Статии

“Позитано“, водете си бележки!

Гледам календара, показва, че сме 2019 г. Отварям новинарските сайтове – борбата с бежанци по-границата не е чутовна (някога била ли е за България изобщо?!), присъствам на дебати за Европа – става ми ясно, че кохезията е един за жалост далечен блян, отивам да гласувам – неволно установявам, че това са европейски избори. Разхождам се – третият пол не ме напада по тъмните улички да ме кастрира в знак на принудена съпричастност. Деца нямам, но съседското момче от долния етаж не бе отвлечено от маскирани норвежци. След като аз го разбирам, защо това убягва на стратезите зад голямата „лява“ в партия в България?! Социалистическата партия – успешни в неуспеха?

 

БСП имаха поредица от скандали за апартементи и тераси, безброй оставки (по груби сметки поне 11), в това число и вторият човек на ГЕРБ, генерирано публично недоволство, няколко благосклонни социологически проучвания и какво ли още не зад гърба си… Резултатът плюс половин процент подкрепа седмица преди изборите се транслира в минус пет процента, самодоволството се транслира в минорни фанфари. Да, вярно е, че поради редица обективни и субективни причини на този етап БСП имат спирачки пред разширяването на електората си: най-вече историческия си имидж и частните финансови (и олигархически) интереси в партията, които за жалост са незимена част от политическата реалност в България. И е вярно, че има контролиран и купен вот в списъка на причини за неуспех, но за жалост на ляво мислещия електорат в България, е вярно и че срещу социалист в речника на Изпълнителното бюро на партията от известно време насам седи популист, ориентиран предимно към възрастните хора, консерватор и най-вече ретрограден.

 

Идвайки с големите си заявки, г-жа Нинова даде сигнал (на нивото на възприятита на електората), че ще променя партията. Социалистическата „първа дама“ спечели изненадващо над конкурентната силна фракция в БСП (откъдето впрочем идват повечето пари за партията), вкара нови правила за мандатност на председателя на партията и т.н. Само в рамките на няколко години (малко преди общественото недоволство за Истанбулската конвенция), същата превърна БСП  в една псевдо „консервативна“ партия, протри и едва не скъса белите конци, които съшиват различните звена в партията, илюстрация, на което е фактът, че Станишев, един от най-силните инструменти за влияние в ЕП като председател на ПЕС, за една бройка бе изкаран от листата за ЕП и партията се настани във фаза на трайна коалиционна изолация.

 

Малко бележки за „другарите“ от Изпълнително бюро за следващите избори:

 

  • Макар и да е удобно, да си играеш на популист е ЛОШО. Разликата между „Воля“, която говори как на бял кон ще избавят пенсионерите от „геноцида“ и БСП е, че вторите не са аптекарски магнати с бензин на безценица, които да предлгат всичко де що може от излизане на НАТО до палене на свещички само и само не и разумни политики. Голяма партия не би следвало да пада на такова ниво, най-вече, защото въпреки че в България да има достатъчно електорат, който се хваща на популистките слогани и емоционални слова, то последният е крайно нестабилен – днес ще гласува за „Атака“, утре за Бареков, вдругиден за Марешки. Тоест, не е изключително недалновиден ход, с оглед на това, че БСП претендират да съществуват за по-дълго време за разлика от 2/3 от гореспоменатите. Вашият мек електорат би трябвало да се търси другаде.

 

