Коментари

На показ

„Да не ти се опразни столчето? А? Ти роднини нямаш ли? За такива въпроси уволнявам!”. Мнозина от нас така си представят, а и са гледали във филмите, че се водят разговори за сенчест бизнес в сепарета с приглушено осветление. Сплашваният трябва да пребледнее и да си извади правилните изводи за собственото оцеляване и това на роднините. Действието не се развива в заведение на „Слънчака“, нито в треторазряден филм за мафията, диалогът не е същият, но посланието е подобно. Случилото се е под силната светлина на прожекторите в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия. Миналият  петък Валери Симеонов и Антон Тодоров прекрачиха границата на допустимото и недопустимото в публичното говорене. Кой си даде сметка?

Като реакция заваля такъв порой от думи, та продължи цяла неделя. Антон Тодоров и Валери Симеонов първо се определиха за жертви на координирана атака. Озовали се по силата на собствените си думи в една неволя, всеки заплува устремно по своя бързей.   Антон Тодоров се извини на страницата си във „Фейсбук“, а Валери Симеонов на официалната страница на Министерски съвет поиска извинение от двете обществени медии, Нова телевизия и БТВ и даде ултиматум то да му бъде поднесено в срок от двадесет и четири часа. ГЕРБ се разграничиха от депутата си, а скоро им се наложи да добавят, че изказаната позиция на вицепремиера не била на целия министерски съвет.  Дали пък Валери Симеонов, преписвайки спасителния план на Антон Тодоров, не е разбрал грешно пищова и вместо „Извинявам се” да е написал „Искам извинение”? Едва ли.

Недоразумението в комуникацията между управляващите ни препраща отново към заведението с приглушено осветление, където нечий действия и съдби се решават под сурдинка. В съседното сепаре седят други босове, които започват да се месят в разговора и да крещят: „Не го слушай тоя, бе! Тоя не говори от мое име! Ти на мене ли ще вярваш или на кого?” Има още една маса, от която пък летят подмятания, които трябва да изгладят конфликта. „Той се майтапи! Не му обръщай внимание! Такива са му шегите!” – казва един. „Е, ама сега, какво? Да се изколим ли? Че ти за тия пари, дето ги взимаш, бива ли така да мразиш тези, които получават по-малко?” Според Тома Биков, думите на Антон Тодоров били неудачни шеги. Каракачанов го нарече „дърварски хумор”. Вежди Рашидов в друго предаване попита трябва ли високоплатен водещ да обича народа и да мрази по-нископлатените депутати. Излиза, че любенето и мразенето са обвързани с цифри и  когато става дума за отношенията на бившия министър на културата с медиите се получава друг сюжет за некратък разказ.

Докато вицепремиерът се чувства  жертва на „мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната”, продължава да е собственик на телевизия „СКАТ”, както информира сайтът на медията. Във войната си с БНТ, БНР, Нова телевизия и БТВ вицепремиерът обеща да  поиска  промяна в закона, така че да има прозрачност за собствеността на медиите, което не е негова идея, но никога не е имало политическа воля да бъде реализирана. Сенчестата власт в медиите надали ще бъде извадена на показ. Показната власт копнее да бъде още по-осветена. Поглед върху телевизия „СКАТ” дава прегледност колко е подредено общуването пред камери, когато собственикът е ясен и наминава често в предаванията. Те се наричат „Дискусионно студио”, а единственият дискутиращ, с малки изключения, е Валери Симеонов. Произволно избрано издание на предаването от средата на септември започва така: Водещ: ”Удоволствие е да ви представя… Гост в нашето предаване е, няма да повярвате, Валери Симеонов!” Валери Симеонов: „Що пък да не повярват?! Сряда е. Ваканциите минаха.” Водещ: ”Това беше опит за шега! Наистина ваканциите минаха и  причината да не сте гостували в това предаване беше, защото предаването беше във ваканция, а Вие работехте. Така че шегата беше малко на мой гръб!” Валери Симеонов:”Аз щях да го напомня. Причината е, че вас ви нямаше.” Водещ: „Така. Съгласен съм”. Ако някой смята, че думите са извадени от контекста, изданията на „Дискусионно студио” са достъпни на сайта на медията.

Следващото започва с голяма изненада за зрителите. Водещ: „Днес е сряда. Вчера ви обещах, че днес ще гостува вицепремиерът Валери Симеонов, ако има възможност, разбира се. Беше обещал, че ще гостува. Както винаги той удържа на обещанието си. Имаше възможност и гостува. Добър вечер, господин Симеонов!”. Естествено е някой, който е свикнал с толкова очакване и радост при появата си в собствената си телевизия всяка сряда вечер да очаква, че ще го посрещнат по същия начин където и да било. Особено ако се почувства в правото си да поставя ултиматуми и да заплашва със съд чрез пресцентъра на Министерския съвет. Никак не е учудващо и че журналистите от „СКАТ” излязоха с декларация в негова защита. Изненадващото е, че се забавиха толкова. То ще е за тяхна сметка, както сами ще уточнят следващата сряда.

Посланието на всичко изброено до тук е едно. Толкова е ясно кой властва, че никак не е притеснително то да бъде заявено пред всички. И по този начин регламентирано. Антон Тодоров се поддаде на гнева от въпросите на Виктор Николаев, прекрачи границата и си подаде оставката. Валери Сименов има други амбиции. Той иска да превърне прекрачването на граници в регламент. Заявен публично под светлината на прожекторите. Мнозина очакваха от Виктор Николаев позиция. Получиха я. Освен за журналистиката в нея ставя дума и за друго. „ Всички ние носим отговорност кого избираме, кой е в политиката и когато е там, ние сме длъжни да питаме. Колкото до столчетата – виждали сме много политици, паднали от столчето на властта. Не забравяйте, че тези столчета ги давате вие.” Възмущението от показността и регламентирането на прекрачването на граници не е гилдийна свада за журналистиката, кога била изпаднала в криза, има ли я, няма ли и защо се е стигнало до тук. Въпросът е все ли вие тая, независимо дали стоите или седите пред телевизора и слушате? Искате ли никой да не отчита, че ви има? Независимо къде стоите или седите.

На показ

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top