Статии

Територии за продан

Напълно неизвестната малка фирма на Гинка Върбакова от Пазарджик купува активите на ЧЕЗ у нас и по същество слага ръка върху една трета от електроразпределението на България…

Дотук добре, както казал падащият от 15-ия етаж, когато стигнал до осмия, но освен всичко друго, фирмата е регистрирана едва миналия септември с капитал от 50 хил. лв. Меко казано неясно е как дружество с такава история и активи ще плати над 300 милиона евро, а това от своя страна означава, че Гинка е подставено лице. Нещо като зицпредседателя Фунт от „Рога и копита“, само дето не е на 90, а на 42 години – сравнително крехка възраст да натрупаш милиони единствено с три фотоволтаични парка в Априлци, в панагюрското село Елшица и „Хаджийски ливади“ около Пазарджик.

Всички сме шокирани, но най-шокиран, разбира се, е българският премиер, който по стечение на обстоятелствата при обявяването на новината се намираше в Брюксел. Оттам той обясни, че вчера сутринта чешкият премиер „буквално го информирал за сделката“, пак оттам прие и оставката на енергийната министърка Теменужка Петкова, за която се писа, че е в близки отношения с Гинка. „Светът е динамичен“, гласеше неговият коментар, когато ръката на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер не по-малко динамично се протегна към темето му, за да го погали. Жест на приятелска интимност, след който Борисов изведнъж реши, че ако увеличим вноската си в бюджета на Европейския съюз, ще е много по-изгодно за страната.

И наистина, като се има предвид, че средно на едно евро, внесено от България, тя получава обратно три, ще има много повече средства за точене от еврофондовете. Описано накратко и малко по-образно: всички ние с вас ще плащаме за едно кило кайма, срещу което „наши хора“ ще изяждат по три кила кебапчета. А когато властта и близкият до нея „бизнес“ изгонят и последния чуждестранен инвеститор, ще се окаже, че Гинка от Пазарджик притежава цялата държава и може да й дръпне шалтера в мига, в който опоска и последните останки от такава…

Впрочем ситуацията може да бъде онагледена тъкмо с главата на българския премиер, върху която скоро няма да остане и косъм. Борисов обаче е уверен, че може да ни преметне за всичко, включително за очевидното, както направи и покрай закачката на Юнкер. „Ми преди малко канцлерката каза на Ципрас, че се е подстригал като мене, много късо“ – измисли си набързо той, при положение че олисяването не означава късо подстригване, а Ципрас беше в Брюсел с обичайната си прическа. Факт, напълно достатъчен, за да преценим и колко истина се съдържа в твърдението му, че по никакъв начин не бил повлиял на сделката на ЧЕЗ, понеже „няма как да контролираме сделка в Чехия между частни компании, нито да й попречим“.

И без да знаем, че ЧЕЗ е държавна компания, нито че продажбата бе коментирана и по време на посещението на чешкия премиер Андрей Бабиш през януари, е близко до ума, че такива работи не се решават през оголялата глава на Борисов. Още повече, че в Надзорния съвет на ЧЕЗ държавата, т.е. самият той, още през 2009 г. побърза да назначи Димитър Стефанов, наричан Митко Каратиста – някогашна дясна ръка на Румен Николов-Пашата от СИК. Или, по колегата Иван Бакалов – „котилото на Бойко Борисов“, който сега се прави на също толкова изненадан от продажбата, колкото е и чешкият милиардер енергетик Яромир Тесарж, собственик на „Енерго-Про“. А последният действително изглежда потресен, ако съдим по думите му: „Над 20 години правя бизнес в Източна Европа и досега такова нещо не съм виждал!“

Е, то и ние не бяхме виждали, но постепенно свикнахме, особено през последните 9 години, когато управлява ГЕРБ. Затова „Гошке, честит ти АЕЦ „Козлодуй“, душа!“ днес може да е колаж във Фейсбук, но утре като нищо ще се окаже самата реалност. Щом срещу 320 млн. евро можеш да вземеш бизнес за почти 2 милиарда лева, защо пък 60 млн. евро от испанската лотария „Ла примитива“ да не стигнат за ядрената централа? При това Гошка със сигурност ги има, знае се и какъв е произходът им, виждали сме и самата нея на снимки, докато Гинка тъне в мъгла и дори не сме наясно как изглежда. „Снимки на Върбакови няма в публичното пространство, а новините за тях и компаниите им са по-скоро изключение“, писа „Капитал“, допускайки версията, че зад фиктивните купувачи от Пазарджик може да стои словашки металургичен магнат с бизнес в Чехия. И една любопитна подробност: по случайност неговите синове съвсем неотдавна получиха 6-годишни ефективни присъди заради незаконно присъединяване на две техни централи към местната енергийна система…

