Коментари

Много шум за малко

Очакваното предозиране с прегръдки, фанфари, медийни плонжове и фалшива еуфория започват да маскират случилото се на срещата на върха в София за западните Балкани. Независимо от големите очаквания, в крайна сметка събитието се оказа много шум за малко. Правителството тотално изпусна управлението на очакванията за нея и накрая изпадна в почти комичен ентусиазъм като, до голяма степен правилно, просто разчиташе на неграмотността на журналистите, които не успяха да сглобят смислена картина и интерпретация на събитията. Късните драми с пакета за превозвачите пък вкараха срещата в утвърдения мелодраматичен управленски жанр на Бойко Борисов и дадоха на „патриотите“ поредна платформа на веят байрака пред слисаната аудитория. Добре поне че Лиляна Павлова не реши да захване темата за броя на ядките в продаваните западни шоколади по нашите земи.

Положителните неща от проведената среща са няколко. Темата за западните Балкани бе върната в дневния ред на ЕС, поне за известно време, а администрацията намери фокус, около който да се организира за времето на председателството. Избегната бе опасността от преливане от приоритети, които в крайна сметка тотално да размият шестте месеца на България начело на организацията. Българските граждани добиха малко по-плътно усещане за функционирането на съюза, някои сигурно са били доволни да видят целия политически елит на Европа в София. Пословичната неприязън между Захариева и Павлова остана на заден план и поне не попречи на организацията на срещата. Хората имаха поне конкретен повод да се замислят за мястото на страната ни и изминатия път. И дотук.

Всъщност, ние не успяхме да получим нищо съществено от това, което искахме. Няма ангажимент за разширяване, а единствено потвърждаване на перспективата за членство, дори самата дума не присъства в текста. Няма дори индикативна дата, нито по-цялостна времева рамка. Анексът към декларацията е „copy – paste“ на различни документи, без фиксирани финансови ангажименти и неясна институционална рамка за изпълнение. Цялостният език на документа просто „прехвърля топката“ в полето на държавите от западните Балкани и придава дълбока условност на самия процес. В провеждането на самата среща няма нищо историческо, тя не е прецедент, нито пък е прецедент общуването между представители на Сърбия и Косово, за това от доста време има протоколна формула. На практика, всяко председателство има поне едно желание, което останалите изпълняват. В нашия случай, това бе темата за западните Балкани. Всъщност, срещата предостави удобен повод на страни като Франция изрично да формулират своето несъгласие с разширяването през идните години, дори десетилетие. Езикът на Макрон в това отношение бе по-силен от предишни негови изказвания по темата. Туск пък въведе понятието „проблеми на глава от населението“ и директно отхвърли аргументите на Борисов за бързо разширяване.

Разбира се, проведената среща дава възможности за бъдеща активност, но тя едва ли ще се случи. Нищо в поведението на българските политици, администрация и дипломация не подсказва, че съществуват мисленето, капацитета и финансите за успешна политика оттук нататък. Надали някой сериозен анализатор бърка сегашните прегръдки по институционална неизбежност с реално влияние. Страната ни няма сериозен политически капитал и в която и столица на западните Балкани да отидете веднага ще ви припомнят, че сегашното блокиране на разширяването се дължи на такива като нас. Пък и как да учиш на политически критерии държави, които са по-напред в класациите за медийна свобода например! След фанфарите винаги идва тишината и тъжното припомняне на базовата истина, че външнополитическото влияние идва преди всичко от това, което си в своето собствено социално, икономическо и политическо ежедневие. А това едно председателство не може да оправи!

Много шум за малко

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top