Студентски дебюти

Новите новини

 

През последните години социалните мрежи се използват все по-често като достоверен източник на информация. В новинарските емисии вече не е изключение да се чуе, че новината е базирана на публикация във Фейсбук или друга социална мрежа от определения човек, най-често политик. Това явление не е характерно само за България, не сме измислили нищо ново. Отвъд Океана и в Западна Европа същото се прави много често като журналистите се позовават на информация, която идва от профилите на политиците в мрежата. По този начин обаче се отнема ролята на други източници на информация като вестници, новинарски сайтове, а дори и самите телевизионни емисии се обезсмислят, когато можеш с няколко кликвания да достигнеш до това, което те интересува.

Достоверна ли е информацията обаче? Много хора биха казали, че е, защото идва директно от страницата на политика, което означава, че той носи отговорност за написаното там, независимо дали е лично от него или от екипа му. Достоверността обаче не идва от това дали е написано от личния профил или не. Тя идва от проверените факти, защото всичко може да се каже, но не всичко ще бъде истина. У нас и на Запад все по-често като че ли е забравено най-основното правило на журналистиката – информацията трябва да се провери от поне два независими източника. Много български журналисти изказаха разочарованието си от това, в което се е превърнала професията им. Тя обаче не е в положението, в което е от само себе си. Вярно е, че не са виновни само хората в тази сфера, но те задават нивото и много от тях не правят нищо, за да подобрят положението.

Когато липсват важни неща в журналистиката, не може да очакваме, че тя ще произведе качествени материали. Затова и новини от типа на лични нападки между политиците в социалните мрежи се превръщат във водещи теми в емисиите. Това по какъв начин помага на българската журналистика или на политическата ни култура? Социалните мрежи отдавна са се превърнали в част от ежедневието ни, независимо дали ни свързват с приятели и роднини, които не са близо до нас или просто чакаме поредния автобус. Все повече и повече хора се информират от различните страници на медиите в социалните мрежи, което означава, че в новинарските емисии се повтарят новините, които вече са прочетени в интернет. Това обаче не означава, че времето трябва да се запълни с „обръщенията“ на политиците от мрежата. Ако искат да останат релевантни на случващото се в страна и извън нея, медиите трябва да се фокусират върху качествени репортажи, а не върху запълване на ефирното време. Новините сякаш са се превърнали в токшоу, което обсъжда последните клюки и са загубили възможността си реално да информират хората. Един от най-пресните примери за това е гръмкото обсъждане на взаимоотношенията между лидерите на двете големи партии у нас – „да се разберем по мъжки“, „ние не сме гаджета, да седим очи в очи двамата да си говорим“. Това ли е основната новина в България? Вместо да се обърне внимание на липсата на политически дебат в тази предизборна кампания и да се критикуват виновните за това, „журналистите“ се надпреварват в цитирането на тази размяна на реплики. Политическият живот в България е заприличал на сапунен сериал, а не е поле, в което да се представят идеи и стратегии за развитието на страната.

Социалните мрежи и интернет като цяло дават неограничени възможности на хората да се информират. Това позволява на много сайтове да създават собствени новини, което води до дезинформация на обществото. Разбираемо е хората да четат новини, които потвърждават техните виждания и когато днес може да намерим това, което искаме е съвсем нормално да сме силно скептични към новини, които се различават от това, в което вярваме. За хората е трудно да повярват на медия, за която е обществена тайна, че се финансира от определени хора, които не се ползват с добър авторитет. Има ли обаче начин да се предпазим от фалшивите новини? Преди развитието на интернет беше по-лесно, защото всички знаеха кои са жълтите вестници и списания, но днес е много по-трудно да се каже кое е истина и кое лъжа. Много сайтове използват различни конспиративни сценарии, които най-често включват определен вид заговор, чрез който определена държава да установи неразрушим контрол над останалите.

Интересен пример е и сайтът НЕ!Новините, който е откровено сатиричен. Гротеската на „новините“ там е поднесена изключително забавно и макар и неверни, те дават глътка свеж въздух в тази политическа мелодрама. В същото време обаче спомагат за дезинформацията на обществото. Медиите използват различни методи за дезинформация. В телевизията например работата с камерата е изключително важна. При съобщаването на новини често се създава несъществуващ проблем, за който се предлага решение след това или незначителна вест се превръща в сензация след като ѝ се придава прекалено голямо значение.

Късно ли е за промяна и каква да бъде тя? От една страна, тя вече е факт и това няма как да се отрече. Днес много хора се възмущават от това как младите живеят в социалните мрежи и виртуалния свят, как са спрели да четат и да се интересуват. Много често обаче не се замислят, че с всяка една промяна е било същото. С появата на печата и книгите критиките са били подобни – хората спират да общуват помежду си. Но и двете сериозни промени не спират хората от общуването лице в лице, само че една от тях произвежда в пъти повече неверни новини от другата. Когато се обръща голямо внимание на лъжлива информация и се обсъждат постове на политици в новинарските емисии, не може да искаме високо ниво на информираност на гражданите. Може ли тази практика да се изкорени? Може ли репортажите и новините да не са свързани с публикации от социалните мрежи?

Отговорите на тези въпроси отново ни водят към темата за промяната на обществото и начините на комуникация. Ползвайки платформата, която социалните мрежи осигуряват, политиците избягват неудобни въпроси и нежелани реакции. След като прескачат медиите, те създават илюзията, че са по-близо до гражданите и избирателите си. Медиите пък губят шанса си да интерпретират казаното, което е в полза за самите политици. По този начин се губи обективността на новините, а ако няма обективност манипулацията става още по-лесна. С коментирането на последните постове на политиците се отмества акцентът от наистина важните неща, които се случват. Когато обаче се случва всичко това и никой не обръща внимание на важните неща, няма как да искаме да живеем в по-добре уредена държава.

 

 

Новите новини

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top