Коментари

А данък „благодарност“ кога?

Управляващите обмислят да въведат задължителен годишен абонамент поне за един от вестниците на депутата Делян Пеевски, тъй като само за първите шест месеца на годината пропуснатите ползи възлизат на милиони левове. Това обаче няма да ви освободи от задължението всеки ден да купувате от Lafka друг вестник от медийната група на депутата Делян Пеевски.

От 1 юли, т.е. със задна дата, работещите в държавния сектор ще бъдат задължени да се снабдят с бяла техника от веригата „Техномаркет“, а тези от частния – с черна. Но за пенсионерите също е помислено – ако желаят да си получат пенсията, ще трябва да подадат молба, придружена с касови бележки за закупени 15 кутии цигари, произведени от „Булгартабак“ АД. В случаите, когато даден пенсионер не пуши, парите ще се приспадат директно от пенсията, само че заедно с глоба.

Размерът й все още се обсъжда, защото внимание трябва да се обърне и на децата, а въпросът на колко години следва да пропушат е породил ожесточени спорове в бюджетната комисия на парламента. Все пак депутатите от управляващото мнозинство са склонни да се спрат на идеята детето-пушач да има предимство при кандидатстването за детска градина в София, а пушенето да стане задължително условие за записването на 6-годишните на предучилищно обучение.

Говори се, че на депутата Делян Пеевски, който е от ДПС, е допаднала и друга идея – от времената на Османската империя. Тъй като навремето управляваните са плащали на феодала различни поземлени данъци за ползване на неговата земя, от 1 септември 2018 г. ще бъдат въведени ресм-и бенак и тасма акчеси. От 1 януари 2019 г. онези, които са решили да сключат брак, вече ще заплащат ресм-и гердек, а ако новото семейство реши да си купи и апартамент – ресм-и духан. В най-скоро време ще бъде възстановен и т. нар. „зъбен данък“, който е за изтъркване на зъбите при консумиране на храна, тъй като депутатът Делян Пеевски развива и млечен бизнес.

Разбира се, вие сте напълно свободни да се откажете от храненето и да живеете на фотосинтеза. Че това е възможно, е доказвано многократно, а през 2009 г. 72-годишният индиец Хира Ратан Манек даже изнесе сказка по въпроса в музея „Земята и хората“. Тогава той разказа, че от 14 години живее само от въздух и слънчева светлина, което напоследък навежда управляващите на мисълта, че и те не бива да са безплатни. Напротив, кратка справка в Гугъл показва, че в американския щат Филаделфия отдавна са се изхитрили да облагат стока от вендинг машина или автомат, в които въздухът се компресира.

Що се отнася до консумирането на слънчева светлина, вие ще имате право да ограничите ползването й, като бъдете задължени да си купите шапка. За носенето й обаче ще плащате налог, какъвто е имало във Великобритания между 1784 г. и 1811 г. с цел увеличаване на приходите в хазната. Много по-рано там са се сетили и да обложат мъжките бради, защото кралица Елизабет I (1558 – 1603 г.) изобщо не ги е харесвала. Да не говорим, че благодарение на това избягалият Пелов, който си беше пуснал брада, веднага щеше да бъде заловен. Не от МВР, естествено, а от данъчните.

Шефката на бюджетната комисия в парламента внезапно се сепна. Настоятелен телефонен звън я извади от дрямката, но тя се обърна на другата страна. Искаше този сън да продължи колкото се може по-дълго, защото не помнеше откога не е сънувала нещо толкова прекрасно…

Но нямаше как, телефонът не само звънеше, а заплашително вибрираше на нощното й шкафче. Малко преди апаратът да се строполи на пода, тя го хвана кажи-речи във въздуха и с разпреперани ръце прие обаждането. От отсрещната страна се чу: „Имаш пет минути да измислиш как да оправим бюджета и да се погрижим за нашия спонсор!“, и Менда Стоянова веднага скочи на крака. Тонът малко я разстрои, защото откакто беше станала доктор хонорис кауза на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив имаше някак по-изтънчена душевност. Задоволи се обаче единствено да възкликне „Алма ти матерна!“, след което седна да мисли в пълно мълчание.

Най-лесно беше да нахвърля идеите от съня, но реши, че времето няма да й стигне. После написа „ДДС става 80%“ и това първоначално страшно й хареса, само че го задраска, защото го сметна за прекалено драстично дори за стандартите на ГЕРБ. На втората минута й хрумна да се източи резервът на здравната каса, както партията направи в първия си мандат, но пък идеята не решаваше и проблема на спонсора. И тогава най-сетне я осени мисълта, че акцизът за пакет от бездимните цигари с цена 5.50 лв. е едва 93 ст., а на стандартните е 3.50 лв. за същата цена. „Подценихме това, което ще се случи, когато приравнихме акциза им с този на насипния тютюн. От началото на годината загубата за бюджета от бездимните цигари е 15 млн. лв., а до края на годината ще стане двойно. В същото време ръстът на потреблението им е с 50% от началото на годината и тенденцията е да заемат 1.6% от пазара.“

Развълнувана от находката си, Стоянова върна обаждането, а от слушалката се разнесоха едновременно кикот и леко грухтене в знак на задоволство. Като доктор хонорис кауза, тя си пусна Вагнер и моментално се вдъхнови да нападне – на първо време телевизионните студия, където да изложи аргументите си.

В това време премиерът Бойко Борисов играеше карти с депутата Делян Пеевски. И двамата бяха във видимо добро настроение, тъй като си бяха измислили игра, в която няма губещи. Така всеки печелеше и никой не се сърдеше.

„Знаеш ли какво казал някакъв руски цар на сина си? – попита Пеевски. „Сине, само ние с теб не крадем в тая държава, понеже всичко е наше!“ – отговори Борисов. И избухнаха в смях…

Тяхната начетеност беше всеизвестна и населението се чувстваше спокойно не само за своето настояще, но и за своите бъднини. Затова под прозорците, където се играеха карти, не се чуваха недоволни скандирания, а вместо викове „Оставка!“ долиташе единствено весело птиче чуруликане. Животът бе толкова хубав, че за малко да им хрумне да ни обложат с данък „благодарност“ за тази управленска стабилност!

И наистина жалко за пропуска: когато нахалното действие не среща обратно по посока и равно по големина противодействие, да се чуди човек Нютон ли нещо е сбъркал, или ние сме сбъркани.

А данък „благодарност“ кога?

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top