Коментари

Нинова наистина е обсебена от Борисов

Корнелия Нинова наистина е решила, че ежедневните приказки срещу сегашния премиер са рецептата за успех. Ако говореше за политики и реални предложения за решаване на проблеми колкото за Борисов, може би вече щеше да е съкратила упоритата разлика от 4-5%. Донякъде тя има основание. С мънкане ала Миков няма да стигне далеч. Освен това е ясно, че без Борисов няма ГЕРБ, така че има логика той да бъде атакуван. Но „тънката линия“ е сякаш премината и нейната реторика звучи вече като фиксация. Нещо повече, маскира нарастваща безпомощност и липса на идеи как да бъде извървяно разстоянието до изборната победа. БСП има две тежки исторически петна, които все още не знае как да преодолее. Едното е това на икономическата некомпетентност, което с Гечев и ко. няма как да бъде преодоляно. Второ петно е целия цирк около Пеевски и ДАНС. Това пък сега се превърна в най-удобното алиби на Борисов и БСП отново не знае как да излезе от тази ситуация.

Но пък на „столетницата“ не може да й се отрече интелектуалния замах, с който анализира 21-и век. Онзи ден хората имали семинар по фундаментални теми, при това, поне според програмата, с впечатляваща аналитична дисциплина. Всеки е имал точно седем минути, за да разясни основополагащи въпроси като „релацията: пазарно регулиране – социализъм“ (Гечев), „откъде идваме, накъде отиваме“ (Баева), „що е ляво у нас през 2017 година“ (Христов) или пък „минало и настояще – пепел и жарава“ (Бояджиев). Имало е и други, по-малко фундаментални теми като „Георги Кирков, който ни липсва“ (Лазарова), „лявото – колизии и предизвикателства“ (Мизов) и „някои проблеми пред развитието на страната“ (Сгурев). Имало е и доста любопитни като „левицата и демоните на прехода“ (Румен Петков, да, наистина той), „какво крият от левицата“ (Попов) или пък „идеите на Георги Кирков в съвременния свят“ (Генчев). Предполагам, че след подобна интелектуална буря пътят към властта е доста по-ясен за хората от „Позитано“.

В реалния живот обаче повечето от тези хора вече не могат да бъдат дори показани пред обществото. За най-улегналия електорат, да, но с такива икономически светила като Иван Ангелов и Румен Гечев, БСП няма как скоро да спечели избори. Най-малкото, защото всеки път като ги види човек, който не е на някоя „червена хранилка“, се хваща за портфейла. Това вече се случи на последните избори, когато такива като тях си отвориха устите и „столетницата“ моментално загуби няколко процента сред работещите в страната. Не се вижда как те ще преодолеят този проблем, всъщност той им е фундаментален и затова фиксацията върху Борисов изглежда все по-нелепа и лишена от перспектива. Решаващото за БСП е да спре да стряска работещите хора, защото приказките за самозабраняването и авторитаризма на Борисов тук няма да им бъдат достатъчни. Същото важи и за геополитическото заиграване с анти-европейски и анти-натовски приказки. Тази комбинация ще е губеща всеки път, когато решат да я направят. Или поне недостатъчна, за да управляват.

Може би по тази причина и „старите кучета“ от доста време са се ориентирали към алтернативна стратегия. Затова и говорят за „голяма коалиция“, като резервен вариант на вечната опозиция, колкото и трудна за продаване да е тази идея. Но пък кризи по нашите земи колкото искаш, все ще може да се скалъпи някаква приказка за „национално отговорно правителство“. Пък и винаги могат да разчитат на въображението на Борисов, който на думи може да роди поне пет кризи за две минути. По-прагматичните отдавна са се имплантирали в разни сектори на икономиката и администрацията. Ясно е, че такива като Гергов просто си търсят начин да официализират топлите отношения и вече съществуващия достъп до властта и нейните обществени поръчки. Тези дни регионалният министър се сепна на „столетницата“, когато тя попрекали с приказките за корупция и взе да разказва за червените депутати пред неговия кабинет. Не звучи особено нереалистично, още повече има прецеденти. Може би най-звучният е шарената коалиция, която лъсна покрай възобновяемата енергия преди време. Там буквално можехте да откриете цялата местна политическа дъга. Така че Нинова може и да продължи да си приказва, по-хитрите отдавна си имат заобиколна пътека.

Нинова наистина е обсебена от Борисов

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top