Коментари

Академици проговориха с езика на „Телеграф“!

Шестима академици и двама член-кореспонденти сътвориха отворено писмо в защита на кандидатурата на Гешев за главен прокурор. И Мадам В. щедро разгърна полите на сайта си, за да приюти пасквила на академичните ибрикчии. (Би трябвало да ми е неудобно от възрастта и званията на господата да използвам такъв език. Но много странно, не ми е неудобно! Нещо повече, струва ми се напълно подходящ за случая.)

Кому е изгодно да не бъде номиниран и избран за главен прокурор Иван Гешев?“ – питат академиците и отговор не чакат. Защото го знаят, четат го всеки ден във вестниците на Пеефски: „Най-разтревожени, вижда се, са соросоидите и някои олигарси, които има от какво да се страхуват.“ Да бяха добавили в писмото си и „които клеветят нашия издател“, както пишат кратуните в „Телеграф“ и „Монитор“ и всичко щеше да е ясно. Не че сега не е, де…

Струва ни се, пишат академиците, че единственият критерий за такъв висок пост трябва да бъдат професионалните качества на кандидата, почтеността и разбира се, безстрашието, храбростта и целеустремеността да се изправи дори и срещу силните на деня.“

Безстрашие, храброст, целеустременост… Хлъц!

Срещу кои силни на деня се е изправил Индже Гешев? Оставям на вас да се сетите, аз лично не успях. Помня една нещастна женица, която той държа пет часа с белезници насред София, но не ми се струва тя да е от силните на деня. Силните на деня не лежат в Сливенския затвор. В никой затвор не лежат. Трябва, но не лежат. И затова е важно Гешев да стане главен прокурор! А силните на деня – Борисов, Пеефски, Цацаров, министърът, дето спи под наем у кръстника си –  да продължат да са силните на деня. И след КТБ, да ограбят безнаказано и следващата банка. В момента си нагласяват удобно ББР. И ще си я ограбят. Не въпреки, а под закрилата на Гешев. Професионалиста Гешев.

Снощи го слушам по телевизора този изключителен професионалист, завършил, между другото, Магнаурската школа в Симеоново. Нямало да каже нищо по случая Полфрийман, защото каквото и да кажел, щяло да е повлияно от емоции? Изключителен професионалист! Само да не беше толкова емоционален…

Много професионално е също така да отричаш разделението на властите, да определяш хора като престъпници, преди още съдът да се е произнесъл и да съобщаваш факти по текущи дела на медиите. И изобщо, който е искал да разбере що за професионалист е Гешев, го е разбрал. Тези осем академици на обща възраст 625 години не са успели! Както се казва, никога не е късно да станеш за ибрет!

Ето и имената им:

акад. Благовест Сендов

акад. Константин Косев

акад. Георги Марков

акад. Ячко Иванов

акад. Тодор Николов

акад. Дамян Дамянов

член-кор. Драга Тончева

член-кор. Иван Гранитски

Какво ли ги е събрало заедно? БКП? Държавна сигурност?

Сред тези 8 души има 5 ½ агенти на ДС: агент Роман (Георги Марков), агент Найденов (Константин Косев), агент Тополов (Ячко Иванов),  агент Геолога (Тодор Николов) и агент Огнян (Иван Гранитски). А половинката идва по линия на съпругата на акад. Сендов – агент Калина. Нали откъдето жената…

Да напомня само, че и Митьо Гестапото, последният шеф на Шести отдел на Шесто управление в ДС, написа пламенен текст в защита на Гешев и също го публикува в прогресивния сайт на Малария Велева.

И още да напомня, защото академиците не са първите, които си засраха научната и човешка съвест. През август и ректорът на УНСС проф. Стати Статев написа писмо до ВСС в подкрепа на кандидатурата на Гешев. Стати Василев Статев, който (каква изненада!) също е ченге – секретен сътрудник Стойновски.

Не знам дали е случайно или е търсена символика, но писмото на академиците се явява в навечерието на 150-та годишнина от учредяването на БАН. Между 8 и 12 октомври (по стар стил 26 – 30 септември) 1869 в Браила е основано Българско книжовно дружество, първообразът на академията, преименувано през 1911 г. на Българска академия на науките.

Позор е слаба дума за учени, тръгнали да подгъзват на властта. Язък им за званията, язък им за побелелите глави.

Някой беше казал, че мъдростта е гънки, не бръчки. Но май и само гънки не е. Освен ако не говорим за себичната мъдрост как на теб да ти е добре и уютно, докато навън държавата се ограбва и разрушава. Истинската мъдрост не може да е неутрална към истината и лъжата.

И накрая ще кажа пак: Гешев като главен прокурор ще бъде опасен за демокрацията у нас. Този човек говори не като юрист, а като политик и действа не като прокурор, а като полицай. Програмата, която той ни разказа по телевизора, вещае мрачно бъдеще дори и за тази уродлива форма на демокрацията, която тук практикуваме. И не е нужно да си чак академик, за да разбереш тази очевадна истина.

 

Академици проговориха с езика на „Телеграф“!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top