Коментари

Смешни страшки

Не е вярно, че преференциалният вот е забранен. Има само една малка подробност и тя става ясна от следния анекдот.

Трима студенти отиват на изпит. Най-големият връзкар от тях се явява първи, професорът го пита: През 1945 година над Нагазаки и Хирошима американците пускат две атомни бомби, има много жертви и…?

„…разрушения“ – отговарят връзкарят.

„Браво, колега, отличен.“

Сяда по-малкият връзкар.

„През 1945 година над Нагазаки и Хирошима американците пускат две атомни бомби и…?“

„…има много жертви и разрушения“ – довършва изречението вторият.

„Браво, колега, отличен!“

Сяда третият – никакъв връзкар.

„Колега, някога някъде да е падало нещо?“

„Да, през 1945 година над Нагазаки и Хирошима американците пускат  две атомни бомби, има много жертви и разрушения.“

„Поименно, колега, поименно жертвите.“

С извинение за стария виц, но нищо не може по-добре да илюстрира ставащото напоследък в нашия политически живот от старите смешки. Всъщност не ни отнеха правото на демократични избиратели да разместваме предложенията в партийната бюлетина, само искат от нас да изброим жертвите на двете атомни бомби над Хирошима и Нагазаки и предпочетеният от нас кандидат ще се придвижи напред. Казано с езика на среднощно законотворчество всеки може да се придвижи от дъното на листата до върха, ако има преференциални гласове равни на националната изборна квота, някъде между стотина и стотина и двайсет-трийсет хиляди гласа. Което е толкова невъзможно, колкото изброяването на жертвите в Хирошима и Нагазаки.

Затова ще бъдат отново избрани онези, които партиите са наредили начело. А, както знаем, листите се подреждат не по компетентност и почтеност, а по преданост и благонадеждност. Така фактът, че ние избираме, автоматично става преувеличен – не избираме ние, а лидерите и най-тесните партийни кръжоци около тях. Ние сме статистите в театъра на изборите. Нужни сме им дотолкова, доколкото да легализираме техните партийни сметки и кроежи.

 

Смешни страшки

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top