Коментари

Скандал като от виц за Щирлиц

<ЛЮБОСЛАВА РУСЕВА>

Отбелязвайки деня на Съветската армия, Щирлиц се напи като дъска, след което – облечен в униформа на майор от НКВД, с наган и гола шашка в ръка, цяла нощ бяга пред сградата на Гестапо, крещейки “Ех, вашта мамка!”. И едва на следващия ден той със свито сърце осъзна колко близо е бил до провала.

 

Пропагандният филм „17 мига от пролетта“ роди безбройни вицове за руския шпионин Исаев/Щирлиц в сърцето на Хитлеровия режим в Германия през 40-те години на миналия век. Така всъщност се получи обратен ефект – Щирлиц се превърна в ярка комична фигура и пародийна илюстрация на съветската разузнаваческа школа.

Точно такъв, или поне като такъв се опитват да ни представят, изглежда и ген. Леонид Решетников, който през последния месец успя да забърка чутовен скандал. След като в прав текст обяви, че кандидатурата на новоизбрания български президент е била договорена между лидера на БСП и Москва, вече седмици наред интригата се задълбочава и даже вкара самия Румен Радев в обяснителен режим. Наложи се последният спешно да декларира пред австрийската агенция АПА, че не е проруски, а натовски генерал, което надали е достатъчно да разсее съмненията, че е скрита кремълска лимонка.

В интерес на истината, ген. Решетников се сети за разговора си с Корнелия Нинова с огромно закъснение. Има и едно любопитно обстоятелство – това се случи около две седмици след указа на президента Владимир Путин за пенсионирането на бившия разузнавач-анализатор от директорския пост в Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). Медийни спекулации свързват неговата смяна през януари 2017 г. най-вече с провала на „опита за преврат“ в Черна гора и ареста на руски граждани в Сърбия, като Юлия Петровская намеква в The Insider, че той е осветил срещата си с Нинова тъкмо с тази цел – „да уплътни с пример внушението, че успехът в България е негово дело“.

 

Щирлиц се промъква към тайна германска установка. Мюлер дебне в тъмното и по някое време се провиква: – Стой, кой там? Щирлиц, това ти ли си? – Мюлер, много добре знаеш, че даже и да съм аз, няма да си призная!

 

Особено тъпото в случая е, че с хвалбите на Решетников руснаците хем злепоставиха „техните хора“ у нас, хем се самонакиснаха. Но още по-тъпото е, че такава среща между Нинова и шефа на РИСИ все пак е имало, тя се е провела през август и на нея е станало дума за Радев. Дали е била просто сгледа на кафенце, на която соцлидерката мимоходом е споменала кого БСП възнамерява да издигне или вече е издигнала, няма никакво значение. А с гневната си реакция, че казаното е лъжа, както и с яростните си обвинения, че руският генерал е уволнен за корупция и конфликт на интереси, тя допълнително хвърли съчки в огъня и предизвика Решетников да й отговаря.

„Нинова заяви, че съм уволнен за корупция. Слава Богу, аз още работя и тези думи тежат на съвестта на тази госпожа. Макар че точно съвест лидерът на БСП вероятно няма! Да клевети, да оскърбява, да лъже и да се извърта – това е подобаващото поведение за ръководителя на социалистите!”

Коментарът на Решетников в отворено писмо, публикувано първо в „Афера, беше последван и от интервю за същия сайт, в което той развеселено обясни, че е пенсиониран заради навършена възраст. Междувременно пък беше нанесен и далеч по-силен удар по новоизбрания президент, като в сайта на РИСИ бяха публикувани снимки и информация от… среща на самия Румен Радев с хора от института. От съобщението се разбра, че двама негови служители участвали в празненствата по случай патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в края на октомври и успели да се видят с Радев, което представлявало „първата среща на новия президент с чуждестранна аналитична структура“. И да се обяснява, че това пак е станало случайно, също няма никакво значение…

 

Щирлиц самодоволно крачеше по “Фюрерщрасе” и нищо не издаваше, че е руски шпионин, с изключение на руската му униформа и парашута, който се влачеше след него.

 

Да, много е вероятно Решетников да преувеличава своята роля, но да повторя – среща между него и Нинова е имало и е учудващо, че лидерът на БСП е споделяла плановете на партията си с шефа на Руския институт за стратегически изследвания – съвсем не маловажна структура, още повече работеща под прекия надзор на Кремъл. Тя е била длъжна да знае кой е Леонид Решетников, да има представа, че е с чин генерал-лейтенант и бивш служител на външното разузнаване на Русия, специалист по балканското направление и най-вече България, където е карал аспирантура. Най-малкото е можела да прочете какво е казал самият Решетников по телевизия „Евроком“ в интервю през март тази година, което впоследствие е било публикувано и в сайта на Национално движение „Русофили“. Тъкмо там той е представен като „известният руски политик и общественик Леонид Решетников, директор на Института за стратегическия изследвания при администрацията на руския президент“ и е цитиран да казва: „Ние скъсахме своите връзки, тъй като тръгнахме по един път, мислейки, че Америка ще ни помага. Но Америка не е помогнала на никого“, каза Решетников. Според него резултатът от помощта на ЕС и НАТО за България е никакъв. Решетников признава, че Русия има интереси в Сирия, както и в източното Средиземноморие и на Балканите. Експанзията на Русия още от времето на императорите е свързана с необходимостта от излаз на южни морета, а стремежът на Запада е да ни изтласка по на север, посочи той.“

През август, когато се е провеждала срещата с Нинова, този човек не е бил пенсиониран, камо ли уволнен за корупция. В момента той все още си е на поста и ще бъде такъв до януари, което с лекота оборва твърденията на соцлидера и прави крайно нелепи опитите да бъде изкаран изкукал пенсионер на такава важна позиция. Тези опити издават единствено гузност, оттам и обясненията стават все по-глупави и абсурдни. Не на последно място – и убийствено забавни, защото ако това е нивото на стратези, разузнавачи, аналитици и политици, то трябва да умрем от смях…

Скандал като от виц за Щирлиц

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top