Коментари

Те победиха!

Родни простаци пръскат (буквално!) 40 хиляди евро в най-скъпия ски курорт в Европа с благозвучното име Куршевел. И не просто разливат литри от шампанско Moët, всяка бутилка от което струва 350 евро, ами за спомен заснемат и видео. За музикален фон служи парчето „Шушана“, а в центъра на разхищението е Владо Вутов, син на един от най-богатите българи.

Баща му Цоло Вутов, управител и съсобственик на групата „Геотехмин“, участва в изграждането на много инфраструктурни проекти, сред които които е и вечно довършващата се магистрала „Струма“. През 2010 г. той беше обявен за богаташ №1 в специалното издание „100-те най-богати българи“ с авоари от 438.2 млн. лв. И към днешна дата това все още е факт, въпреки че през октомври миналата година кметът на София Йорданка Фандъкова прекрати договора с фирмата му „Пътища и съоръжения“ и я глоби с близо половин милион лева. Но като се има предвид, че поетата от нея „рехабилитация“ на булевардите „Шипченски проход“ и „Искърско шосе“ струваше близо 8 млн. лв., а офертата беше най-скъпата, очевидно глобата ни най-малко не е засегнала финансовото благосъстояние на фамилия Вутови.

Данъкоплатците, следователно, веднъж са платили за некачествено пътно строителство, втори път – за некачествения му ремонт, трети път – за комисионите по възлагането на обществените поръчки, и четвърти път – за шампанското на богаташкия син в Куршевел. Според жълтите сайтове по едно време последният имал връзка с манекенката Цеци Красимирова и даже се пренесъл да живее с нея в Барселона, пилеейки значителни суми за някогашната любима на Косьо Самоковеца. За протокола: на 7 декември 2003 г. Самоковеца беше застрелян в Амстердам, а куршум, минал през тялото му, прониза Цеци в главата. Тя обаче оцеля! И за малко да стане Красимирова – Вутова, ако междувременно любовта между нея и Владимир не била изтляла – повод за празненството, твърди се, с въпросните бутилки Moët.

Впрочем интересно е да се забележи, че просперитетът на семейство Вутови съвпада с управлението на ГЕРБ. Публично известно е, че бащата е приятел от казармата с ген. Румен Миланов, началник на Националната служба за охрана от 2004 до 2007 г., а от 2009 до 2012 г. – съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов и шеф на прословутата БОРКОР. Когато напуска НСО, бъдещият борец срещу корупцията отива на работа при Цоло Вутов, в чиято империя намират подслон и други бивши висши антимафиоти. А като стана дума за империя, това не бива да звучи преувеличено –  освен в минната промишленост, Вутов има сериозно участие в строителството на вецове в Искърското дефиле, новата писта на летище София, метростанции и т.н. Отделно притежава хотели и, по-важното, негови са и „Пътища и съоръжения“ – София, и столичното „Улично осветление“ ЕАД и СКГТ „Трансремонтстрой“ АД – фирмата, която поддържа техническото състояние на трамваите, тролеите и автобусите в столицата. Самият Владимир развива му строителния бизнес, макар че „развива“ този път наистина звучи преувеличено…

На този фон е обяснимо откъде са се намерили онези 40 000 евро за новобогаташкия разгул, логично озвучен от „Ой, шушо, Шушана, моя единствена, чуй мойта песен, чуй моя глас.“ И един любопитен факт: песента не е нито на Наско Ментата, нито на Преслава, а е кавър на известна и много стара еврейска песен – „Erev Shel Shoshanim.“ Текстът й е включен в молитвите по време на Шабат, което ще рече, че нейната българска версия е едновременно плагиатство, т.е. кражба, и подигравка. Едно просташко изплезване след грабежа – също като разливането на шампанско в скъпарски курорт. Лишено от въображение тържество на победилата разпасаност и банална демонстрация  на чувството за недостижимост и безнаказаност у виделия се с пари и власт примитив. Производителите на дупки и ями, срещу които премиерът обяви война, празнуват погрома, осъществен с любезното съдействие на самия премиер. И те отдавна я спечелиха, те победиха, след като надраскаха „к.р“ върху цялата т.нар. държава и се изнесоха на банкет в Куршевел.

Пълното поражение е за бунаците, които все още си въобразяват, че с предприемчивост и талант можеш да постигнеш нещо. Или че приватизаторите на държавни предприятия един ден ще станат като братята Христо и Евлоги Георгиеви, за да оставят след себе си не празни бутилки, а университет. Ние обаче не просто сме обречени – ние, да повторя, вече сме загубили войната. При това усърдно работейки и плащайки данъци за целите на собственото си унищожение. И по-лошото – гигантско самоунижение.

Те победиха!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top