Коментари

Товарищ Радев

В едно представление винаги идва момента, в който пушката на стената трябва да гръмне. Театърът на президента Румен Радев приключи, време е да изпълни задачите, за които е пратен в тази институция от Решетников и ко. Изборът на момент не носи никаква изненада, първите избори за годината наближават, имплозията на Бойко Борисов върви с пълна сила, инсценировките с народните бунтове от есента не донесоха никакъв резултат, а паритетът между двете основни партии е факт. На финалната права сме на покупката на дългоочакваните нови самолети за армията. Не че това е гарантирано да се случи, както знаем от предходни кабинети на ГЕРБ. Така или иначе натрупването на причини за действие е налице и политическата сценка с надпартийния президент е време да приключи. Именно на това сме свидетели през последните дни.

Радев най-накрая се захвана открито в подкрепа на решаването на една от големите стратегически задачи на бившата комунистическа партия – набавянето на трети, жизненоважен коалиционен партньор. Токсичната коалиция с ДПС не може да бъде повторена открито, тя трябва да се маскира доста по-добре. Надали толкова успешно като сегашната на ГЕРБ с партията на Доган, но поне по някакъв начин. Износването и перманентните скандали между т.н. „обединени патриоти“ отваря достатъчно пространство за това, а и рейтингът на Радев вече тръгна надолу. Крайно време е мандатът му да бъде политически капитализиран. Неговата задача е да помогне в производството на поредното полит ГМО, което да запълни отсъствието на трети партньор. Вярно е, че „Атака“ е винаги готова за това, но и тя върви надолу и няма да бъде убедително попълнение. Трябва нещо новичко, нов контейнер, в който да се излеят всичките налични фантазми, които могат да придърпат гласоподаватели. Именно това е задачата на президента до края на престоя му във властта. Решетников би бил щастлив.

Радев вече дори надмина Гоце в едно отношение. Първанов поне се опитваше да звучи аргументирано в опитите си да наложи промяна към президентска република. Изтъкваше някакви аргументи, подхвърляше някаква реторика и идеи и запазваше някакво минимално институционално приличие. Но другарите очевидно се учат от грешките си. Радев директно заплаши политическата система и я обяви за нелегитимна. Не е ясно самият той в каква степен си дава сметка какво точно направи. Изчете надлежно спуснатата му реч и направи заявка за смяна на конституционния модел на страната. Остава да видим как точно смята да го направи и кои точно ще му бъдат помощниците в това начинание. Съветът му за „стратегически идеи“ е ясно, че ще бъде населен с неговите партийни членове, но без някаква истерична национална криза маневрите му няма да бъдат особено успешни. Разбира се, повечето сънародници надали са и забелязали какво точно говори техния президент, тоталната липса на опозиция също ще му помага в идните месеци и години.

Външно-политическата изолация на Радев не е новина още от първите месеци на неговия мандат. Дори бегъл поглед към програмата му е достатъчен, за да се затвърди впечатлението. Мълчанието по ключови външнополитически въпроси, унизителните пируети в Москва преди време, повтарянето на всички опорни точки на БСП, фрапантното лобиране при избора на нови изтребители, които биха забавили ефективното интегриране на България в НАТО и т.н. Списъкът е достатъчно дълъг и достатъчно ясно разкрива реалните позиции на Радев, които биографичното му про-западно алиби не може да скрие. Разбира се, най-агресивното анти-европейско говорене ще остане за БСП, неговата основна задача ще бъде просто да мълчи по важните теми и когато трябва да се реагира. Е, с малки изключения, както стана ясно около военните самолети. Отговорност за всичко това обаче има и Борисов, който сега се втурна да защитава европейски и евро-атлантически каузи. Той благосклонно отвори пътя на БСП и ко. към президентската институция и стана де факто съучастник в този мащабен опит за реанимиране на бившата ком партия и поредния опит за дерайлиране на остатъчна България.

Товарищ Радев

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top