Коментари

Ало, пенсиите!

В сряда рано сутринта икономистът Владо Каролев поздрави новоизбрания председател на ЕК Урсула фон Лайен чисто по нашенски. Както, впрочем, го направиха и голяма част от евродепутатите ни. Гледам пак списъка на нашите мушмороци и се чудя дали някой има биографията на госпожата. Всъщност, хич даже и не се чудя… Та за Каролев, де. Вика, че икономиката на Еврозоната едва кретала, Германия и Франция били на ръба на  рецесията, а Урсула и евродепутатите спорели за глупости. Дали има 11 или 16 пола, колко джендъра трябва да са директори на всяка компания и дали да се облагат кравешките пръдни с въглероден данък…

По икономическите твърдения на Каролев не бих могъл да взема отношение. Той е икономистът, макар, че отделни негови колеги са склонни да оспорват. Вероятно му завиждат за манипулативните му способности. Които, и някои мои наблюдения го потвърждават, той не само притежава, ами и активно прилага. Пресен пример с това, дето Урсула рекла, че ще  облагат кравешките пръдни с въглероден данък. Наистина, имаше нещо такова, но не бяха компютри. В желанието си да омилостиви Зелените, Урсула подчерта в приоритетите си на първо място борбата с климатичните промени и мерките, които би следвало да бъдат реализирани в европейски мащаб – намаляване на емисиите на CO2 с тенденция до 2050 г. да станат нулеви и въвеждането на данък въглероден диоксид.

Не съм специалист, но въпреки това знам, че основното обвинение срещу кравите, овцете и козите е, че отделят метан, парников газ, на който се падат 19 % от причиненото от човешка дейност глобално затопляне. Той е дори и по-опасен, защото е 25 пъти по-ефективен за парниковия ефект от въглеродния диоксид. И освен това изследвания на канадски и немски учени показват, че кравите не го пърдят, а главно го оригват. Но Каролев се прави, че не ги знае тия работи и жонглира с понятията. Така де, къде по-ефектно е „данък пръдня“… Стар като света трик – reductio ad absurdum. Обърни едно твърдението с хастара навън, да не прилича на нищо подобно и то става лесно за оборване.

А иначе тоя данък беше въведен в Нова Зеландия и Австралия още през 2003 г. А от 2008 г. и в Естония. Защото се установи, че една крава произвежда ежедневно от 500 до 700 литра метан (182 500 – 255 500 л годишно).

И д-р Филипов надлежно ви е осведомил навремето. Нещо повече, отправихме ранно предупреждение към нашите приятели пенсиите, че не е далеч времето, когато учените ще се заинтересуват и от емисиите, които те отделят. Защото пенсиите имат подобен режим на хранене като кравите. Главно зелена листна маса – коприва, лапад, маруля… Такива работи. И естествено съставът е подобно вреден: 59% водород, 9% въглероден диоксид, 7% метан и 4 % кислород. С една дума при такова хранене определено подпомагат глобалното затопляне. Е, не чак като кравите. Продукцията на пенсионерската флатуленция е литър, литър и малко на ден. Обаче пък пенсиите са милиарди. И ще се намери някой изобретателен финансов министър, като Костов например, който ще ги вкара в приходната част на бюджета като стой та гледай. Аз мисля, че Костов не го направи само защото и той е тревопасен, иначе със сигурност се беше сетил.

И дето се вика, утре пенсионерите, вдругиден и хората. Представям си как бъдещият човек ще върви с водомер отпред и катализатор отзад. Помнете ми думата!

И като сме почнал да се хвалим колко сме прозорлив, та да кажем и още нещо, което има характер дори на научен принос. Според Дейвид Уилкинсън от Ливърпулския университет причина за трагичната кончина на динозаврите преди 150 млн. г. бил метанът. Ученият пресметнал, че само един от тези гиганти – завроподът, чиято дължина достигала до 35 м, ежегодно произвеждал 570 млн. т метан.

Ние дори и без да подозираме съществуването на въпросният Уилкинсън и вероятно доста преди него сме стигнали до същия извод: „Според нас динозаврите точно така са изчезнали. Представяте ли си един 30-тонен тревопасен дзвер колко метан отделя?! Предизвикали са глобално затопляне и това ги е довършило. С една дума изпърдели са си бъдещето, с извинение…“

Пенсиите, а? Прав съм, не ли? Прав съм, естествено, и трябва да си вземете бележка, за да не си изпърдите и вие бъдещето. Ако не сте го направили вече, де… Трябва да започнете да се храните балансирано и да сте готови за всякакви изненади. Телешки стек не повече от веднъж седмично. Наблегнете на свинското и пилешкото. Количеството на метан, отделяно при добива им, е значително по-малко. Също 1-2 пъти седмично сьомга, но от дивата, не от питомната, която е бъкана с антибиотици. Между другото, може и да не знаете, но рибите също пърдят и отделят метан. Естествено, в много по-малки количества.

Та казвам, братя, да вземете овреме мерки. Защото зелените непрекъснато настъпват. И, за да им угоди, следващият кандидат за шеф а ЕК като нищо ще ви обяви за „климатична бомба“ и ще обещае да обложи и вас след кравите.

 

Ало, пенсиите!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top