Статии

Ако воловете имаха богове

Бетина Жотева, още пресен председател на СЕМ, вика по телевизора: „Искам да ми разяснят от “Репортери без граници” по каква методика България е на 111-то място по свобода на словото.“

Да разяснят, ама то не е толкова лесно. Защото да видиш проблема трябват бистри очи, очи неразмътени от власт и пари. Ако не беше загубила сетивата си в следствие на височинната болест, Жотева и сама щеше да се сети защо сме на 111-то място по свобода на медиите.

Стълбата на Смирненски не е простила на никого!

Отговорът е видим с просто око. Няма да се връщам и да търся аргументи от вече 10-годишното управление на Борисов. Могат да се намерят достатъчно и само в последното му изказване от събота, когато отиде да нагледа газовия хъб.

За един непредубеден човек е достатъчно да чуе как премиерът нарича журналистките мисирки. А вчера ги нарече и патици. А някои от тях издигна дори в ранг на негодници. По повод плача му, че зорлен му джиросали акциите на „Левски“, журналистка от бТV го репликира, че законът го позволява. “На мен законът ми позволява да кажа, че вие сте просто едни негодници и не искам дори да чувам за вас! Няма на Божков ТВ да се хвана на въпроси!”

В някаква подобна ситуация Талейран казал на Наполеон: „Сир, добрият вкус е ваш личен неприятел“! Но ние нямаме това префинено възпитание и този софистициран изказ. Нас все ни тегли в такива случаи да речем простак или нещо подобно…

Между другото, от известно време ни мъчи един философски въпрос. Отношението на Борисов към журналистките антропоморфизъм ли е (приписване на човешка форма и качества на животни) или е зооморфизъм (приписване на животински характеристики и функции на хора)?

Изглежда по-скоро като зооморфизъм, не ли?

А журналистките тичат след него и го славословят. Което вече е чист антропоморфизъм. В смисъл на придаване на човешки черти на нещо, което ги няма. И не са само журналистките, а едно двайсетина процента от нацията. Но какво да се прави, similis simili gaudet.

Отплеснах се. Да се върнем на повода за този текст, навият шеф на СЕМ г-жа Жотева. Та кой закон, г-жо Жотева, позволява на Борисов да нарича журналистите негодници? И знаете ли защо са негодници? Защото дават думата и на Божков, не само на Борисов и Горанов. Тоест, негодници са, защото държат на един от основните закони в журналистиката – да дават думата и на другата засегната страна. Но за Борисов няма друга страна, има само „Аз“. Много отдавна съм казал, че той се държи гаче ли е четвъртата ипостаса – Отца и Сина и Св. Дух и Бойко Борисов.

Всъщност, аз не питам, защото знам много добре кой закон. Това е същият закон, който позволява и на самата Жотева да се държи като мутра.

Спомняте ли, госпожо, онова злополучно заседание на комисията по култура и медии в НС, когато колежката Къдринка Къдринова ви зададе въпрос. А вие отговорихте: „Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално!” А на уточняващия въпрос това заплаха ли е, вие отговорихте нагло: „Абсолютно. Пред всички… Ако си отвориш устата още веднъж за мен, ще видиш какво става…”

Има различни видове въпроси: въпрос-интрига, въпрос-клевета, въпрос-отклоняване от въпроса и т.н. Докато отговорите са само два вида: умен и тъп. И Жотева, за съжаление, е избрала втория вид. Един член на СЕМ не може да си позволи мутренски отговори. Или поне не би трябвало…

Ако имаше свободни медии и  реална свобода на словото, журналистите нямаше да търпят да ги наричат мисирки, патици, да ги подиграват с ономатопеята на мисирчата врява – гулю гулю гулю… Не биха го оставили нагло да си присвоява заслугите за намаляването на цените на газа? Той и неговото правителство нямат грам принос за отмяната на неизгодните договори с „Газпром“. Но днес се хвали: “Много им е тъжно на опозицията. Ако не бяхме ние, нито един поток нямаше да стане, а сега те са приоритет на Европа. 42% по-ниска ще е цената на газа. Това ще остане в историята…”

Чухте ли нещо за пиянските скандали със сексуален привкус на кмета на Варна Портних в Хайфа, Израел? От къде да чуете. Журналистка от варненската телевизия “Черно море” Елена Кирова взела интервю от кмета. И се престрашила да попита и за срама в Хайфа. И скоропостижно била изритана от телевизията.

А знаете ли за колко още колко работи не  сме чули нищичко?!

Когато министър Горанов заплаши Нора Стоичкова от БСТВ, че ще спре парите на медията, от Асоциацията на европейските журналисти поискаха той да се извини и да подаде оставка. „Арогантното отношение на министъра, написаха от АЕЖ, е показателно за медийния комфорт, на който разчитат управляващите и който ги е разглезил до такава степен, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в плановете им.“

Това поведение е остро заразно. Дори проф. Мутафчийски не устоя на тая зараза. Нулевият пациент, няма нужда да гадаем, е Бойко Борисов. „Точно на теб пък ще ти кажа!“

Ако имахме свободни медии, които да си вършат работата както трябва, тези селски хитреци нямаше да се задържат и три дена на власт. Това е имал предвид Джеферсън навремето, когато е казал, че между правителство без вестници и вестници без правителство би избрал второто. Виждате какво излиза от правителство без медии.

