Статии

Няма виновни за водомора* в Перник

Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, коментира по телевизора онзи ден водната криза в Перник и вота на недоверие, който левелерите готвели. Според този едър мислител историята с водата на Перник е част от сценарий срещу кабинета на ГЕРБ и Борисов. „В момента, когато се взеха мерки и отпуснаха средства, вика, тогава започнаха протести, водени от Корнелия Нинова.“ ГЕРБ били направили ремонт на язовирната стена за 32 млн. лв. след земетресението. Сега се ремонтирала пречиствателната станция и щяла да е готова до две  седмици, а магистралният водопровод щял да бъде ремонтиран до два месеца и половина, а след това щели да почнат ремонти и на градската мрежа.

Така е. План се направи, срокове се поставиха, пари се отделиха. Ама малко след после. Чак когато ножът опря до кокала.

Велчев изпапагалства Борисов, че през последните 30 г. ГЕРБ е управлявала само 4 г. община Перник. Е, пет са без 1 месец. Но и четири да са, точно през тях е източена водата. Четири години, през които кмет на Перник беше Вяра Церовска от ГЕРБ, областен управител беше Ирена Соколова от ГЕРБ. Шеф на ВиК-Перник е Иван Витанов, кумец на Церовска. А министърът на МОСВ Нено Димов, странно защо, още е министър. МОСВ означава  министерство на околната среда и ВОДИТЕ, ако някой е забравил. С подписа на Димов са източвани милиони кубически метра вода за индустриални нужди дори и в навечерието на кризата. През октомври 2019 г., когато в язовира е имало полезен обем от 6 млн. м3, Димов е разрешил да бъдат източени 2,32 млн. куб. м3.  И защо още топли стола министърът на МРРБ Петя Аврамова? Дружество ВиК – Перник  е с 51 % държавна собственост. Останалите 49% са собственост на общината. И уж ГЕРБ невинни, но Борисов взе скалпа на Соколова**. Мисля, че в този случай няма да е невъзпитано да ги попитам кой тогава им сра в гащите?

Ама магистралният водопровод, вика Велчев, бил строен по Татово и течал като серкме. В земята потъвала над 85% от водата. Ами Церовска, вместо да се пъчи преди изборите, че е погасила 15 млн. от дълговете на Перник, да ги беше инвестирала във водопровода. И кьорава ли беше да види, че язовирът пресъхва, превръща се в гьол, в гьолче, което не се случва за ден-два, нито за месец. В края на 2018 г. яз. „Студена“ вече е бил наполовина празен. Никой ли не знаеше, че „Стомана“ печели милиони от водата на яз „Студена“? За водна криза в Перник се заговори едва след местните избори, когато се разбра, че без режим на водата няма да се мине. А защо проспаха толкова време? Причината всички да са глухи и кьорави е користното невежество, което управлява страната. Казано по народному, хем прости, хем крадливи.

При това става дума не само за водата на Перник. „Фактите показват, пише „Банкер“, че днес на воден режим у нас са 315 000 души, а нарушено водоснабдяване има в 17 области. Освен в Перник, тежка е ситуацията в Тетевен. Проблеми има в Ловеч, Плевен (на тези две места режимът бе отменен преди дни), Омуртаг, Котел, Добрич, редица бургаски общини и др.“

Преди Нова година кметът на Ботевград Иван Гавалюгов изрева, че в язовир „Бебреш“ имало вода за около 6 седмици. Причината е, че МВЕЦ „Бебреш“, собственост на бащата на „млечния брат“ на Борисов Валентин Златев, системно източва водата на язовира.

Освен това ГЕРБ ръководи и създаденото през 2018 г. Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. През лятото на 2019 г. МС отпусна 12 млн. лв. за стартиране дейността на дружеството и назначи за директор Цако Бънчев. Цако е два пъти „наш човек“. Човек на Златеви и член на ГЕРБ. Интересен факт е, че доскоро е бил директор на МВЕЦ „Бебреш“. После е „командирован“ за малко като началник отдел „Автотранспорт и механизация” във „ВиК София” ЕООД, управлявано от друг герой от Правец и от ГЕРБ – Никола Нитов. „ВиК София” ЕООД обслужва 6 552 км2 площ , в която се намират 270 населени места (17 градове и 253 села). Потенциална територия за разгръщане на Джи Пи Груп. „Да не се изненадате, написа Светла Василева, ако Джи Пи Груп от специалисти по строителство на магистрали станат специалисти в ремонт на язовири.

Кметът на Ботевград Гавалюгов обясни, че ВЕЦ-ът на Златеви е така изграден, че „Напоителни системи“ не могат да контролират неговата работа: „Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. Единствено ВЕЦ-ът може да си я спре, защото крановете се намират на негова територия, т.е., те сами се регулират и сами си отчитат водните количества и декларират пред „Напоителни системи“. Абсолютен абсурд!“ И освен това договорът на МВЕЦ „Бебреш“ бил с централата на „Напоителни системи“, а не с клона в Ботевград.

