Коментари

Червена лампичка, синя лампичка

Червената и синята лампичка , с които беше електрифициран краят на речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ, не ми дават мира. С провалените си политици БСП се е устремила към властта и това ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята, обеща Борисов и остави актива в чудене с пожарна ли, с линейка ли, с полицейска кола ли ще въздаде справедливост. Че и букварният експеримент с кучето на Павлов не може да обясни нещата, там лампичката е била само една.

По липса на други научни експерименти, свързани с усвояването (с усвояването на храна, да не си помислите, че с усвояването на пари от обществени поръчки) решавам да се върна към експеримента на Павлов. В него, както сме го учили, се доказва връзката на слюноотделянето и храносмилането и още по-точно прави се опит дали слюноотделянето се предизвиква непременно от храна или и от представата за нея. Лампичката е представата за храна. И предизвиква слюноотделяне. Това е червената лампичка – светне ли, съответният активист трябва да получи сигнал да насмете БСП и се налага всеки активист да слюноотделя, а не само Тома Биков да отговаря като някакъв дежурен по слюноотделяне, обясни лидерът на ГЕРБ.

В училище учехме експеримента само дотук. Павлов обаче не спрял на това място. През 1927 година решил да провери при какво положение кучето би върнало храната. Нежности в такива научни и партийни дейности нямат място. Павлов инжектирал в нахраненото куче морфин и то повърнало храната. И така няколко пъти. Докато накрая вместо морфин сложил в спринцовката чист физиологичен разтвор, но кучето пак повърнало изяденото. Това е един вид синята лампичка.

Така всичко си идва на мястото – ако червената лампичка светне и активистът слюноотдели критика към БСП – ще получи храна. Ако се прави, че не забелязва лампичката, ще му се наложи да повърне погълнатото преди това като активист на ГЕРБ. А вие се подигравахте, че не било ясно какво иска да каже лидерът с червената и синята лампичка. Така е, като не сте убедени, че всичко, което казва г-н Борисов, има строга научна обосновка и е предназначено за добре образовани хора.

Червена лампичка, синя лампичка

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top