Кибертероризъм ядрен Апокалипсис и „салата от думи”

Георги Русчев

За да разберем по-добре случващото се днес в геополитиката „кибер-тероризмът“ и неговите последици за модерното общество са добра изходна точка. Но 
нека започнем малко по-отдалеч. Повечето от вас са чували за ‘групировката’ „Анонимус”, но за тези, което не са: това е, образно казано, организация, занимаваща се с „хактивизъм” (от „хакване” – процес на разбиване на компютърни системи с цел облага и „активизъм” – съзнателно действие, целящо  социална или политическа промяна). Започваща историята си от сайта 4chan.org/b/ през 2003г., тази организация без определен лидер действа единствено и само когато има „обща цел”, която предимно е смехът (for the lulz). На пръв поглед, това е група от тийнейджъри, които за забавление прекъсват връзката към интернет или спират достъпа до важен интернет сайт. Но когато надникнем малко по-дълбоко, огромно впечатление прави организираността на тези „тийнейджъри”.

Да погледнем Либия и Египет. През 2011 година там избухнаха масови протести, „цензурирани” от тамошните управници, които прекъснаха достъпа на гражданите до Facebook, Youtube, и най-вече Twitter. Как тогава протестиращите успяха да съберат нужната подкрепа и да покажат на света какво всъщност става в държавите им? Под слогана на „неприкосновенността на интернет”, „Анонимните“ се намесиха и подпомогнаха протестиращите чрез софтуер, който им позволи да избегнат преградите, поставени от правителството. За действията, които последваха, може да се напише цяла книга, но тук ще се огранича със следното: по време на т.нар. „Арабска пролет” ключово място имаха, както спeциалния софтуер, използван за преодоляване на забраните, така и почти неизвестната организация на „Анонимните“. Египетските и либийските „участници” в нея чрез сайта 4chan успяха да предоставят снимки и видеа на други „членове”, като по този начин светът разбра за случващото се в тези държави от първа ръка. Това, както и други изключително добре организирани операции на „Анонимус“ (AnonOps), накара някои специалисти и бивши членове на организацията да се усъмнят, че тази иначе „неорганизирана, безлидерска групировка” е спонсорирана и/или дори директно управлявана от тайните служби на САЩ. Това до ден-днешен са обаче само спекулации.

Но да се пренесем в днешния ден. Това беше пример от историята може би първото хактивистично ”братство”. Сега да се спрем на една по-спекулативна хипотеза. Финансовите пазари са сериозно разтревожени от така наречените „HFTs“. Това са софтуерни програми, които извършват милиони покупко-продажби на акции в секунда. Повече от половината поръчки на финансовите пазари се извършват именно чрез тези алгоритми. Какво би станало, ако в даден момент тези ‘машини’ се ‘объркат’? Според някои това вече се е случвало, и макар и да е в противоречие с основната хипотеза за събитието, доста икономисти, както в САЩ, така и по света, вярват, че именно манипулацията на HFT алгоритмите от трети лица е довела до така нареченият „Flash Crash от 2010. Все пак, само допреди 20-30 години пазарът се управляваше  от истински, реални хора, които всеки ден купуваха и продаваха акции и търгуваха с валути. Ако това е картината, за която се сещате като чуете думата „стокова борса”, трябва да си я пренарисувате. Защото това днес няма нищо общо с истината. Сега всичко се извършва милиони пъти по-бързо от машини, зависими от електрическото захранване и интернет. Както вече стана ясно, групи като „Анонимните“ имат значителни познания в областта на криптирането и писането на кодове. А когато говорим за интернет, знанията са всичко, което е необходимо.

При евентуален „атентат”, целта на който е спиране на електрозахранването (да си припомним, че такива хакерски атаки вече е имало неведнъж на територията на САЩ), интернет връзката също спира и следователно целият пазар, който работи с компютри, захранвани с електричество се срива в рамките на минути. Тук е уместно да припомним как на 7 април целият Вашингтон (включително Белият дом) остана без ток. И какво съвпадение – по същото време, когато се провеждаха разговорите с Иран! Отново „по съвпадение” – само 6 дни преди това, на 1 април, Рим остава без ток за часове. На 31 март пък токът спира и в Турция като оставя близо 70 милиона жители в хаос за продължително време.

