Коментари

Борисов даде всичко на Русия

Доскоро русофилското разбиране за културната и геополитическа идентичност на България бе следната: душата на Русия, разума на Запада. Това твърдение е втръснало от повторение, дори „десни“ политици често го повтарят, приемайки с лекота, че българската идентичност е исторически и същностно по-близо до руската, отколкото до европейската. Но тежкото изкривяване на историческия разказ, с който израстват поколения българи прави подобна версия достоверна и приемлива. Подобно разделение звучи успокояващо и за множеството привърженици на бившата компартия, на които се обяснява, че „евроатлантическата принадлежност“ е всъщност тактическа, плитка, без дълбоки корени в културата и историята на страната ни и в този смисъл лишена от бъдеще. Русофилското по същността си клише звучи удобно и за „народняшки“ партии като ГЕРБ, които се плъзгат по наличните нагласи и нямат грам желание да вървят срещу течението или да променят убеждения. Тези дни обаче Борисов размести описаното разделение и на практика го запрати изцяло в полето на Русия.

В интервю за швейцарски вестник, той директно заяви: „Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което ние сме взели категорично“. С един замах, българският премиер заличава дълбоките европейски връзки на страната, отменя ключови елементи на икономическата ни реалност, цялостния исторически и социален контекст на развитието ни. Според тези думи, ние сме вече руски не просто по силата на няколко исторически момента, а органично, в цяла поредица от основни елементи на битието и идентичността ни. Западният избор вече звучи ситуативен, по-скоро плод на даден момент, отколкото вкоренен в дълбоки и трайни основания. Разбира се, възможно е всичко това да бъде подминато като бръщолевене. Мнозина погледнаха така на тези думи, поредна канонада на отвързаната мисъл и език на все по-странно звучащия Борисов. Но подобна нагласа е грешна, най-малкото защото към думите вече има все повече действия, или по-точно бездействия.

Лидерът на ГЕРБ е в трайно състояние на западно снишаване. От руската анексия на Крим насам и непрестанно нарастващата ескалация в отношенията между Русия и Запада, той не е излизал от него, а сега започва и директно да завива на изток. Случаят „Скрипал“ и западната реакция срещу поредното използване на химическо оръжие от Башар Асад чудесно илюстрират новото му състояние. За да не заеме прозападна позиция, Борисов е готов до истерия да „страхува“ народонаселението с приказки за ядрена война, за преселение на народите, за ужаси невиждани, които ни дебнат зад ъгъла и които изискват толкова „баланс“ във външната политика, че всъщност с много приказки да стоим на едно място. Борисов не обелва и дума за „източната дипломация“ на президента Румен Радев, реалната модернизация на армията непрестанно се отлага, чуваме единствено клишета за българската принадлежност към ЕС и НАТО. Бавно, но съвсем осезаемо и Борисов прави „източен завой“, макар удобството на неговото послушание в ЕНП все още да маскира тази маневра.

И други неща са все по-натрапчиви в поведението на премиера. БСП и Радев отвориха цял фронт срещу Цветан Цветанов именно, поради неговите обвинения за про-руските им политически ходове. Въпреки това, Борисов си мълчи и така и не защитава своя заместник. Дори не скри раздразнението си от него, когато Цветанов се опита да тласне правителството към по-западна позиция около атаките в Сирия. Видно е, че той дори не се притеснява от постепенното разпадане на образа му на про-европейски наместник, който да спасява страната от про-руските подаръци на бившата комунистическа партия. Явно и на тази игра й наближава края. Което пък поставя в неудобна позиция уж про-европейските политици в ГЕРБ като Дончев, Бъчварова и самия Цветанов. Те ще трябва да решат дали наистина ще направят усилие да спрат източния завой на страната или просто ще си останат бездушни наблюдатели на „дрийм тийма“ на Решетников и компания, който удобно се е настанил от двете страни на булевард „Дондуков“.

Борисов даде всичко на Русия

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top