Студентски дебюти

Фронтът „Манолова“

Само допреди три години Мая Манолова беше известна като Острието на парламентарната група на БСП в Народното събрание, прокарала Изборния кодекс с преференциалното гласуване и върл защитник на БСП, с което си навлече гнева на определени граждански среди. Без съмнение ролята й като дългогодишен народен представител има своите плюсове и минуси. Излъчването й като омбудсман през 2015 г. беше прието отново със смесени чувства поради възприемането й като политизирана фигура на водещ посреднически пост между гражданите и институциите. Имаше и теория, че кандидатурата е подкрепена от ГЕРБ и БСП, за да може да бъде заглушен гласът й в Народното събрание и публичното пространство, а ръководството на Столетницата да се освободи от една силна фигура и  възможен кандидат за нов председател на БСП.
Независимо какво е било усмотрението на народните представители гласували й този пост, трудно някой би предположил, че Мая Манолова ще получи такъв висок ръст на подкрепа и медийно внимание само в рамките на 2 години.
Институцията на омбудсман е като цяло доста нова и стана част от държавните институции по времето на НДСВ, като изискване за хармонизация на националното законодателство с европейското по пътя на България за присъединяване в Европейския съюз. Институцията почти не влизаше в медийните заглавия в последните 10 години и омбудсманите Гиньо Ганев и Константин Пенчев не успяха да се отличат с популярни инициативи в една тема, в която определено има много хляб: борбата на гражданите срещу издевателствата на държавните и частни монополи. Но огромната активност, която полага настоящият омбудсман, е поредното доказателство, че една институция не се нуждае само от широки правомощия, за да бъде ефективна. Много зависи и от лицето, която я ръководи.
Като опитен политик г-жа Манолова е наясно, че нишата на защитник на гражданите в национален мащаб може да се превърне в маргинална длъжност, ако не бъдат потърсени и артикулирани правилните проблеми, но и намерени подходящите съюзници. Ако обективната цел на действията на Манолова е справянето с несправедливостите по отношение на гражданите и борбата с монополите, то тя е наясно, че тук става въпрос за многомилионни бизнеси с влияние сред политици и медии и те няма да оставят нещата така.
Омбудсманът успя да „надуши“ и още една голяма тема, чието разработване крие сериозни успехи както като обществен интерес, така и като политически дивиденти. Това е темата за издевателствата над работещите в България, особено в секторите на тежката и леката промишленост, съсредоточени извън „жълтите павета“ и оставащи като мъртва точка, незабележими за политиците и дневния ред на медиите. Темата за защита на труда е  класиката като политическо поле за левицата, синдикатите, а в Западна Европа и за крайната десница. Мая Манолова инициира в съдружение със синдикатите законодателни промени, свързани със „съвременното робство“ и по-конкретно униженията и незаплащането на заплати на работещите в голяма част от българските предприятия. Едва в последствие парламентарната група на БСП подкрепи предложенията и беше създадена временна комисия в Народното събрание за решаването на тези въпроси. Всички останали политически субекти останаха мълчаливи по темата.
Но дори безкрайно храбър и борбен омбудсман не може да се справи с последствията от „фасадната“ демокрация без добри съюзници в медиите и гражданските организации. Ако причината за сътрудничеството с медиите е прозаично ясна, е редно да отличим  важното място на гражданската енергия, която се  проявява  често в протести, но рядко в защита на политика или кауза. Тук е редно да споменем гражданското движение „ДНЕС“, което действа по различни инициативи и работи и като правозащитна организация срещу монополите; Федерацията на потребителите в България, а по темите за труда – и синдикатите в лицето на КНСБ. Значението на този тип организации е особено важно и ще играе все по-голяма роля на фона на ниското доверие в партиите и държавните институции.
Не е за подценяване и сътрудничеството с популярното „Шоу на Слави“, резултатите от чийто референдум бяха подкрепени от Мая Манолова като законодателни предложения при внасянето им в Народното събрание. Шоуто даде и медийна известност на темата с проблемите на миньорите от мина „Оброчище“ чрез продължително интервю, което наклони везните в полза на работниците срещу некоректния им работодател. Определено взаимодействието между омбудсмана и Шоуто ще има бъдещи импликации в политическия живот в средносрочен хоризонт.
Без да преувеличаваме влиянието на омбудсмана по нейните инициативи, конкретни проблеми като: борбата с несправедливите цени от монополите и картелите в комуналните услуги – „Топлофикация“-София, Софийска вода и др, борбата срещу КЕВР относно цените на тока, освобождаването на дарени храни от ДДС в помощ на бедните, оставените без заплати служители от фалиралата верига „Пикадили“, шивачките от Дупница, синдикатите на МВР и много други определено са ефектни теми, които решават по-дребни проблеми  на фона например на демографската криза. Но проблеми със значително влияние сред публиката, които могат да придадат сериозна тежест на всеки политик или партия. По същество проблеми, подемани от левицата, днес се артикулират от омбудсмана, успяла да скъси рязко дистанцията с публиката. И така превърнала иначе затихналата институция в нов властови център.

Оформящият се Фронт се ситуира вляво от центъра, но всъщност получава подкрепа от различни слоеве на населението по прозаичната причина, че омбусманът действа в почти свободна ниша и се превръща в център на вниманието. За момента е трудно да се каже какви върхове могат да бъдат постигнати и кои ще са финалните партньори, но кризата за нови лидери на обществото дава добри предпоставки за развитие на фигурата на г-жа Манолова и оформящата се мрежа от субекти зад нея.
Докато кризите вляво и вдясно от последните парламентарни избори налагат нови лица сред политическия естаблишмънт, Фронтът ще продължи да трупа позитиви от действията си в посока „гражданите срещу статуквото“. А в държавата на SMS управлението и „Господари на ефира“ като последен пристан на надеждата, това изглежда е единствената непартийна политическа фигура, която получава овации от публиката за момента.

……………………..

Този текст е създаден по проект „Студентска политологична платформа. Формиране на журналистически умения в собствена медийна среда“, осъществен с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на студентски иновации на Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд“ – София. Съдържанието на тоекста е отговорност единствено на авторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд“ – София.

Фронтът „Манолова“

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top