Коментари

Тежък идиотизъм

Освен че се изяви като страстен апологет на сталинизма, депутатът от БСП Иво Христов нарече 80% от българското население „дебилни, които не могат да се подписват“. И понеже по-късно уточни, че дебилен бил медицински термин, който се използвал и като художествен похват, оттук нататък предлагам да го наричаме единствено с художествени похвати.

Какви обаче?

Да започнем с едно уточнение: дебилността е най-леката степен на умствена изостаналост. „Нерядко дебилите притежават определена сръчност и овладяват някои професии. Обикновено се трудят под чуждо ръководство, но някои могат да работят и самостоятелно… Те са лесно внушаеми, често изпадат под чуждо влияние и понякога стават оръдие в ръцете на престъпници и хора със зла умисъл. Дебилите могат да бъдат еретични, т. е. възбудими, невъздържани и агресивни, както и торпидни — вяли, добродушни и ласкави.“

Това описание би трябвало да сложи точка на изумлението как Иво Христов е станал професор по социология в Пловдивския университет, а сетне и депутат от БСП. Имайки предвид и публичното му поведение, от него лесно можем да направим извод и към коя група на този художествен похват спада възбудимият, невъздържан и агресивен народен представител. С две думи, вече смело можем да го наречем „еретичен дебил“!

Иво Христов обаче ще е в правото си да ни се разсърди поне по три причини:

Първо, еретичният дебил отива да изнесе лекция пред „Ротари клуб“ в Раднево. Там повтаря версията на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, че ако не е била Съветската армия, България е нямало да спаси 50 000 евреи.

Заключение: В случая вече говорим за имбецил, защото имбецилът няма собствено мнение, а повтаря чужди мнения и позиции. Иначе казано, това е една по-висша форма на дебилизъм и следователно Иво Христов е имбецил.

Второ, в същата лекция имбецилът възхвалява политиката на Сталин, при когото Русия вече се самоизхранвала, след като към нефта добавила и зърното. Казва: „Сталин пое страната с дървено рало, а я остави в космическата епоха… Ако не беше сталинският режим, Русия нямаше да победи Хитлер.“

Заключение: Тъй като в резултат на глад, колективизация и репресии в периода 1926 и 1939 г. живота си са загубили между 7 и 13 милиона души, да твърдиш подобно нещо е проява на олигофренизъм. Понятието е въведено в медицината от Хипократ и в буквален превод означава малоумие. Малоумието, от своя страна, пък е една по-висша форма на имбецилност, т.е. Иво Христов е олигофрен.

И трето, олигофренът качва записа от лекцията в профила си във Фейсбук, което означава, че не може да прецени какви ще са последствията. Това вече е белег на дълбока умствена изостаналост (retardatio mentalis profunda), т.нар. тежка идиотия. Същата се изразява и в последвалото собственоръчно изтриване на записа, защото лицето очевидно не си дава сметка, че думите му са станали публично достояние. Влиза и в обяснителен режим, в който се оплита още по-нелепо как не бил разбран.

Заключение: В крайна сметка говорим за наистина тежък идиот, пред когото дебилът, имбецилът и олигофренът определено бледнеят като художествени похвати…

Този идиот обаче е прав поне за едно: щом има хора, които са гласували за него, значи умствената изостаналост е неопровержим факт. По-лошото: ако позволим подобно нещо да продължи с преподавателската и политическата си дейност, значи напълно да си заслужим медицинските термини. И тогава дебилността не просто няма да звучи обидно, а би следвало да я приемем за комплимент.

Тежък идиотизъм

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top