавна подозирам, че в българското Министерство на финансите работят неосъществени гении, но тези дни вече излязоха и безспорните доказателства! Там, оказа се, използвали уравнението на Шрьодингер, за да изчислят какви суми трябва да получат партиите от т.нар. бюджетни субсидии. В резултат са изплатени не по 11 лв. на действителен глас, както пише в закона, а 13,23 лева, и така за миналата година парламентарно представените партии (както и „Възраждане“, взела над 1% на изборите през 2017 г.), са прибрали в касите си 38 млн. лв. Или с 6 милиона повече от полагащите им се пари.

Вярно, впоследствие разбрахме, че уравнението не е чак толкова сложно, ами даже е съвсем просто: добавени са гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, а накрая и онези, избрали опцията „Не подкрепям никого“. Истината обаче е, че е приложен и мисловният експеримент с котката, за да се установи дали тя може да е законна и незаконна едновременно:

Първо. В сегашния закон ясно пише, че партиите трябва да получат 11 лв. на действителен глас. Но след като „Шоуто на Слави“ извади наяве казуса с надплатените субсидии, правителството спешно предложи законова поправка. Тя гласи, че оттук нататък те ще получават… 11 лв. на глас. Виновен, следователно, е законът, а не начинът, по който се е прилагал.

Второ. В същото време Върховната административна прокуратура откри данни за престъпление, извършено от „служители на Министерство на финансите“ при разпределянето на субсидиите. Техните имена и рангове не се споменават, но по-важно е друго: вината за надплащането не е в закона, а в методиката за плащане.

Като съберем двете, излиза, че законът е виновен и трябва да се промени, нищо че не законът е виновен, за да се променя. И ако съвсем сте се объркали, добрата новина е, че партиите ще върнат надвзетите пари. Да, само за последните три години, защото за този период важи давността, но за сметка на това няма и да ги върнат. Както се разбра, тези 14.5 млн. лв. щели да бъдат възстановени от бъдещите субсидии, а вероятността това да се случи е като с разпадането на радиоактивното ядро – 50 на 50…

„А може ли котката да избяга?” – попитал студент на Шрьодингер от университета в Грац.

„Може – отговорил физикът, – но преди да е влязла в кутията…”

Хубавото в нашия случай е, че няма нужда да отваряме капака, за да видим какво става вътре. Всички парламентарно представени партии, включително т.нар. опозиция, са взимали допълнително пари от бюджета. Облагодетелствали са се за наша сметка, включително на гърба на протестния вот. Гласувалите „Не подкрепям никого“ са искали да им покажат, че не могат да ги понасят, че се отвращават от тях, а тия цинично са осребрили дори отвращението. И докато сме си въобразявали, че има някакъв шанс да променим омерзителното статукво, то ни се е плезило в лицата. Обирайки ни, разбира се, съвсем по „закона на омертата“, все едно става дума не за политически организации, а за мафиотски кланове.

Ами ако са и двете?!

Точно така, говорим за суперпозиция, така че експериментът следва да се смята за изключително успешен. Но най-добрата новина все пак е, че им трябваме – ни живи, ни умрели, – за да продължим да плащаме. Иначе  щяха да пробват направо с отровния газ, пък и в известен смисъл щеше да бъде по-честно.

Квантова гавра

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top