Коментари

Пълен назад

Надали някой е очаквал, че след като „яхна козите“ Корнелия Нинова внезапно ще престане с вулгарния популизъм. Явно председателката на БСП и Мая Манолова ще се гонят и преследват из цялата страна, при всеки малък или не толкова малък повод за обществено недоволство. Все по-оголената подготовка за властта от страна на омбудсмана на републиката очевидно дразни все по-радикализираната Нинова. Безконтролният популизъм все повече прилича на истерия и „столетницата“ сега започна да го облича във „визия“. Помпозната заявка очаквано съответства на добре познатия стар инстинкт и мислене видими и в  новите „идеи за развитие на страната“ на бившата комунистическа партия. Накратко казано, пълен назад.

Естествено, основният стълб на предлаганото е тоталното завръщане на всесилната държава. Повсеместното спиране на концесиите на практика ще обхване основна част от икономиката на страната и ще блокира развитието на цели сектори. Разбира се, възроден е и митът за великото индустриално производство от времето на социализма. Малка подробност е, че в момента България има около 40% по-високи нива на индустриално производство от средното за ЕС. Край и на трудовата имиграция. Която между другото едва прохожда и е предимно от етнически българи от Молдова и Украйна. Естествено се предлага и тоталното завръщане на държавата в образованието и здравеопазването. И, както в добрите стари времена, ни чака един учебник по всеки един предмет, за цялата страна. Образование в 21-и век с мислене и управленски инструменти от 19-ти.

Надлежно място е отделено и на големия враг, еврото. Нинова направи откровена заявка срещу българското членство в еврозоната, което би обрекло страната не просто на политическа маргинализация, но и на големи икономически трудности по простата причина, че ЕС все повече се позиционира като единен блок в глобалната икономика. Но какво пък, нали имаме „необятния руски пазар“! Към тази рецепта за икономическа изолация бяха припомнени и добре познатите атаки срещу плоския (да напомним, прогресивен) данък и вечното обещание за големи пенсии. Както добре помним, БСП има уникално място в българската история със своята вечна способност да срива икономиката на страната. Предлаганото в момента е просто новата рецепта към добре познатия финал на нейните управления.

Разбира се, надлежно място е отделено и на външната политика. БСП звучи сякаш България въобще не членува в ЕС и НАТО, поне от реториката няма как да разберете. Най-важна е „нормализацията“ на отношенията с Русия, без условия и много приказки. Завръща се и вечната теза за „балансираната политика“. Сега обаче тя е формулирана не просто като базови членства плюс допълващи отношения с други държави, а като равна отдалеченост спрямо Европа, САЩ, Русия и Китай. Това е откровена заявка за фундаментална ревизия на носещите външнополитически опори на страната и нейния модел за развитие. И всичко това е казано директно, без дори обикновените, рутинни клишета за европейска принадлежност и прочее. Спокойно може да се каже, че едно бъдещо управление на БСП и ко. ще направи безпрецедентен опит за разкачване на страната от европейските и евро-атлантически структури. Нинова вече дори не си прави труда да го крие.

Вече е банално аналитично наблюдение, че анти-европейската истерия на БСП й коства последните избори. Сега тя излиза с още по-завършена анти-европейска „визия“. Възможностите за тази политическа маневра са поне две. Или те разчитат на повдигаща се анти-ГЕРБ вълна или просто са намерили друг път към властта, с нови играчи, които в момента загряват. Каквото и да стане, поне няма да можем да кажем, че не са ни предупредили какви катаклизми се готвят отново да причинят на България.

Пълен назад

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top