Празник Стига бе!(допълнен вариант)*

Кратка непразнична бележка от Тони Филипов, д-р                                                       (постравматични размисли)

Нищо друго не е докарало повече злини на България, отколкото честите триумфи на отчайващото невежество, особено на ония, които гаврата на историята е посочила (или назначила) за водачи.” (Георги Марков, „Кирило-Методиевско”)

24 май, празник на българската култура и просвета! Празник? Стига, бе! Половината букви изпопадаха, препинателните знаци са заменени с емотикони, главните букви и запетайките са станали досадни предразсъдъци… Погледнете вестниците как се списват, чуйте депутатите как се изразяват и нема що да говорим повече за нуждата от такъв празник… Ако не беше предложено от РЗС, щях да се съглася, че тая година е редно да я обявим за нулева по отношение на 24 май. Нямаме повод да празнуваме. „Кой е тоя Далчев, бе?” Когато Взелчев е на власт, нема нужда да знаеш кой е Далчев… Върви народе изродени… Напред народността пропада, там дето знание не вирей… Затуй ние вчера, както и лани, както и по-лани, просто го обърнахме на обикновен ден. Натряскахме се още отзарана… Не знам с вас как е, но ние като се намотаме и нито един от проблемите на честваната обществена сфера не може да ни трогне. А иначе все ми става мъка. За българското образование ми е мъка. За българския учител ми е мъка. И за ученика. И за науката ми е мъка. И за културата. И за българския пенсионер… И за мен си ми е мъка. И за детето ми е мъка. И за тъщата, ако щете вервайте, и за нея ми е мъка… А човек като си пийне, даже му се и припява. Опитах да запея тая, празничната: “Върви народе…” Ама като не помня как беше нататък. Народът беше някакъв. И трябваше да върви нанякъде, защото било важно… Но в главата ми останало само “Върви народе…” И не мога, и не мога да си спомня поне накъде трябваше да върви тоя див народ… Абе я да върви на майната си! Или на манифескация! Все тая… Във вестника пише, че 24 май е и рожден ден на Тетка Цацева. И това ми се стори много лоша поличба. И пих още едно. К'во да направя… Върви, народе! Върви накъдето искаш! Но внимавай поне след кой тръгваш. Защото ти, народе, си казал, че, ако тръгнеш след бръмбара, ще те отведе… После прочетох, че Цецко Цветанов щял да става доктор. Готвел се да защити дисертация в катедра "Мениджмънт на спорта" на Националната спортна академия и да стане доктор. Д-р Цветан Цветанов! „Това е нещо, което и на визитна картичка стои добре”. Тодор Живков си беше написал на визитната картичка: „Тодор Живков, тел. ….” Тия се кичат на като на сгоден циганин брат му… На Бойко, ако я видите… Министър-председател, ген. лейтенант д-р на физкултурните науки…” Наздраве! Хлъц…

Може би звучи прекалено парадоксално като кажа, че невежеството има също своите училища, има своите университети, своите институти и академии, чиято единствена цел е да култивира, развива и насърчава с всички средства невежеството. Те имат и своята култура, имат своите писатели, имат своите художници, имат своите режисьори и актьори. Използвайки силата на страхотния си съюз невежите си създават царство на неграмотността. (Георги Марков)

Абе, кой ме питаше наскоро що си турям титлата отзад? Ето за това си я турям. За доктори като Цветанов, като Борисов, дето за две години пишат дисертация. Неудобно е някак, ние, дето една декада сме се влачил по библиотеките, да се редим до тези гении… Когато един „обективно глупав човек” стане доктор, другите доктори трябва да се срамуват, не ли? Лично ние изпитваме значителен когнитивен дисонанс когато слушаме изказванията на г-н министъра. Но сме сигурни, че той не изпитва никакъв дисонанс. Даже напротив. Ако пуснат акълите на пазара, убеден сме, че Цецко пак своя ще си купи… Наздраве! Хлъц, хлъц…

Ако някогашните невежи са настоявали, че Земята е плоска и дъжд вали, докато Господ мие дъските на рая, днешните невежи се съобразяват с безспорното, те са в крак с науката и с техниката, но крилата на мисълта са добре подрязвани, за да не лети далече, за да не изневерява на закона на невежеството. (Г. Марков)

Наздраве! Булка сипи! Ако нема, донеси! Между другото, „Труд” съобщава: „Якото пиене уврежда дълготрайната памет”. Именно! Нали и аз това казвам. Даже да има едно хубаво, не да я уврежда, ами направо delete… Щото тая наша памет е като кесията на дявола – като я отвориш и вътре само шума… Аре, лека нощ. Ако има нещо, ша извинявате… Абе, вие мен уважавате ли ме? Мерси… ———– *Текстът е допълнен с оглед посочената от г-н Ганев допълнителна литература.


Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top