  • Социалдемокрацията в цяла Европа страда от принципния проблем, че не отговаря на новите реалности и очаквания на електората. Още след Втората световна война, ученият Роналд Ингелхарт говори за въвеждането на нов тип теми в съзнанието на гласоподавателя с покачването на качеството на живота. И докато цялостно държавата ни продължава да е бедна, то в големите градове (където обичайно БСП губят), стандартът се е покачил, а електоратът започва да се видоизменя. Също така, има редица изследвания, които показват, че финансовата обезпеченост спира да бъде детерминанта за електоралното поведение на избирателя, както и на възприятието му за добър живот след един момент, започват да го вълнуват теми като екология, достъп до различни удобства, постмодерни ценности и т.н. Доказателство за това е, че от другата страна на спектъра – „Демократична България“, които също са еманация за „автентичност“, консерваторите говорят за традиционно леви идеи – права на хомосексуалните, глобализационни процеси (какво по- голяма опозиция на традициите от това да се върви към наднационални образувания), тук-таме зелени слогани. И е факт че привличат младо поколение и избиратели в чужбина. Тоест, от страна на социалистите е разумно да се разшири набора от теми, които вадят на дневен ред. Пак подчертавам социално онеправданите в голямата си част или са вече в твърдия електорат, или ще отидат в протестен вот като Иванчева, или изобщо няма да гласуват. Работата на маркетолозите зад партията е да привлекат периферията, а тя е именно там – в градските среди.

 

  • С професионализиране на електората и насочването му към нов тип професии, БСП трябва да мислят как да привлекат прекариат-а (freelancer-и, хора с непостоянен доход) , защото те ще са новите пролетарии. Факт е, че България е десет стъпки назад, но реалностите лека-полека се променят. Рано или късно тези хора ще са достатъчно голяма част от пазара на труда, за да не бъде пренебрегвана. В рамките на IT сферата, където между другото са и най-големия набор от професионални номади и хора, които си работят от вкъщи, сме доста добре – поне в съотношение работници/глава на населението. Това всъщност е принципен проблем на социалдемокрацията в цяла Европа. Левите партии трябва да се обърнат към защита на правата на последните, ако искат да печелят вот.

 

  • На социално- културно ниво, модерните леви парти са се врекли в теми, които са твърде голямо табу за българите, безспорно. Да защитаваш третия пол в България губи електорат и не казвам, че трябва да го правят. Но функционално погледнато, партията има както представителна роля, така и възпитателна такива. Без да вкарвам морални оценки е факт, че новият начин на живот – социалните мрежи, филмите, които са много по – свободни и т.н., подобни житейски избори като приемането и афиширането на различна сексуална принадлежност са все по-често факт. Ако БСП иска да излезе от невъзможността да увеличи своя електорат от правителството на Орешарски насам, социалистическата партия трябва да започне да мисли дългосрочно, че скачането на влака на популизма и консервативен език не е отговор. Едно е социалистите да странят от тези теми като губещи, заради местната специфика на обществото, друго е социалистическата партия да започне да защитава християнските ценности, другари!

 

  • Националистическият и консервативен zeitgeist не е основата, на която БСП може да печели гласове. От една страна, нишата не е толкова голяма (около 10-12 процента в добрите си дни) и от друга вече е заета. В действителност е дискусионно какво ще е бъдещето на „патриотичните“ партии, но дори и НФСБ и „Атака“ да са си изпели песента, то има индикации, че ВМРО ще погълне голяма част от този вот. Ако БСП иска да премине през метаформозата (в очите на избирателите) от наследничка на комунистическата партия до модерна лява партия, то оставете Орбан и Качински в гардероба.

 

  • Не поставяйте всеки избори като залог за оставката на ГЕРБ. Това консолидира десния електорат, а не вашия!

 

  • Колкото повече скандали се вихрят, толкова повече те губят своята скандализираща стойност.

 

Социалдемократите в цяла Европа се обезличават, именно заради неспособността си да адресират голяма част от гореспоменатите въпроси. От една страна, социалната държава вече е факт, от друга, тя почва да рухва под собствената си тежест, а от трета същевременно вече се оказва недотам ефективна. И докато левите не адресират това и не предложат работеща реформа ще продължават да губят. Точно както класическите либерални партии са паднали жерва на собствения си успех, а именно избирателни права за всички, то левите не могат вечно да разчитат на старите си маркери. Колкото до българската левица, нашето общество все още е резистентно на модерните и постмодерни принципи, но това не значи лявото да страни като дявол от тамян от модерните течения в политиката. В противен случай, червената партия ще си остане партията на малките градове и пенсионерите. Ако не мислите от избори до избори има по-голям шанс да оцелеете.

“Позитано“, водете си бележки!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top