Интересното в тези три случая е, че правителствата на съответните държави  подозрително бързо излизат с коментар, че това НЕ Е терористична атака. Но основните теории, обясняващи прекъсването на тока са изключително незадоволителни. В случая с Вашингтон обяснението е, че парче метал пада от линиите за ток, намиращи се на 43 мили от града и оставя на тъмно Белия дом, Капитолия и голяма част от Мериленд?!

Разбира се, въпросът е дали наистина е възможно това да се случи? Да, възможно е, но не е толкова вероятно. По-вероятното в случая с тези „съвпадения” е те да са организирана кибератака като тази от 2010 година, когато вирусът Stuxnet зарази близо 60% от всички компютри в Иран и доведе до забавяне на ядрената програма на държавата. Впоследствие се оказа, че самият вирус е бил латентен в голяма част от компютрите по целия свят, но активацията му е изисквала специфична цел. Очевидно тази цел е била в Иран, след като това беше най-пострадалата държава. Важно е да споменем, че Stuxnet не е обикновен компютърен вирус. Stuxnet e оръжие, способно да увеличава налягането в ядрен реактор, като същевременно „казва” на операторите, че всичко е в норма.  Stuxnet е вирус, непознат дотогава, толкова сложен, толкова добре скрит и с такива възможности. Вирус, който ни принуди да разберем колко е голяма опасността от кибертероризма. А какво стана със Stuxnet в крайна сметка? В момента може да се изтегли безплатно от интернет и да се използва и надгражда. Колко хубаво!

В този ред на мисли е интересна статия, публикувана в Russia Today: http://rt.com/news/251361-nuclear-apocalypse-possible-warning/. Накратко: както американски, така и руски експерти предупреждават, че в контекста на усилените търкания между Запада и Изтока кибератаки, действащи като провокации, могат да доведат до превантивно изстрелване на ядрени ракети. Това е така, тъй като военната доктрина относно ядрените оръжия не се е променила значително от времето на първата студена война. А както някои вече си припомнят, вече е имало случаи с фалшива тревога за ядрено нападение. На 26 септември 1983 съветската система за ранно засичане отчита, че към СССР от САЩ летят 5 ядрени междуконтинентални ракети. Дежурен е Станислав Евграфович Петров, служител в центъра за ранно предупреждение. Той правилно преценява, че засеченото на радара е грешка в системата, тъй като в конкретния момент САЩ нямат интерес да нападат СССР. Решава, че е по-добре да игнорира заплахата и да не се свързва с централното командване. Впоследствие наистина се оказва, че е бил прав и грешката е в компютрите.

Това се е случило преди 32 години, когато най-мощните суперкомпютри са  били с възможностите на един съвременен телефон. В наши дни е напълно възможно човек като Станисла́в Евгра́фович Петро́в да не е на мястото на събитието и една фалшива тревога за изстреляни ракети да бъде погрешно интерпретирана от някой компютър и да стане основна причина за гибелта на милиони хора. Когато обаче разгледаме тези събития през призмата на кибертероризма и с мисълта, че почти 90% от ядрения арсенал на САЩ и Русия (общо около 10 000 бойни глави) се управлява (до известна степен) и защитава (напълно) от компютри, картината започва да изглежда доста по-мрачна. При евентуална кибератака, целяща именно фалшива тревога, нещата могат да излязат извън контрол изключително бързо.

Кибертероризмът, макар и подценяван от много хора, е наистина сериозна заплаха за крехкия мир на нашата планета. Количеството информация в интернет и огромният брой системи, управлявани от компютри, превръщат именно нещото, което считаме за най-сигурно, интернет пространството, в една игрална площадка за недоброжелателни играчи. Площадка, която може да сложи край на играта.


Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top