Статии

Без грам скрупули, без капка страх

„Няма да искам оставката на Цветан Цветанов“, обяви в Златоград лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Той бе категоричен, че вярва в невинността на бившия вицепремиер, защото Цветанов се е заклел в живота на децата си. Въпреки сутрешните обвинения на Мирослав Найденов, според когото Цветанов е подслушвал всички министри в кабинета на ГЕРБ, Борисов остава твърдо зад шефа на партийния предизборен щаб и отново изтъкна, че Цветанов е моторът на ГЕРБ и е незаменим кадър в партийните редици.“

Цитатът е от 25 април 2013 година. Скандалът с поголовното подслушване от страна на МВР, когато вътрешен министър е бил Цветан Цветанов, вече е в разгара си. Само два месеца по-рано недовършеният първи мандат на ГЕРБ е приключил с опоскан фискален резерв и „изчезването“ на 1.5 млрд. лв. от здравната каса, с десетки хиляди съсипани фирми и едва дишащ бизнес. Точно тогава много близкият някога до Бойко Борисов бивш земеделски министър повдига завесата на управлението и напоително започва да разказва за беззакония, интриги, подозрения за кражби и злоупотреби…

Принуден на тази отчаяна стъпка в опит да представи разследванията за корупция срещу него като политическо преследване, Мирослав Найденов описва как в началото на всяко заседание на правителството министрите се отделяли на групички, ослушвали се и си споделяли на кого какво му се е случило, защото не знаели до каква степен залата на Министерския съвет се контролира. Найденов дава и примери как са се появили съмненията: „Имаше случки на определен министър, който е бил на определено място с определен човек по повод, да кажем, вземане на интервю. И след това на този министър му се казва: ти си бил там, защото много е хубава журналистката“. Той твърди също, че сред подслушваните е бил и президентът Росен Плевнелиев; нещо повече – иска охрана за себе си и признава, че е скрил дъщеря си в чужбина, защото се страхува за живота й.

Тъй като до парламентарните избори остават не повече от две седмици, Борисов се хвърля да защитава заместника си с голи гърди и Цветанов продължава да бъде шеф на партийния предизборен щаб. Цитатът от защитната реч на бившия премиер обаче е по-важен с друго: дори когато автентичността на изтеклите разработки срещу най-доверения му човек Станимир Флоров е потвърдена, всемогъщият Цецо не изпитва никакъв страх. При това не само от закона. Той се заклева в децата си с пълното съзнание какви ги е вършил, което говори за удивителна безскрупулност и способност да се стигне до опасни крайности.

От миналата година обаче Цветанов не е никакъв фактор в ГЕРБ, камо ли „дясна ръка“ на Борисов. И понеже тази му ръка вече е свободна, премиерът току вземе, че с нея се прекръсти, за да ни увери в близките си отношения с „Началника“. Ето, само този петък на срещата по сигурността в Мюнхен той я използва за целта точно два пъти:

Кръстене №1. „Не само че нямам достъп до СРС, не само че никой не ме пита и не е редно да го прави, а подслушването се разрешава от съда… Ма верно ли такива глупости може да каже той (Антон Кутев, БСП, за подслушването на президента Радев)? Сега – че някой се е омазал, хъкал-мъкал, изведнъж да ме замесват мен в тази работа… Някой е цопнал някъде, това не е моя вина. Така че съжалявам, че такива глупости… Това не ме интересува и не искам, и не ми е долагано. Заклевам се! (КРЪСТИ СЕ).“

Кръстене №2. „Ше ми дойде ДАНДС и ше ми каже: „Подслушваме президента” и аз ще им разреша? Абсурд! Даже нещо повече – като разбрах, ми стана крайно неприятно, защото това пречи на стабилността. Когато има такива скандали, то не е хубаво за държавата. То не е нещо положително. Това семейство (Румен и Десислава Радеви) трябва да седи колкото може по-дълго, за да разберат българите, че само личното, само себелюбието е важно за тях. Нищо друго. Аз нямам, и в това се заклевам (ПАК СЕ КРЪСТИ).“

Впрочем атеистите би трябвало да са безмерно щастливи, понеже Бог очевидно не съществува – иначе досега от България сто пъти да е тръгнало Второто пришествие. „Седмият Ангел изля чашата си на въздуха; и от престола на небесния храм се раздаде висок глас, който казваше: свърши се!“, но не се свършва, както се вижда, напротив. Каквото и да е описал в своето Откровение Св. Йоан Богослов, в ГЕРБ клетвите в собствените деца и в „Аз съм Алфа и Омега, първият и последният“ се даваха и продължават да се дават с леко сърце. При това Борисов не е човек, който да няма предвид, че тая работа не остава без последствия, доколкото самият той веднъж каза: „Как ще режа лента в църква, при Началника тук? Режа ленти навън, където аз съм началник. В църквата съм само смирен. Той вижда всичко и само някой да надигне повече глава, отколкото му е писано, веднага го наказва!“.

