Коментари

Страхуване

<ВЛАДИМИР ШОПОВ>

Ако не друго, поне ни настрахуваха през последните месеци. Първо, премиерът обяви края на стабилността при изборна загуба, после партии и президент се заеха да изброяват всички възможни кризи, за които може да се сети човек с надеждата да ни убедят в смисъла от продължаващата агония на този Парламент. После БСП и баш патриотите прекараха цялата кампания в опити да ни убедят, че на раменете на „ордите мигранти“ се задава края на България, Европа, ЕС, а почти сигурно и европейската цивилизация. Истерията можеше да бъде донякъде оправдана, ако беше съпроводена от някаква сериозни и нови идеи как да се справим с целия набор от проблеми, които са резултат от превръщането на страната в реална „първа линия“.

Подобно нещо обаче не е особено вероятно, защото на първо място преминава през радикалната декриминализация на българските граници. А това пък предполага да се демонтира цялата архитектура, която пълнеше с престъпен трафик бюджета (и не само) на още комунистическа България. Това предполага да се разградят всичките мрежи, които след това „захранваха“ прехода и новата организирана престъпност. Колкото по-ясно става, че без подобно усилие нещата просто няма как да се случат, толкова повече флагове ще веят Динковците.

Ако пък най-патриотичните от всички възможни патриоти сериозно се поровят в случващото се в ЕС спокойно могат да открият половин дузина идеи и мерки, които имат пряко отношение към мигрантската криза. Същото може да направи и идващото служебно правителство. Например, предстои да стартира европейската прокуратура, макар цели 11 страни да са против (Румъния е сред тях). Тя трябва да разследва злоупотребите с еврофондове, но още отсега някои страни натискат да се заеме и с транс-граничната престъпност. Каква удобна възможност да се направи нещо добро за страната. Да видим дали ще чуем за нея от нашите политици.

Страхуване

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top