Коментари

Ще замлъкне ли Алекса?

Актуалната утопия е технологичната. Искаме да имаме все повече технологии, все повече джаджи, все повече улеснения. Смартфоните стават банков клон, медия, ключов инструмент на нашите социални мрежи. Поредното обещание е за цялостно управление на нашето домакинство чрез множество умни уреди, които ни топлят и чистят жилищата, правят онлайн продуктови поръчки вместо нас, въобще управляват цялото ни домакинство. Ентусиазмът по смартфоните не намалява и те продължават да бъдат любима вещ на милиони хора. Вярно е, че през последните години някои започнаха да задават повече въпроси за цялата тази препускаща технологизация, четящата и мислещата публика все повече се притеснява от социалните ефекти на зомбираните тийнейджъри или пък фалшивите новини и фалшивата реалност, която те създават. Политически недоволните удобно продължават да обвиняват глобализацията, а не технологичните промени за своето незавидно положение.

От време на време обаче се появява по някой любопитен случай, който поставя неочаквани въпросителни пред светлото технологично бъдеще. Преди няколко години дигиталният асистент Алекса на „Амазон“ бе лансиран, за да ни приближи именно до новата утопия. Джаджата дава информация, управлява календара ви, пуска музика, събира и подава информация и т.н. Според някои оценки, от съответния магазин за апликации можете да си купите почти 5 000 способности, от които да се възползвате. Заваляха положителни отзиви, а мнозина обявиха машинката за гениална и се зачудиха как сме могли да живеем досега без нея. Ентусиазмът обаче постепенно позаглъхна след като много въпросителни започнаха да се появяват. Например, някои експерти се притесниха от способността за подслушване или пък записването и архивирането на много лична, семейна информация за случващото се в домакинството. Преди няколко години компаниите, произвеждащи подобни уреди се втурнаха да ги адаптират, ако някой например има самоубийствени мисли. Други критици не харесват пасивната консумация на готова информация, която вреди на развитието на децата.

Навлизането на „Алекса“ в ежедневието на все повече хора и разширяването на нейните функции поражда нови и нови проблеми, с които производителите трябва да се справят. Наскоро дори я застигна политическата коректност след като в Щатите се разрази спор как машината да реагира на някои по-щекотливи въпроси. Защото технолозите могат да моделират отговорите на машината, но не могат да предвидят и контролират въпросите на нейните потребители. След множество конфузни ситуации „Алекса“ беше инструктирана как да реагира на по-деликатни въпроси. Например, ако в момента някое дете я попита откъде идват бебета, отговорът ще бъде: „Хората се правят от хора, но как точно става това е въпрос, който е по-добре да отправите към някой възрастен.“ Доскоро отговорът е бил: „Бебета се правят през процес на възпроизводство“, но той явно е оставял прекалено много на любопитството и въображението. Нещо подобно се случи и по въпросите на смъртта. За да отрази реалното разнообразие на мнения по този въпрос и да не обиди някоя група потенциални клиенти, тя просто казва, че не е сигурна. Ако дете зададе този въпрос, машината отново го препраща към родители, приятели или учители. Сменен е и отговора на въпроса за марихуаната. И тук „Алекса“ просто ще казва, че не може да отговори.

Случващото се с универсалния помощник е интересен пример на социална невъзможност от разширяване на технологични възможности. Всъщност, много от гореизброените промени се правят, заради американски консерватори, които в крайна сметка са успели да принудят производителя да се съобрази с тях. По много от тези теми просто няма отговор, който едновременно да удовлетвори всички в едно общество. Такава е социалната реалност на нарастваща поляризация, в която става все по-трудно да се стига до приемливи общи дефиниции на света около нас. Очевидно в такива ситуации „Алекса“ и другите джаджи като нея се изправят пред трудно преодолима преграда в своята експанзия в нашия живот. И тогава ще трябва просто да замълчат, което всъщност не е никак лошо. По-вероятно е обаче да се развият достатъчно и да успеят да направят профил на своя конкретен потребител и така да решат коя удобна версия, дефиниция или интерпретация по различните спорни теми да предложат. Утопията продължава напред.

Ще замлъкне ли Алекса?

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top