Коментари

Министрите са ни вечни

Противно на клишетата за август се оказа, че човек винаги има какво да научи през този дремещ и мързелив месец. По принцип осмият месец от годишния календар не предлага особено интересни и нови неща. Вечната непочивка на българския премиер отново е на показ, новините са пълни с полит коректни дописки за лятната отмора на депутати и министри. Някои катерят и хвалят до небесата местните уникални природни прелести, други обикалят села и паланки, за да се смесят с народа, трети са тръгнали по събори, четвърти задължително се снимат по патриотичното Черно море. София е приятно пуста, обикалят туристи, които й придават космополитна енергия, чешитите и налудничавите изпъкват на фона на поопустелите улици, емигрантите са отново тук, обикалят роднини и кръчми и убеждават наред колко ОК са нещата. Колективно броим дните до миризмата на печените чушки. Въобще, август.

С един-два неприятни контраста, и политически нещата са си в добре известния национален канон. Премиерът никак не почива, но перманентно обикаля всякакви строителни обекти и площадки по Черноморието. Ежедневното сбиране на медийната прислуга и разпорежданията пред камера се дефинират като управление. Има си го и традиционното отскачане до София за едно бързо заседание на МС, което се очаква да впечатли приятно разпусналата аудитория. Сидеров и Симеонов се гонят и псуват по баровете и кръчмите на морето. Явно тази година първият е твърдо решил да не повтаря грешката от предходни години и да остави целия публичен терен на втория. Милицията си блокира пътища на воля и се опитва да прави тапи, дори там където това изисква особено усилие сега. Върви поредното преасфалтиране на отсечката между Ректората и паметника на Васил Левски. Броим труповете по пътищата като тази година определена новост е пренасянето на касапницата по магистралите, които допреди няколко лета бяха по-сигурни.

Има обаче и някои отлики. Най-неприятен е контраста с протестите в Румъния. Техните гурбетчии вместо да се отдадат на традиционната годишна гурме носталгия и да се занимават със съществените летни битовизми взеха, че се изсипаха по площадите на републиката и погнаха правителството. Вместо да правят зимнина, да купуват евтини стоки за дългата емигрантска есен и да седят на дълги софри на ракия и салата започнаха да се бият с полицията. От друга страна, този контраст идва в удобно време и спокойно може да бъде игнориран в седмиците на пълна забрава и отдаденост на летни занимания. Това лято лъсна и друга истина от по-локален характер. Или по-скоро я препотвърди. Министрите в България са вече вечни! Например, сривът на търговския регистър и поредния проблем с работата на агенцията по вписванията по никакъв начин не се отрази на лятната почивка на ресорния министър. Цачева надлежно сезиралата т.н. „ДАНС“ и МВР и нещата приключиха. Подхвърляте някоя версия за технически проблем, който по нашите земи винаги се представя като природен, тоест извън обсега на управлението и политическата отговорност и нещата постепенно затихват.

Политиката ни е вече така конструирана, че на практика няма причина за отстраняване на министри. Каквото и да се случва, те в крайна сметка не са виновни. Ако е някакъв проблем „надолу по веригата“ го отнася съответното  лице в йерархията. Ако е нещо по-техническо, просто го обявяваме за „божа работа“, „случва се“, „ не можем да ловим снежинките във въздуха“ тип обяснение. Ако е нещо по-политическо го отнася някой от заместник-министрите, те са вече тотално заменяеми, а и бизнес лобитата подават нови светкавично. По някакви иновативни управленски причини вече се махат и съветници, нищо че те нямат никакви оперативни функции. Друг модел за оцеляване на министри е просто да игнорирате първите им няколко гафа, да оставите опозицията постоянно да им иска оставката и така просто да банализирате всичко. После съответния траги-комичен министър става част от пейзажа и в един момент просто вече никой не се сеща да иска оставка. Нещо като Ангелкова. Или пък Цачева.

Министрите са ни вечни

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top