И този абсурд продължава от 2014 г. досега. През 2016 г. Ботевград изтърпя една водна криза. И тогава съмненията бяха към веца на Златеви, даже общината направи комисия да разследва.

В момента в яз. „Бебреш“ имало около 1.5 млн. кубика полезен обем. А само през тази година, според Гавалюгов, МВЕЦ „Бебреш“ бил източил незаконно 1.2 млн. кубика.

След среща с кмета на Ботевград Борисов нареди проверка за работата на МВЕЦ „Бебреш“. И познайте какво доказа проверката! Проверката на “Напоителни системи” установи, че вецът на Златеви не е източвал язовира. От къде могат в „Напоителни системи“ да знаят кога се пуска и спира кранът на водата, след като нямат достъп до него? От честната дума на Златев. Но дали Златев лъже само на карти, както се оплака Борисов полани?

Междувременно главният умник на републиката измисли друго обяснение за водата в Ботевград. Там разходът на вода през зимата бил по-голям, отколкото през лятото. “Защо църцорка водата? Знаете ли защо е така? Защото през зимата си пускат чешмите да не замръзват! И вместо три кубика – сто! И баба ми така правеше в Банкя навремето…”

Да, де, ама навремето водата беше 15 ст. Дали днешните баби могат да си позволят да броят 100-150 лв. от мизерните си пенсии само за да не им замръзне дворната чешма? Тоя хептен ни взе за шарани.

И нали като почне, та няма спиране, разду нашироко грижите на правителството за водата на населението: “В момента текат процедури по обновяване на ВиК мрежите на ОГРОМЕН брой български градове… Ще подменим 70-годишни етернитови тръби. Има осигурени 2,6 млрд. лева по европейски проекти и държавата ще помага там, където има нужда…”

Ще, ще…

Две пенсии написали писмо до Господ:

– Дядо Боже, много сме бедни и нямаме пари за въглища. Молим те, прати ни 1000 лева!

Пуснали писмото в пощата. Но пощаджиите не знаели адреса на Господ и занесли  писмото в МС, щото, нали, Бойко е близък с Началника. Поради наплива от молители пиарите в МС решили да пратят на старците 500 лв. След една седмица се получава ново писмо:

-Дядо Боже, благодарим ти за парите. Но, молим те, друг път не ги пращай през МС, щото крадат половината.

Е, може чак половината да не е. Пък може да е и повече. Никой не знае колко от даденото е стигнало до Перник и колко до водата. Само Гешев би могъл да установи. Ако иска…

Интересен парадокс се получава. Борисов управлява по принципа на Нерон, след мен и потоп, а след него върви водна криза… Толкова е некадърен, че и потоп не може да докара. А след управлението на триадата какъв потоп имаше. Помня, че през 2010 г., Бойко беше едва от няколко месеца на власт, из Добричко и по други места из родината ката ден се правеха молебени да спре дъждът, щото ще погуби  житото.

P.S. На 28 юли 2010, ООН излезе с резолюция, че всички хора на планетата имат право на достъп до чиста питейна вода. Но явно Перник не е от тая планета. Всъщност, писал съм, не знам дали помните, че думата „извънземен” била с пернишки произход. Те така викали на тия, дето напускали община Земен и се преселвали в Перник – извън Земен. В последствие това наименование се разшири и днес шопите викат извънземен на всеки, който кара Голф тройка по жълтите павета.
………

* Водомор – заемка от д-р Пламен Пасков.

**Не е хубаво да оставим политическата кариера на госпожа Ирена Соколова без епитафия. Защото тя, освен депутат и областен управител, беше и още е председател на ГЕРБ „Жени“. През февруари лани госпожата стана за ибрет на турнир нa млaдитe физици, който се проведе в Перник. В приветствието си към участниците и гостите Соколова се опита да прeрaзкaжe пoпулярeн миcлoвeн eкcпeримeнт,  но се получи чутoвнa глупocт, писа „Сега“.

“Физикaтa e изключитeлнo интeрecнa нaукa и в рaмкитe нa тaзи ceдмицa и зa мeн бeшe интeрecнo дa чeтa мнoгo зa интeрecни прoцecи и явлeния. И aз рaзбрaх, чe cлънцeтo би мoглo дa cвeти и дa e тoплo, дoри aкo нe e изгрaдeнo oт въглeрoд, кaктo e в мoмeнтa, a aкo e, ocвeн ядрoтo, нaвcякъдe зaoбикoлeнo oт бaнaни. Тoгaвa нaлягaнeтo нa бaнaнитe върху ядрoтo, вcъщнocт, щe дaдe cилaтa нa тoплинaтa…”

Грънци е научила! Щом не е научила, че три четвърти от масата на Слънцето е образувана от водород, а не въглерод.

Sic transit gloria mundi…

Госпожата е кадър на ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград, по известен като Фолк Мутра Юнивърсити, „образовал“ Пеевски, министъра на вътрешните работи Младен Младенов, евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков, Тома Биков, Велислава Кръстева  и още много герои на днешния ден.

 

 

Няма виновни за водомора* в Перник

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top