Коментари

Село Отворковци

В България има голямо количество експерти по антитероризъм. Преброяването се извършва бързо в социалните мрежи и интернет форумите след всеки атентат. Докато европейските служби се чудят как да разкрият „спящите клетки”, българските клетки на експертите са постоянно будни и нащрек. Те улавят във въздуха нещастието, за да разгромят грешните решения на либерастите, на слабоволевите европейски лидери, възмущават се до отвращение от призивите „Не се страхуваме” и от цветята и мечетата, оставени в памет на жертвите. Те са безстрашни воини от бойната кула на своята клавиатура. Експерти са по геополитика, завеждат бюро по анализ на глупостта на Европейския съюз, а силата им е в справянето с бежанската криза.

При толкова дарования странно защо никой от тях не е поканен да оглави някоя важна дирекция, която се грижи за сигурността в Европа? Може би поради географията. Страна, която има изразителни наименования на населени места като „Пръдлевци”, „Торбалъжи” и „Гъзурниците” е време да се сдобие и с виртуално село, което да се нарече „Отворковци”. Заявени веднъж пред света, обитателите му ще могат да раздават съвети с още по-голяма тежест. Лошото е, че отворковците нямат кой знае какви идеи. Експертността им стига дотам да теглят една звучна по адрес на Ангела Меркел. Най-смелото им решение би могло да бъде да изпратят видеото с българските национали по футбол, размотаващи се като хайдути на т.нар. „Ислямска държава” с цел лидерите й да умрат от уплах  или от смях. Отворковци бранят с голям хъс своето пространство и се превръщат в агресивни фундаменталисти, ако се прокрадне на мегдана им различно от тяхното мнение. Тъй като не могат да се справят с геополитическите проблеми, така както те смятат, а също и с тероризма в глобален мащаб, те преминават към ефективни терористични дейности в малкото поле на екрана на компютъра, което те виждат като огромна карта с начертани фронтове, по които печелят големи победи.

Лошите новини  за тях отново идват от Европейския съюз. Първо сме щели да посрещнем председателството с нов стандарт за малката ракия, а е известно, че когато 25 грама се разлеят по масата не се очертава карта  на България на три морета, напротив, най-много до Бургаското езеро и плановете за величие са прецакани за пореден път. Второ, според изследване на Берлинския институт за населението и развитието, между кофти констатациите за демографското развитие става ясно, че две трети от българите в активна възраст имат проблеми при ползването на интернет, а четиридесет процента нямат умения за работа с компютър. Тревожни вести за отворковци. Виртуалното обиталище се оказва със значително по-малко влияние. По-голяма чуваемост ще има, ако от село „Гъзурниците” се провикнат към „Пръдлевци”. Отворквоци само събират лайкове и окуражавене от останалите местни и вгадяват живота на своите противници –   постижения, които са  повод за гордост и помпане на мускули. Отворковци имат нужда, освен от виртуална, и от реална легитимация.

Добре е да си изберат кмет. Експерт по история на България и Македония, по сензационни открития, бежанска криза, тероризъм. Широкоспектърен експерт, покриващ повечето теми вълнуващи отворковци е Божидар Димитров. Миналата година директорът на Националния исторически музей отправи открито писмо до Ангела Меркел по повод бежанците, в което й даваше съвети, препоръки и дори иронизираше с дипломатичното си чувство за хумор. Той предложи подборът на бежанците да се извършва в лагерите в Турция, от където те да бъдат извозвани със самолети от ниско-тарифни компании / „Таман да спечелят по някое евро”/ или с двата български „Спартан” – и директно в Германия. Отговор не се получи. Националният експертен потенциал отново беше подценен, а Божидар Димитров си остана директор на НИМ.

Редно е авторът на „смелото”, както сам го нарече, писмо да бъде почетен поне от обитателите на „Отворковци”. Веднъж избран, той може да им построи не само вируално, но и напълно реално село с чудесни възстановки, живи вампири и други атракциони и да им повдигне малко себеоценката. Може да го освети с вода от Плиска. Божидар Димитров би могъл и да изпраща регулярни писма до различни европейски лидери с мнения и препоръки за справяне с бежанската криза, изваждайки от анонимността на интернет пространството отворковци. Даже и туризъм може да се развърти и местните да припечелят и съберат пари, за да отпечатат всичко написано виртуално в събрани съчинения, които да предоставят безвъзмездно на по-нуждаещи се страни с по-малко екперти на глава от населението. Най-подходящата локация за „Отворковци” би било в близост до село „Държава”. А най-добре е двете да се обединят и да носят името  „Държава Отворковци”.

Село Отворковци

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top