Коментари

Пука ли й на вечерната ветрушка за нашия хабитат?

Вечерната ветрушка е от застрашените видове и е включена в „червената книга“ на България. Среща се все още у нас, а едно от местата са ветровитите и красиви области около Калиакра и Шабла, предмет на спор и протести през последните дни. Вечерната ветрушка се радва на лятото в България, гнезди, размножава се, а после, дим да я няма, отлита към Африка, като сбъдва мечтата на повечето застрашени видове по тези земи, които искат да избягат от сметките през зимата, за да не изчезнат съвсем. Безгрижният й живот не й се разминава току-така, както се разбира от „червената книга“. Колкото и да са малко, представителите на вида се завръщат упорито всяка година в България. Нездраво любопитство ли ги тласка обратно у нас? Вечерната ветрушка  би трябвало да знае, че новините на тази територия лятоска са почти едни и същи.

Гери Никол има нов клип, който се очаква да породи противоречиви реакции и дискусии, за да има с какво да се запълват горещите дни, а изпълнителката, броейки гледания и лайкове в интернет да съобщи: „Горда съм от това, което постигнах!”. Точно вечерната ветрушка възкликва: „пак ли, бе?”, когато с прецизния си поглед на ловец вижда снимка във вестника на четящия турист на плажа и разпознава Динко. Господин Вълев, по-известен като „ловецът на бежанци”, пак е произвел новина. Този път е нападнал свой съдружник, бил задържан, но впоследствие битият си оттеглил жалбата, а на Динко била оказана медицинска помощ, тъй като преживял силен стрес в ареста. „Брей!” – казва си  вечерната ветрушка и се замисля дали вече не е прекалено стара и не бърка тази година с миналата. Тежките равносметки водят до моментна загуба на концентрацията и ветрушка за малко не се размазва в един ветрогенератор, с което видът й би станал още по-рядък. Докато се озърта стреснато, вижда задръстване по пътя и хора, които са го препречили. Инстинктът й подзказва, че вместо да лапа мухи, по-добре да се информира какво става.

Министърът на околната среда и водите издал заповед за забрана на строежи, земеделие и риболов в зоните, които влизат в „Натура 2000”, тъй като съдът на ЕС осъдил България за нарушение на европейското законодателство. „Пак ли тази „Натура”?” – въздъхна вечерната ветрушка с осезаемо чувство за вина. Нено Димов и неговото ведомство обаче не били пояснили, че ставало дума само за 22 квадратни километра понто – сарматски степи, където се забранява земеделска дейност и това предизвикало гражданско недоволство за поминъка на региона. Риболовът също нямало да пострада и май отново нещо някой не бил разбрал. Поне такова е мнението на коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България”, според които информацията за забраната в защитена зона „Калиакра” е представена манипулативно. Нено Димов пък определил проблема със защитената зона като „заложена бомба със закъснител” от Сергей Станишев и тройната коалиция. При думата „бомба” вечерната ветрушка  силно се уплаши, но се сети, че по тези географски ширини лалят повече, отколкото действат, така че пряка опасност няма и вероятно става дума за метафора. „Помня го този Джевджет!”, каза си тя, „той ще да е виновен!“

За служебното правителство нямаше позиция, тъй като по негово време е била още в Африка. За строителството ветрушка има, ако не мнение, то поне впечатления. Присети се, че прелитайки над голф комплекса „Thracian Cliffs Golf and Beach Resort” при откриването му през 2011 година чу ясно Бойко Борисов да казва: ”Изграждането на голф комплекса е една много добра инвестиция, с грижа към природата, на уникално и красиво място”. Ветрушка беше убедена, че Борисов няма как да не е прав, също и да излъже. Според европейския съд  обаче при строителството на голф комлекси и ветрогенератори в защитената територия голяма грижа за природата нямало, даже напротив и следвали санкции. Тъжно й стана на ветрушка. Смяташе, че летува на уникално място, летейки над „Thracian Cliffs”, както я уверяваше сайтът на комплекса: „Няма да намерите голф игрище като това никъде по света”. После се посъвзе лека-полека и чувството й за вина отпадна. Забраната била въведена, за да не плаща България глоби и да не се стигне до премахването на вече изградените съоръжения и комплекси. Освен това премиерът разпоредил на министъра на околната среда и водите да спре изпълнението на заповедта, а Нено Димов направо я отменил.

Вечерната ветрушка с облекчение почувства, че е част от околната среда, която не застрашава другите видове. Бойко Борисов бил посочил, че днешната ситуация е част от неправилни управленски решения преди десет години, когато определянето на зоните по мрежата „Натура 2000” е възложено на екоорганизации, а не на научни екипи. „Ех, тия зелени, бе!”, разгневи се редкият вид, но за кратко, защото се сети, че нещо или някой й липсваше. БСП изразили възмущението си от заповедта на екоминистерството, след като тя била отменена. Определили я като скандална и я заподозрели като стъпка в реализирането на идеята за проучване на шистов газ. От толкова много загриженост за опазване на околната среда и поминъка на хората на ветрушка свят й се зави. Стана й и милно. Сети се, че скоро ще отлети на юг, ако дотогава съвсем не изчезне. Домъчня й на вечерната  ветрушка, че скоро ще напусне този противоречив и вълнуващ хабитат, в който темите, проблемите и персоните се повтарят циклично. Успокои се, че  догодина ще се върне. Тогава спорът за защитените зони ще се поднови отново, но с неочаквани и нови нюанси. Ще има съспенс и размяна на обвинения между основните политически сили. Гери Никол ще издаде ново парче. Динко Вълев ще се е превъртял 77 пъти в новините и ще продължава да бъде основен медиен герой. Даже и Азис може би ще изпее парче за опазването на околната среда. Ще има за какво да се говори в нашия хабитат. Пак.

Пука ли й на вечерната ветрушка за нашия хабитат?

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top