Обяснението, следователно, е, че премиерът не е знаел за подслушването на президента, а в такъв случай може да се кръсти колкото си иска. Възможно е обаче и да страда от липса на страх, включително от Онзи, дето вижда всичко – т.нар. Болест на Урбах–Вите, например, представлява изключително рядка генетична патология, причинена от мутация на първата хромозома в гена ECM1. В медицинската литература заболяването е описано като „липоид на протеинозата“, като се твърди, че на света има не повече от 300 души с такъв. Но разбира се, като нищо може да става дума и просто за фалшива набожност, което пък ме подсеща за един цитат от „Сицилианецът“ на Марио Пузо: „От този ден Стефан Андолини стана член на бандата на Джулиано. През следващите години се прочу със своята кръвожадност и набожност и прякорът му Fra Diavollo стана известен на всички в Сицилия. Набожността му се проявяваше в това, че всяка неделя ходеше на литургия.“

Лично аз не се наемам да кажа кое от тези предположения ще излезе вярното, но все пак ми се струва, че изявлението: „Защото с този прокурор се разбрахме да се размаже всичко живо, използвам жаргон, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода“, е твърде показателно. И не използването на жаргон е проблемът, ами вероятността от използване на институции за лична употреба. Ако размазването, иначе казано, е позволено на въздаващия правосъдие свише, яздещ из непрогледната тъма и пушилка, докато „адът следваше подире му“, то няма как един министър-председател и един прокурор ей така да се разберат помежду си да размазват грешниците. Дори водени от най-благородни намерения, двамата не са конници на Апокалипсиса, предвещаващи Страшния съд – тук, на българска земя, все още „Правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища“ (чл. 119, ал. 1 от Конституцията).

Но така, както се „разбира“ с прокуратурата, що пък премиерът да не се „разбере“ и с други служби някой да бъде послушван? Вярно, Цветанов вече се потопи в неправителствения сектор, но трябва да сме извънредно лековерни, за да допуснем, че навремето слухтеше единствено по собствена инициатива. Нещо повече, ето какво казва лично Бойко Борисов на 11 декември 2010 г: „Защо да не бъде подслушван?“ (Ваньо Танов, покойният вече шеф на митниците). Той дори обяснява, че всички „трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани“, а два дни по-късно Цветанов му приглася, че няма недосегаеми, и спрямо всеки, който извършва престъпление, уронва престижа на държавата или участва в корупционни практики, ще „бъдат приложени съответните мерки, включително използване на СРС“. След три години, на 15 април, Върховната касационна прокуратура пък потвърди, че в първия мандат на ГЕРБ се е подслушвало незаконно, само дето по стара българска традиция иначе смелите този път прокурорски действия се оказаха половинчати, тъй като засегнаха едва четирима по-нисшестоящи служители на МВР. Срещу самия Цветанов, естествено, не бяха открити доказателства, че е нареждал подслушвания с добилите популярност „цецомобили” – обстоятелство, което той сметна за напълно достатъчно не само да се изниже от обещанието си да напусне политиката, но и да запази шефското място в предизборния щаб на ГЕРБ.

Цецо обаче се бил заклел в децата си… И Борисов му повярвал, а сега и той се кълне, направо в Бога… Ма по-полека с клетвите бе (използвам жаргон), уважаеми държавни ръководители, човек започва да изпитва страх за вас! „Защото не е грях да споменаваме името на Бога в молитва, в наши духовни разговори и беседи, но не бива да го споменаваме, когато това не се налага, например отишъл си до магазина и си забравил да купиш някакъв продукт и мислено, а и може на глас на извикаш: Боже забравих!“ (по православния сайт „Добротолюбие“).

Всъщност Борисов не уточнява, че се заклева в Бог, а само се кръсти. Тази половинчата застраховка все пак издава, ако не страхопочитание, то известен уплах от богохулни простъпки, но изобщо не е гаранция, че един ден ще му се размине. Тук може и вероятно ще, само че колкото и да отговаря на въпроса „Страх ли ви е от смъртта?” с „Надявам се в последния момент нещо да направя. Така си мисля…” (по сп. МАХ), има някои неизбежни неща. Тоест, възможно е да не му пука от законите, възможно е да си е въобразил, че е над тях, но все пак сам признава: „Той вижда всичко и само някой да надигне повече глава, отколкото му е писано, веднага го наказва!“. Дето се вика, Бог забавя, но не забравя…

Лошото е, че наказанието му често пъти толкова се забавя, та някои могат да подкарат втори, че и трети мандат. А най-лошото е, че го правят с едни и същи номера за дискредитиране на политически противници и изобщо за овладяване на държавата, което ние с вас обикновено забравяме след не повече от седмица.

Без грам скрупули, без капка страх

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top