Каква четвърта власт, какви пет лева! Отдавна е време да говорим ясно и открито за Петата власт, властта на олигархията, която притежава и ръководи другите власти. И Петата свобода, свободата на тази власт да ограбва безнаказано държавата.

 

ПАМЕТНА ЗАПИСКА

1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.

2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсирам с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в „Лудогорец“.

3. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и
спазване законите на РБ.

(К. Домусчиев – 10.07.19) (В. Божков – 10.07.19)

В. Божков: Това е паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. Тя бе осъществена под натиска на г-н Борисов и Влади Горанов. Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой.
А колкото до медии без правителство… Да ни пази Господ от общество, чийто дневен ред се определя от Петьо Блъсков, Венелина Гочева, Славка Базукова, Васил … забравих му фамилията, главния на „Телеграф“, дето пише за Пеефски „нашият издател“…

Та и 111-то място ни е много, ако премиерът си позволява да обижда журналистите, ако преувеличава и откровено лъже и нито един журналист, и нито една медия не си позволяват да напишат: „Борисов излъга!“ И това е така, г-жа Жотева, защото има свобода на словото! Защото има свободни медии и почтена журналистика…

Ама друг път.

Журналисти със сигурност има, честни и почтени професионалисти, но те са принудени да си налягат парцалите. Защото работа се намира все по-трудно.

Свобода на словото във вестниците на Пеевски?! О, ял съм я тази свобода, няма нужда Жотева да ми я хвали! А вестниците на Пеефски означава на практика почти всички вестници. Нека Блъсков, Гочева, Базукова да се правят на независими издатели, политиката на парцалите им ясно показва на кой Бог се молят. Или може би в телевизиите е пълно със свобода? В Канал 3 на Пеефски, в Нова на Домусчиев, в БНТ на бюджетна издръжка… Която, признава Жотева, щяла да си остане бюджетна. Самата Жотева сподели този важен акцент от гарантирането на свободата на националните медии: “Няма да има фиксиран процент от БВП, който да се получава от обществените медии. Това хубаво предложение е било отхвърлено още в първите разговори (с Министерството на финансите). Ще си останем бюджетни предприятия – БНР, БНТ и СЕМ.”

Защото така се гарантира свободната и независима от правителството работа на националните медии.

Ама виж къде ме клъвна петелът…

Жотева се интересува кого и какво са питали от “Репортери без граници” и доколко представителна е тази група за България.

Изобщо всичките ѝ въпроси издават липсата на елементарна социологическа култура. Не че е длъжна да я има, но не бива да парадира с липсата ѝ. Мълчи си и всички ще те мислят за умна.

Отговорите на всичките ѝ въпроси се намират на сайта на Reporters Without Borders. Написвате в Гуглето https://rsf.org/en и натискате Enter. (Това за Жотева го обяснявам.) И там има и въпросниците, и методиките и отговори на всичките бетинини терзания.

“Приемам напълно, че сме на 111-о място, но изразявам огромен скептицизъм за начина, по който това място е определено и за методиката, по която сме сложени там.”

Откровено си признавам, че това съждение надвишава личната ми образованост. Вие си решете какво е искала да каже.

Както и да е. Има и по-важни неща от свободата на словото. И премиерът ги каза: “Вие имате голям късмет, че управляваме. Решил съм да не съм скромен заради тези негодници, които по цял ден говорят! Имате рядък шанс да управлявам аз. Защото, ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора. Измряха навсякъде. Хиляди, хиляди на ден умрели!”

Така е. Ние имахме шанса да ни управлява Борисов. А другите народи имаха всичко останало…

Дали от карантината или по други причини, но напоследък само философски въпроси ме мъчат. Нали знаете, че „Братя Карамазови“ на Достоевски е любима книга на нашия премиер. Та знаете ли как започва тази книга? С цитат от Йоан (12:24) „Истина, истина ви казвам: Ако житното зърно не падне в земята и не умре, то си остава само; но ако умре, дава много плод.“ И го мисля и премислям и желая вечно здраве и безсмъртие на премиера ни! Той и като жив даде толкова плодове, та камо ли… Не, не си го и помисляйте дори!

Един мой ФБ-приятел Свилен Крайчев настоява, и аз съм напълно съгласен с него, формата на управление на Република България да се нарича какистокрация – (на гръцки: κακός – „лош“ и κρατειν – „управлявам“). Демек  „управление на лошите“ , на най-неквалифицираните и глупавите. Ние го наричаме управление на користното невежество. Което, разбира се е пагубно за една държава и нейното общество. Но се разбира накрая!

Има и други възможности. Гениокрация (управление на интелигентните), Ноокрация ( управление на мъдрите), Меритокрация (управление на достойните, на заслужилите); Тимокрация (управление на честните)… Но и сами можете да прецените, че нито една от тези форми не отговаря на реалната ситуация у нас. Реалността предполага единствено какистокрация.

Ксенофан от Колофон, един от първите критици на антропоморфизма в старогръцката митология, казва,  че, ако воловете имаха богове, боговете им щяха да бъдат волове.

Близо две хилядолетия по-късно Чехов обяснява: „Масата винаги е склонна към антропоморфизъм в религията и морала, боготвори тъкмо ония кумири, които имат нейните слабости.”

Тъжно е да го кажа, тъжно е дори да си го помисля, но Борисов е българщина в чист вид! И наистина ще ни управлява докато му омръзне. Защото тези, които го крепят, са безсмъртни.

Е, не е оптимистично, но пък е вярно.

 

 

Ако воловете имаха богове

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top