Статии

Корпорация или холдинг

Въпросът от кого ще се управлява страната ни след изборите има три възможни отговора:

1. Монополист.

2. Корпорация.

3. Холдинг.

Тези дни в социалната мрежа е популярен тестът „Твоят политически компас“. Четирите страни на един квадрат са назовани така – ляво, дясно, авторитаризъм, либерализъм. След като се отговори на дълъг списък от въпроси, човек може да види къде е позициониран в четирите възможни квадранта. Доста познати сложиха на стените си във фейсбук резултатите, в които точицата, маркираща къде са позиционирани политически, беше малко по нагоре или по-надолу, но все в левия долен квадрант, където е мястото за леви либерали.

Странна работа, казах си, никой от тези хора със сигурност не съм чувала да каже и една добра дума за БСП, а пък леви. Направих теста много старателно, попаднах в същия ляв либерален квадрант. А винаги съм гласувала за партия от така наречените десни. Попитах няколко души, на които мога да задам този неудобен въпрос за гласуването и дали съвпада с резултата от теста – не, не съвпада, същата работа като при мен. Очерта се една група от либерално настроени леви хора, които гласуват за десни партии, защото си нямат своя партия вляво.

И в този момент – изненада, изненада! – някой сподели, че според теста се оказал десен, след като избори след избори е гласувал винаги и само за БСП. Или компасът на теста бе повреден, или бе попаднал в неестествено намагнетизирана зона и се въртеше хаотично във всички посоки. Второто, разбира се.

Дори само това, че богати хора гласуват за БСП, а бедни за десни партии, е достатъчна политическа екзотика, но ние си имаме и още недоразумения. По цял свят зелените по замисъл са леви, у нас се заявяват като десни. Навсякъде сексуалните малцинства са обект на защита най-вече от либерални партии, опитайте се да си представите нашите либерали от ДПС да поемат тази задача. Почти всички интелектуалци в страните с дълга демокрация симпатизират на леви партии, у нас мнозинството е ориентирано надясно. За отношението на българските политически партии към данъчното облагане, марихуаната, абортите и т.н. каквото и да кажа, истинското положение ще е още по-оплетено в сметки и съображения, нежели в ценности.

Ама то е така вече в целия свят, ще кажете. Ето само преди няколко години бяхме убедени, че и срещу нас да тичат, пак няма да ги стигнем американците, а ако се сравнят речите на новия американски и новия български президент, излиза, че сме в един свят и то – Третия. Ами старата демократка Англия, чийто Върховен съд постанови решението за излизане от ЕС да се обсъди и подложи на гласуване в двете камари на парламента, въпреки убедителния резултат от референдума? Няма ли си Англия Слави Трифонов да й обясни, че референдумът трябва да е задължителен, независимо че не му стигат 12-13 хиляди гласа?

Предлагам да не се притесняваме за тези държави, те си имат нещо, което ние нямаме и което е най-голямата гаранция, че нещата там ще бъдат поставяни на местата им – имат си независима и работеща съдебна система. У нас обаче нещата зависят от правителствата и затова се налага да се тревожим за партии със сбъркани политически ориентации и за резултати от избори.

До изборите няма да се появи много по-различна от досегашните дясна партия, още по-малък е шансът да се пръкне автентично лява. Тези две пространства са окупирани от утвърдени имитации, които нямат никакво намерение да помръднат – вляво БСП, а вдясно все повече ГЕРБ, колкото и старателно да си въобразяват други формации, че тяхно е дясното. Имаме едно ДПС, което може да бъде където се отвори място да си върти обръчите, задава се един Марешки, за когото няма значение дали ще прави леви аптеки и десни бензиностанции или обратно. И едни патриоти, които вече се цепят на чети и не се знае дали ще повторят успеха си от последните избори, колкото и патриотичен да е в този сезон климатът. Радан Кънев? Христо Иванов? Зависи. Най-вече от това дали ще им стигне времето или потенциалните им избиратели отново ще си кажат, че по-добре е да дадат гласа си за сигурния ГЕРБ.

Това ще ни е бъдещият парламент. Загадките на предстоящите избори не са много, на практика две: дали ще влязат само пет партии или повече и какво ще е съотношението между БСП и ГЕРБ. От това ще зависи на практика основния въпрос кой ще управлява България след изборите. Дали ще е монопол – на една от двете големи, БСП и ГЕРБ. Дали ще е корпорация между тези две партии от рода на бизнес-корпорациите, които създават инвеститори и предприемачи. Или пък ще е холдинг с дружество-майка и контролирани дъщерни дружества? И кое ще е майчинското дружество – БСП или ГЕРБ?

Това са въпросите на този политически сезон и те не случайно звучат най-добре, когато са формулирани с икономически термини. Защото, както се вижда от споменатия тест и както си го знаем и без никакви тестове, политическата обстановка не подлежи на описание с ценностни категории.

 Уважаеми читатели, Ще ви бъдем много благодарни, ако ни подкрепите според възможностите си! Можете да го направите през PayPal, ePay или на банковата ни сметка:  

 

 

Подкрепа за Редута.bg BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Или на банкова сметка:
Уникредит Булбанк
IBAN: BG75UNCR70001522690558
UNCRBGSF
 
 
БЛАГОДАРИМ ВИ !

 

Корпорация или холдинг

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top