Коментари

По пъпа на логиката

Внезапно заваляло и един човек, който бил на открито, нямало къде да се скрие. Прибрал се вкъщи вир-вода, но нито един косъм от главата му не бил мокър. Защо?

Отговорът на логическата задача е лесен – човекът бил плешив. Но я пробвайте с тази:

Двама археолози влезли в пещера. В нея открили две голи тела, на мъж и жена, легнали по гръб. Единият възкликнал: „Това са Адам и Ева!“, а другият веднага се съгласил. Как стигнали до този извод?

Ако не се сещате, обадете се в КПКОНПИ, където толкова обичат гатанките, че вече ги предлагат на вниманието ни под формата на прессъобщения. Така в понеделник от антикорупционната комисия обявиха, че „тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер“, като „същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери“. За наше улеснение членовете на комисията все пак добавиха: „за същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия“, и направиха уточнението, че служител на КПКОНПИ е изнасял информация „към същото това лице“.

Та, обаждате се в комисията и ги питате как археолозите са стигнали до онзи извод, защото по всичко личи, че там си играят на главоблъсканици от сутрин до вечер. Откакто шефът им е в отпуска, сигурно по цял ден решават и кръстословици, но иначе трябва да се признае, че тъкмо той ги запали по упражненията за ума. Пламен Георгиев, както е известно, хем е купил тераса от 186 кв. м., която не е негова, а представлява обща собственост на блока, хем не я е купил, но пък я е ипотекирал. За сметка на това, отговорът на загадката, даден лично от него, беше още по-загадъчен – компроматна атака от олигарси поради 198 милиона причини, които изведнъж станаха 2.2 милиарда. А като добавим към енигмата и друга – как оня ден се сдоби с нотариален акт за тризонет, закупен през 2012 г., сами виждате, че човекът с право е решил да си почине.

Вярно, решението беше по-скоро на премиера, който призова замесените в „Апартаментгейт“ да подадат оставка или да излязат в отпуск, но Георгиев сам стигна до по-благоприятния за себе си извод кой вариант да предпочете. Засега поне по-благоприятен, понеже прессъобщението на КПКОНПИ навежда на мисълта, че може пак той да се окаже служителят, подавал информация на приближеното до политически лидер лице. Доколкото в предоставения профил на лицето почти изцяло се вписва новодомецът Цветан Цветанов, няма да е голяма изненада, ако Бойко Борисов си е наумил да отстреля два заека наведнъж. Макар че по адрес на Цветанов последният също се изказа енигматично, репликата му: „Може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз“, не е чак толкова сложна за разтълкуване. Ядосан на лицето, което „организира изборите на определена политическа партия“ и което самонадеяно обяви, че няма кой да го накаже, лидерът на политическата сила току-виж го цапардосал, преди Господ да си каже думата.

Апропо, идеята може да е хрумнала на Борисов от карикатурата на Комарницки по „Сътворението на Адам“, в която Началника се подава от червен плащ в компанията на Цветанов и Цачева, за да вдъхне живот на Пламен Георгиев – гол на терасата си от 186 кв. м., но въоръжен със среден пръст срещу обществеността. Въпреки че и там премиерът е нарисуван дебел, всъщност много по-вероятно е да го е подразнило внушението за създателя на лица, изградили навик да се сдобиват неправомерно с парични суми в особено големи размери…

Но да не ви мъча повече, така че ето отговора на логическата задача с археолозите:

Те се досетили, че голите тела са на Адам и Ева, защото нямали пъпове. А били без пъпове, разбира се, по обясними причини, нищо че Микеланджело навремето не се съобразил с недоволството на ревностните католици. Напротив, той настоявал, напълно логично, че следата от пъпна връв у Адам води до Създателя, дори и в някакъв момент да е била прекъсната. Господ, Бог, Началника, или както там ще го наречаме, е сътворил човека, и това трябва да се знае.

Е, хубавото е, че в нашия случай даже няма нужда от дълги размишления, тъй като тръгнем ли по пъпа на логиката, ще стигнем директно до Б. И не е Бог, не е, ами човек от плът и кръв, напоследък силно оплешивял от дългото си пребиваване във властта, която вече изпуска от ръцете си…

По пъпа на логиката

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top