Но пак добре, ако сянката зад Гинка е на словашко-чешки магнат, понеже има и по-лош вариант – да е на обичайния заподозрян в такива случаи роден медиен магнат и корпулентен депутат от ДПС, чийто избирателен район е тъкмо Пазарджик. След като местният зоопарк се лиши от лъвчетата Масуд и Терез и прищявката на депутата-бизнесмен да реват в клетката на маймуните отиде на кино, не е никак невероятно да става дума за компенсация срещу накърнена чест. Взимаме ти лъвчетата, ама твоята Гинка получава електроснабдяването на една трета от България – такава сделка очевидно е напълно възможна в тукашната джунгла, и то именно защото звучи повече от абсурдно. Включително, както се разбра, и за бившия енергиен министър и настоящ председател на енергийната комисия Делян Добрев, който първоначално дори възприе новината за продажбата като фалшива. „Компанията е с активи за 90 000 лв. и е на загуба от 19 000 лв. за 2017 г., а изведнъж тази фирма купува за 300 милиона евро бизнеса на ЧЕЗ, оборот от 2 милиарда лева, половината абонати приблизително в България, 1/3 от мрежата“, изненада се искрено той, което показва, че аферата „Гинка от Пазарджик“ е опечена на най-високо политическо ниво. Зад гърба дори на врелите и кипелите в сферата фактори в ГЕРБ, какъвто е самият Добрев, та той се озова в един отбор със своите душмани от БСП, които до вчера му искаха оставката, а днес заедно настояват за обяснение от премиера…

Но то и неговото не е лесно, може даже и затова да е оплешивял. Дерт си е да се действа „на парче“ и за всяка съмнителна работа да се търси някоя Гинка, нали? А в този ред на мисли ми хрумва, че Борисов би постъпил далеч по-разумно, ако просто обяви цялата ни територия за продан, за да се приключи с агонията завинаги. И не, не се шегувам, ами дори апелирам да побърза, за да не се случи такава мизерия, каквато навремето стана с Аляска!

Всъщност през 19 век Аляска, ако и да е притежание на Русия, е просперираща колония. Тя е център на международна търговия, а в столицата ѝ Новоархангелск (сега Ситка) търгуват с китайски платове, чай и лед, строят се кораби и заводи, добиват се въглища. Вече са известни и многобройните находища на злато, разработвани от Руско-Американската компания (РАК) начело с главния управител на руските селища в Америка Александър Баранов.

По негово време РАК дава огромен приход – над 1000% печалба, но в един момент Баранов се оттегля по възрастови причини и мястото му заема капитан-лейтенант Гагермейстер. Повел със себе си нови сътрудници и акционери от военните кръгове, той и силоваците му бързо слагат ръка на доходния бизнес и си гласуват астрономически заплати. В същото време обаче намаляват драстично цените за закупуване на кожи, в резултат на което ескимосите и алеутите избиват почти всички морски видри. Бизнесът сериозно закъсва, местните бедстват и вдигат въстания, които руснаците потушават, като обстрелват разположените по брега села от военни кораби. Офицерите се опитват да намерят други източници на приходи, но и тях не съумяват да организират смислено, та в крайна сметка РАК преминава на държавна дотация – 200 000 рубли годишно. Това натоварва бюджета на руския двор в момент, когато избухва и Кримската война, а срещу Русия се обявяват Англия, Франция и Турция. От опасение, че Англия може да блокира Аляска и тогава Русия ще остане с празни ръце, на барон Едуард Стекл, неин посланик във Вашингтон, панически е поръчано да започне преговори с държавния секретар на САЩ Уилям Сюард. И ей така на 30 март 1867 г. Аляска е продадена на Америка за скромните 7,2 млн. долара, а само половин година след подписването на договора започва и официалното предаване на огромната територия на площ от над 1,5 млн. квадратни километра. Съвсем скоро от ледения полуостров потичат и реки от злато, нефт и газ!

Вярно, твърди се, че това е най-глупавата сделка в историята, но при всички положения тя е била по-умна, отколкото да се позволи на Англия да вземе колонията без пари. И по-важното – местното население най-сетне си отдъхнало от капитан-лейтенант Гагермейстер, по чието усмотрение се разпределял бизнесът. Самият той, разбира се, не участвал директно в това и се правел на ни комисиони ял, ни комисиони мирисал, но всички знаели кой стои зад подставените лица. А сред тях имало и ескимоси, също като Гинка от Пазарджик, но с тази разлика, че тях поне някога ги били виждали на живо…

Защо тогава България да не може да се продаде за 7,2 млн. долара, при положение че това пак е по-добър вариант в сравнение с перспективата окончателно да бъде открадната?

И по долар на калпак да се падне, все ще е нещо, а и да не забравяме, че ние продаваме единствено територия. Няма как да се отрече, че върху нея в някои периоди е имало и държава, но и няма как да се отрече, че точно сега такава не съществува. Затова и Юнкер пипа Бойко по темето – даже тази пародия на председател на ЕК е разбрала, че държавата ни е толкова истинска, колкото е и продажбата на ЧЕЗ на неизвестна фирма. А ако накрая се окаже, че не съществува и никаква Гинка, най-добре ще е самички да си дръпнем шалтера и час по-скоро да се махнем от това проклето, гнусно място. Място на пълна развала, от което поне Гошка успя да се спаси, та наистина излезе жена, родена с късмет.

Апропо, това ме подсеща да питам дали някой все пак се сети да провери какво става с АЕЦ „Козлодуй“? Дали пък действително не е продадена, а?!

Територии за продан

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top