Коментари

Теория и практика на хаоса

Къде го чукаш, къде се пука! Докато в Рила български патриоти виеха най-дългото хоро в опит да поставят рекорд за Гинес, в полите на Витоша отбелязахме друг – най-дълго функциониране на държава с блокиран Търговски регистър…

Разбира се, функциониране е силно казано, защото без електронната система, от която зависи всяка фирма, всичко заспива. Буквално. Но доколкото изразът означава и „нещата вървят по план“, „работите се нареждат“, „успехът е сигурен“, то заспиването най-вероятно е планирано да се нареди до успеха на пълния блокаж. А за целта е нужно следното:

Още в началото с примера за хорото забелязахте, че в действие е приведен така нареченият „Ефект на пеперудата“. В теорията на хаоса това означава, че една малка промяна на параметър в нелинейна система може да доведе до големи разлики в по-късните състояния. Изхождайки от този факт, метеорологът Едуард Лоренц обяснил как един мах с крило на пеперуда в Сингапур е в състояние да предизвика мощно торнадо в Северна Каролина. Следователно, за победител в проекта „Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС“ на стойност 1 999 415.78 лв. просто трябва да се избере подходяща фирма. А каква по-подходяща фирма от „АЛФА – Веселка Велчева ET”, собственост на 72-годишната Веселка Асенова Велчева, която държи салон за красота „Пеперуда“?

Оттам нататък Веселка Асенова Велчева грабва ножиците и гребенчето, за да фризира Търговския регистър така, че той да не може да се познае. И да не смее да се покаже пред хората, както се е случвало на всеки поне веднъж в живота му. Навремето даже попаднах на една интелигентна фризьорка, която беше прочела за Бръсначът на Окам, и оттогава подстригваше само нула номер. Безжалостно изрязваше всичко, което й се струваше излишно, защото принципът за простотата в науката, т.е. съветът да предпочитаме най-простата хипотеза, е напълно приложим и във фризьорството…

Онзи Уилям Окам от 14 век обаче е грешал, като си е мислел, че работите могат да са толкова прости. В случая например няма как да се избере вярната хипотеза за блокажа, ако те са:

а. Некадърност;

б. Некомпетентност;

в. Злоумисъл;

г. Наш човек да вземе кинтите,

понеже говорим за амалгама от четирите. Като добавим и „д. Безотговорност“, вече стават пет, така че ще трябва да се търси някакво по-просто обяснение. Според Бръсначът на Ханлън то е: „Никога не търсете злонамереност в нещо, което може да бъде обяснено с глупост“, но аз предлагам най-простото от простите: ПРОСТО ГЕРБ!

Глупостта, естествено, пак не бива да се изключва, но я си представете, че е имало и план за прикриване на следите на фирми с огромни задължения, каквито хипотези се появиха. Значи злонамереността също не бива да бъде изключвана, още повече че през отпускарския август тя е много по-лесно осъществима. От друга страна обаче, ако се е разчитало малцина да забележат спирането на Търговския регистър, глупостта отново надделява, защото подобно нещо може да не бъде забелязано единствено от министъра на правосъдието, който е отговорен за него.

С две думи, при ПРОСТО ГЕРБ имаме и глупост, и злонамереност, а когато включим и опцията „наш некадърен и некомпетентен човек да вземе кинтите“, Теорията на хаоса вече се осъществява на практика. И тъй като нито една пеперуда в света до този момент не може да се похвали с такова постижение, или всички пеперуди са станали членове на ГЕРБ, или всички в ГЕРБ са пеперуди…

Между другото, скоро прочетох, че мозъкът им е с размерите на маково зрънце, а вкусовите им рецептори се намират на задните им крачета. „С краката си пеперудите „опитват” дали дадено листо е подходящо за снасяне на яйца и дали е добро за храна на бъдещите гъсеници“, което пак буквално ще рече, че вършат работата с краката си. Отгоре на всичко не можели и да чуват, но за сметка на това имали около 4000 мускула! В тяхна защита обаче следва да се каже, че продължителността на живота им обикновено е от две до четири седмици, тоест не могат да карат трети мандат.

Щом у нас може, поне имаме шанса да отбележим рекорд за Гинес. Но не за друг, а за най-дълготърпеливото оцеляване в условията на организиран хаос и на превърнат в ред абсурд. А най-смешното е, че все още имаме сили да развяваме българщината си, вместо масово да се издавим в онова рилско езеро. Ако може – с цялата си гордост, с която не знам защо напоследък наричаме трагикомичната си непригодност за нормалност…

 Уважаеми читатели, Ще ви бъдем много благодарни, ако ни подкрепите според възможностите си! Можете да го направите през PayPal, ePay или на банковата ни сметка:  

 

 

Подкрепа за Редута.bg BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Или на банкова сметка:
Уникредит Булбанк
IBAN: BG75UNCR70001522690558
UNCRBGSF
 
 
БЛАГОДАРИМ ВИ !

 

Теория и практика на хаоса

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top