Коментари

Пеевски континуум

Не стъпвате на работа, но въпреки това за изминалата година сте получили възнаграждение от 44 550 лв.? Шефът благосклонно извинява отсъствията ви, макар изобщо да няма представа къде се намирате?

Дейвид Хюм бил сред първите, които установили, че причинно-следствените връзки невинаги са толкова логични, колкото си мислим. А тъкмо неговият „Трактат за човешката природа“, разтръби тези дни „Дейли мейл“, вдъхновил Айнщайн при създаването на теорията на относителността. „Вие правилно сте разбрали, че именно този ход на разсъжденията ми е оказал силно влияние върху моите усилия“, написал гениалният физик на приятеля си Мориц Шлик.

И наистина, шотландският емпирик бил сред първите, които се замислили по-сериозно върху връзката между пространство и време. Хюм дори си задавал въпроса дали е възможно в един и същи момент човек да се намира на много места! А това пък окрилило друг физик – Хю Еверет, да изгради още по-радикална теория: нашата реалност не е единствена и уникална, тъй като това, в което живеем, е просто разклонение, вариант, възможност сред безкрайни вселени и реалности, втъкани една в друга.

Ако нищо не сте разбрали, изобщо не се притеснявайте. По-важното е, че народните ни представители не само го схванаха, ами го приложиха и на практика. При това още с написването на Правилника на 44-ото Народно събрание те заложиха принципа редовно отсъстващ депутат да си получава заплатата, т.е. да е на друго място и в същото време да се води на работа.

По този начин например Делян Пеевски получи 44 550 лв. за 2017 г., а цели 12 заплати със сигурност е взел и през 2018 г., въпреки че не се е вясвал в пленарната зала. Следователно, да повторя, в пространството той е на различно място от парламента, но щом е налице пълното му трудово възнаграждение като народен представител, значи през цялото време е в парламента. Пеевски обаче, както знаем, не е в парламента, но непрекъснато е извиняван от шефа на Народното събрание, без да е ясно къде точно се намира. А най-хубавото е, че дори когато не идват на работа без извинителна причина, неговите колеги пак получават една трета от брутната си заплата, както и една трета от представителните си пари!

Причинно-следствената връзка изглежда видимо нарушена, но всъщност смелото прилагане на гениален принцип е не по-малък белег за гениалност. Ние обаче не го забелязвахме, докато БСП не реши да бойкотира парламента, а на управляващите не им хрумна идеята да лишат червените депутати от трудовите им възнаграждения. „Отсъствието на колегите действително налага обследване на правилника с оглед санкционните последици във връзка с неприсъствието“, формулира го научно шефът на правната комисия Данаил Кирилов. И правилно, но като се има предвид, че от БСП сами декларираха отказ от заплатите си, Делян Пеевски вероятно също ще продължи с научното доказване на пространствената относителност спрямо времето.

Разбира се, всички тези усилия може да дразнят обикновените хора, които нямат възможност да получат 100 000 лв., грубо пресметнато, за отсъствията си от работа за две години. Назрял е обаче моментът най-сетне да разберем, че с народните си представители пребиваваме в различни вселени, а оттук – да се замислим дали това има причинно-следствена връзка с пространствено-времевия континуум, който реално обитаваме. Такъв, че на човек му идва да се пресели в някой от многото безкрайни светове, ако ще и с риск да хлътне в друга черна дупка. Дори да по-черна от нашата, и по-дълбока от нашата, само да се махнем, само да е по-далеч оттук!

Впрочем и с нея ще свикнем, ще видите. Та ние с постоянната подигравка се съгласихме и даже плащаме за подигравката, какво повече да ни уплаши?

Пеевски континуум

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top