Коментари

Самоограбване в пълно съзнание

В земеделското министерство изглежда са обявили конкурс за най-екстравагантна идея за борба с глиганите. И трябва да се признае, че чиновниците там проявяват въображение, което означава, че конкуренцията е повече от свирепа. Най-хубавото обаче е, че за да няма сърдити, всяка идея веднага започва да се осъществява на практика, както стана с оградката за 100 000 лв. От нея вече са готови цели 11 километра, съобщи тържествено министър Порожанов, тоест остават едно нищо и никакви 122 км.

Вярно, нищо не гарантира, че изобщо ще бъдат завършени, нито че, ако бъдат завършени, ще спрат дивите прасета от Румъния. Но пък в това време, ура!, навлеците ще бъдат третирани с… вълча урина. На българските власти щели да са необходими над 2660 ампули от репелента, който се продавал в ампули за около 35 лв. за 100 милилитра. Това прави още 93 100 лв., нищо че цената се води на дребно (не се играе на дребно при обществените поръчки!), а първоначално обявеното количество със сигурност ще се окаже крайно недостатъчно.

Между другото, вълчата урина е ефикасен начин за прогонване на диви животни от земеделски имоти, но в интернет могат да се открият и други. Ето какво например е публикувано там на 10 юли 2012 г.: „С мръсни чорапи, провесени по огради, гонят глиганите в Кюстендилско. Ако не се вземат мерки, прасетата всяка година ще опустошават картофените ниви. „Човешката миризма действа на дивите свине, които са много чувствителни и имат страхотен вкус и обоняние. Усетят ли я, мигом бягат от нивите“, разказа агрономът Николай Джонев от с. Копиловци.“

Ако всеки от Копиловци си предаде чорапите на властите, проблемът най-вероятно ще бъде разрешен. Но тъй като все пак се търсят не само екстравагантни, а и скъпоструващи идеи, нека безвъзмездно дадем още няколко:

Звуковият електронен уред за прогонване на диво прасе струва 385 лв. за площ от около 33 дка. Стотина уреда да се купят, това прави 38 500 лв., което е малко, разбира се, но пак си е нещо.

Ако ще се набляга на естествените репеленти обаче, цената на шафрана е около 11 долара на грам, което обещава нови щедри разхищения от бюджета. За съжаление, по никакъв начин не е доказано, че прашецът от това растение действа срещу глигани, но не пречи да се изпробва директно на терен.

Естествено, добра идея е и тази да се насипят радиоактивни материали от близката АЕЦ „Козлодуй“, макар че ефектът от борбата с прииждащите от Румъния диви свине вероятно ще се забележи чак след десетилетия. За да е мигновен обаче, в Дунава могат да се пуснат и месоядни акули, например големи бели акули от екваториалните води. Или пък тигрови? А като стана дума за тигри…

Не, сега ми хрумва, че най-чудесното решение е скополаминът, известен още като „дъхът на дявола“. Това е вещество, което се извлича от растението боракеро, наречено ангелски тромпет. Скоро четох, че престъпници в Колумбия и Еквадор използвали субстанцията, за която се твърди, че отнема свободната воля на човек, като го превръща в лесна жертва на насилие или на ограбване. „Взимате в ръка подадената ви визитка в туристически хостел, а се оказва, че тя е напоена с наркотика, който се абсорбира директно през кожата ви. Превръщате се в зомби и можете да изпразните банковата си сметка или да застреляте някого, без дори да помните случилото се.“ И това го пише вестник „Гардиън“, така че си звучи напълно сериозно!

Всички тези работи, да повторя, човек е в състояние да извърши, докато ужким е в съзнание. По собствена воля изпразва банковата си сметка, пак по собствена воля разрешава да го оберат. С една дума, изцяло е подвластен на дъха на дявола, докато в главата му звучат ангелски тромпети. Дава и дава, позволява ли, позволява да бъде ограбен, а после даже не помни какво му се е случило. Вчера са го преджобили за оградка, днес за вълча урина, но утре вече е забравил, което дава възможност вдругиден да му одерат и кожата и да я проснат да се вее край Дунава като мръсен чорап. Толкова мръсен наистина, че глиганите действително да не припарят до обитаваните от българите земи, предпочитайки с ясно съзнание да изпият по една ампула с цианкалий, та мъката да се свърши…

Самоограбване в пълно съзнание

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top