Провенцано и Ториното: открийте разликите

Знаете ли колко време беше издирван емблематичният бос на Коза Ностра Бернардо Провенцано? Цели 43 години! До 2006 г. той се укриваше като лалугер, ръководейки сицилианската мафия чрез кодирани съобщения от Светото писание. Така Провенцано с прякор Булдозера постави своеобразен световен рекорд – превърна се в най-дълго укриващия се престъпник на планетата. Само за сравнение: венецуелският терорист Илич Рамирес Санчес, известен с прозвището Карлос Чакала, фигурираше в списъка на издирваните престъпници в продължение на „едва“ 19 години.

След като месеци наред го посещаваше в затвора в Парма, през 2008 г. британската журналистка Клеър Лонгбриг написа книгата „Босът на босовете: Как Провенцано спаси мафията“. От нея се разбра, че някогашният капо ди тути капи страшно се гордее с рекорда си и дори го е яд, че не е успял да го закръгли до половин столетие. За беда, простатата му алармирала, та се наложило да го оперират в клиника в Марсилия. Представил се под чуждо име, но направил груба грешка – досвидяло му да плати от собствения си джоб и операцията била извършена на разноски на италианските данъкоплатци. Ако съдът в Палермо не бил конфискувал архива на местната санитарна служба, за да провери кой се е лекувал в чужбина за сметка на държавата, властите надали щели да установят, че Провенцано и „хлебарят Гаспаре Троя“ са един и същ човек…

Разбира се, рекордът си е рекорд и сицилианският бос има право да се хвали. Справедливостта обаче изисква да се каже, че в Италия е било лесно да се укрива, докато в България нямаше да има такава възможност. Нещо повече, Провенцано едва ли би изкарал и един ден в скривалище, пък какво остава да постигне рекорд. За него щеше да се знае всичко, даже щяха да го показват по телевизора!

Примерът, който ще му дам, е достатъчно красноречив:

Охранители на Ивайло Борисов –Ториното, представен в медиите като „известен наркобос и дясна ръка на Златко Баретата“, зверски пребиват млад мъж на Околовръстното. Поводът за нападението е, че мъжът нервно бибипка с клаксона, след като те няколко пъти засичат колата му. При побоя на пострадалия са избити три предни зъба и са причинени сериозни наранявания по лицето и едната ръка. Съпругата му също отнася удари, за което има множество свидетелски показания.

Софийският районен съд оставя за постоянно в ареста тримата нападатели, като се мотивира с начина на извършване на побоя – с метални палки, посред бял ден и на обществено място. Освен това единият е с условна присъда, вторият е осъждан за неплащане на издръжка на дете, а третият има криминални регистрации.

Междувременно шефът им Ториното се появява в едно телевизионно студио и обявява: „Навсякъде по медиите казват, че моите момчета са слезли с палки, което не е вярно. Той (пострадалият – б.а.) е слязъл с палка и те са изтръгнали неговата палка от ръцете му. Правят се на мъже (има предвид отново пребития – б.а.) , а после реват, че ядат бой.“ На припомнянето, че е подсъдим заедно със Златомир Иванов–Баретата за наркотрафик, Ториното отвръща, че е оправдан на втора инстанция. Твърди още, че има напълно законен бизнес с депониране на земни маси и си плаща данъците. Когато го питат за криминално проявените лица, които е наел „на черно“ като охранители, задава реторичен въпрос: „Какво значи криминално проявен на днешно време, кой не е криминално проявен?“

Форумите и социалните мрежи преливат от възмущение, будната общественост бие тревога, че мутрите се завръщат. Колегата Йордан Мичев обаче основателно пише във Фейсбук, че те никога не са си тръгвали, за да се връщат, а в конкретния случай разполагат и с „благословията от най-високо ниво да развиват бизнес с депониране на отпадъци, характерен за мафията.“ Пак Мичев твърди, че проверката кой е Ториното отнема минути, но никой от така наречените отговорни фактори не желае да задълбае по-надълбоко откъде дясната ръка на Баретата е легитимирана като бизнесмен…

Впрочем само за 0,31 секунди в Гугъл изскачат 1 130 000 (словом: един милион сто и трийсет хиляди) дописки и статии за Ториното. От тях става ясно, че той е нещо като „лейтенантът“ в мрежата на Баретата за разпространение на наркотици. През 2014 г. е публикуван и материал в столичен седмичник, озаглавен „Хора на Баретата си живеят царски“, от който се разбира, че след като босът е бил прострелян и е излязъл от играта за повече от година, делата му се развиват изключително успешно именно под ръководството на Ториното:

 „Най-лоялен към Златко се оказал дясната му ръка Ивайло Борисов-Ториното, който е закачил в офиса си портрет на шефа. Физиономията, която наблюдава Ториното, не е на Златомир Иванов, а на герой, на когото той бе оприличен. Според основния свидетел по делото срещу наркогрупата на Златко, наречена „Фирмата“ – Димитър Вучев-Демби, Баретата бил Дон Корлеоне на българската мафия. Случайно или не, Ториното е окичил на работното си място именно лика на героя от „Кръстникът“ Марлон Брандо… Без притеснения е публикувал и снимки от офиса си във Фейсбук. От тях се вижда, че той си е позволил тузарски мебели и обзавеждане, с които вероятно се стреми да привлича повече клиенти. Ториното има фирма за транспорт и логистика „РИН ГРУП“, в която е съдружник с още двама авери. Ториното не се поколебава да публикува и снимки от луксозни хотели, в които отсяда със семейството си.“

Как се постига подобен стандарт ли? Ами пише го черно на бяло – Ивайло Борисов поема юздите на банда на Баретата, която действа в Слънчев бряг, София, Пазарджик и Стара Загора. Той следи за разпространението на кокаин и марихуана тип „холандец“ по морето и в столицата, а Златко Гочев – Малкия Златко контролира дилърите в Казанлък и Стара Загора. Ториното си прибира между 20 и 40 процента от печалбите, а в това време легалната му фирма работи в тясно сътрудничество със Столична община за депониране на строителни отпадъци и земни маси. Знае се добре и как го прави. От репортаж по бТВ, излъчен на 6 октомври 2015 г., съвсем ясно се видя, че въпросната фирма е превърнала водоем до София в незаконно сметище. Езерото е близо, удобно и добре зарибено, докато в един момент от водата не започват да се показват боклуци. „Строителните отпадъци, които се изхвърлят от камионите, изплуват в средата на водоема. Шанс да се разградят обаче няма, защото това са главно стиропори и пластмаси.“ От РИОСВ-София първо отричат, но след излъчването на репортажа все пак дават на фирмата предписания за почистване и обещават тържествено да проверят дали работата е свършена…

Не знам какво е проверявала РИОСВ по-нататък, но един приятел скоро тръгна за риба и не успя да хване нищо. Ама не защото не кълвяла, нито заради боклуците, а понеже въобще нямал достъп до водоема. Охранявали го въоръжени момчета като онези от Околовръстното. Абсолютно същите, за които се разбра, че си били напускали във Фейсбук и селфита с автоматични и картечни пистолети, револвери, боксове и ножове. Ухилени, важни, със самочувствието на недосегаеми, каквито са си.

За разлика от нещастника Провенцано, на тях не им се налага да се свират в бункери и дупки. А горкият Бернардо вече е на 83 и излежава доживотна присъда, захвърлен от всички и болен от Паркинсон. След като напълно профука живота си, вместо да се развихри в някоя свободна страна като нашата, през 2012 г. направи опит за самоубийство с полиетиленова торбичка. Спасиха го, но изпадна в тежка депресия, а година по-късно му откриха и рак.

По ирония, тогава и Ториното беше арестуван като обвиняем за участие в организирана престъпна група за убийства и трафик на наркотици, кражби на коли, изнудване, незаконно притежаване на оръжие. В жилището му бяха намерени газов пистолет, пушка с оптически мерник, радиостанция на полицейски честоти и множество мобилни телефони. На тавана на сградата, където беше приютен от приятеля си Веселото, полицаите откриха и помещение, от което е имал намерение да се отбранява със стрелба, но при ареста е бил изненадан и не е успял да окаже съпротива.

Тук обаче привидните прилики с тегобите на Провенцано приключват. През май 2013 г. Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение в по-лека и Ториното беше пуснат от ареста. Причината – тъкмо му се бе родило дете, което трогна до сълзи спецмагистратите…

Да е живо и здраво детенцето, но все пак имайте предвид, че то тепърва предстои да стане първокласник, да навърши пълнолетие, да следва в чужбина. После ще захване бизнес със Столична община и ще се зажени, по някое време и на него ще му се роди детенце. А доколкото по всичко изглежда, че то няма да бъде лишено от бащина милувка и подкрепа, току-виж минали още 40 години.

Тях, разбира се, спокойно можем да изкараме само с възмутени статуси във Фейсбук. Можем също така да стискаме зъби, да внимаваме с клаксона или да се укрием възможно най-далеч от тук. Но има и друг вариант – да обявим най-сетне държавата за издирване, та един ден някой някъде да я намери. Ако ще и случайно, както бил открит Провенцано, но все пак да я види и поне да ни каже, че я има. 


Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top