Коментари

Теория и практика на хаоса

Къде го чукаш, къде се пука! Докато в Рила български патриоти виеха най-дългото хоро в опит да поставят рекорд за Гинес, в полите на Витоша отбелязахме друг – най-дълго функциониране на държава с блокиран Търговски регистър…

Разбира се, функциониране е силно казано, защото без електронната система, от която зависи всяка фирма, всичко заспива. Буквално. Но доколкото изразът означава и „нещата вървят по план“, „работите се нареждат“, „успехът е сигурен“, то заспиването най-вероятно е планирано да се нареди до успеха на пълния блокаж. А за целта е нужно следното:

Още в началото с примера за хорото забелязахте, че в действие е приведен така нареченият „Ефект на пеперудата“. В теорията на хаоса това означава, че една малка промяна на параметър в нелинейна система може да доведе до големи разлики в по-късните състояния. Изхождайки от този факт, метеорологът Едуард Лоренц обяснил как един мах с крило на пеперуда в Сингапур е в състояние да предизвика мощно торнадо в Северна Каролина. Следователно, за победител в проекта „Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС“ на стойност 1 999 415.78 лв. просто трябва да се избере подходяща фирма. А каква по-подходяща фирма от „АЛФА – Веселка Велчева ET”, собственост на 72-годишната Веселка Асенова Велчева, която държи салон за красота „Пеперуда“?

Оттам нататък Веселка Асенова Велчева грабва ножиците и гребенчето, за да фризира Търговския регистър така, че той да не може да се познае. И да не смее да се покаже пред хората, както се е случвало на всеки поне веднъж в живота му. Навремето даже попаднах на една интелигентна фризьорка, която беше прочела за Бръсначът на Окам, и оттогава подстригваше само нула номер. Безжалостно изрязваше всичко, което й се струваше излишно, защото принципът за простотата в науката, т.е. съветът да предпочитаме най-простата хипотеза, е напълно приложим и във фризьорството…

Онзи Уилям Окам от 14 век обаче е грешал, като си е мислел, че работите могат да са толкова прости. В случая например няма как да се избере вярната хипотеза за блокажа, ако те са:

а. Некадърност;

б. Некомпетентност;

в. Злоумисъл;

г. Наш човек да вземе кинтите,

понеже говорим за амалгама от четирите. Като добавим и „д. Безотговорност“, вече стават пет, така че ще трябва да се търси някакво по-просто обяснение. Според Бръсначът на Ханлън то е: „Никога не търсете злонамереност в нещо, което може да бъде обяснено с глупост“, но аз предлагам най-простото от простите: ПРОСТО ГЕРБ!

Глупостта, естествено, пак не бива да се изключва, но я си представете, че е имало и план за прикриване на следите на фирми с огромни задължения, каквито хипотези се появиха. Значи злонамереността също не бива да бъде изключвана, още повече че през отпускарския август тя е много по-лесно осъществима. От друга страна обаче, ако се е разчитало малцина да забележат спирането на Търговския регистър, глупостта отново надделява, защото подобно нещо може да не бъде забелязано единствено от министъра на правосъдието, който е отговорен за него.

С две думи, при ПРОСТО ГЕРБ имаме и глупост, и злонамереност, а когато включим и опцията „наш некадърен и некомпетентен човек да вземе кинтите“, Теорията на хаоса вече се осъществява на практика. И тъй като нито една пеперуда в света до този момент не може да се похвали с такова постижение, или всички пеперуди са станали членове на ГЕРБ, или всички в ГЕРБ са пеперуди…

Между другото, скоро прочетох, че мозъкът им е с размерите на маково зрънце, а вкусовите им рецептори се намират на задните им крачета. „С краката си пеперудите „опитват” дали дадено листо е подходящо за снасяне на яйца и дали е добро за храна на бъдещите гъсеници“, което пак буквално ще рече, че вършат работата с краката си. Отгоре на всичко не можели и да чуват, но за сметка на това имали около 4000 мускула! В тяхна защита обаче следва да се каже, че продължителността на живота им обикновено е от две до четири седмици, тоест не могат да карат трети мандат.

Щом у нас може, поне имаме шанса да отбележим рекорд за Гинес. Но не за друг, а за най-дълготърпеливото оцеляване в условията на организиран хаос и на превърнат в ред абсурд. А най-смешното е, че все още имаме сили да развяваме българщината си, вместо масово да се издавим в онова рилско езеро. Ако може – с цялата си гордост, с която не знам защо напоследък наричаме трагикомичната си непригодност за нормалност…

Теория и практика на хаоса

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top