Коментари

Борисов на колела

Дните след отминалите евро избори родиха най-бързия възможен аналитичен консенсус. Борисов на колела, който обикаля стоте национални инвестиционни обекта е неотразимата формула за печелене на избори. Всички го казват, медиите клакьори го повтарят почти ежедневно, както и придворните коментатори. Дори БСП го прие като официално обяснение за собствената загуба. Самият Борисов живна покрай това кампанийно хрумване. Клипчетата с неприкрит и преливащ ентусиазъм обикалят социалните медии и впечатляват най-вече с едно нещо – контрастът с тежката управленска досада, която само доскоро премиерът излъчваше. Толкова му хареса, че реши да направи обиколките нещо като перманентна предизборна кампания. До местните избори времето все ще е хубаво и като нищо той ще прекара повечето време в движение, с камера, на посещение в села и паланки, на всевъзможни обекти, инвестиции, ремонти. Неговият открит ентусиазъм директно кънти в контролираните медии и допълнително усилва увереността му в новата универсална електорална формула.

Мнозина обаче казват, че бъдещият провал е заченат в последния триумф. Отстраняването на Цветан Цветанов освежи кампанията на ГЕРБ, предложи разказ за партийно прочистване, за катарзис, за някакъв по-дълбок рестарт. Кой точно се хваща на тези приказки е отделен въпрос. Както обикновено и банално се случва в политиката, изведнъж довчерашният съюзник е днешното препятствие и пречка. По надлежния начин, Цветанов бе нахулен и изпратен в забвение. Бързата и убедителна победа на Борисов бе съответно не просто доказателство за политическа гениалност, а представена като работеща формула за бъдещето. Довчерашният втори бе представен като скучна организационна пчеличка, която просто е наглеждала кошера, човек с потури по селски панаири, чиято задача е да се прави ежедневно на „човек от народа“. Толкова. Важна е обаче единствено харизмата, кралят-слънце на колела, инвестиционният Батман, който прелита от един обект на друг. Останалото е подробност от организационния и политически пейзаж, той не е за политически виртуози, те имат да се занимават с далеч по-важни неща.

Подобна гледна точка обаче няма нищо общо не просто с елементарните постулати на политиката, но и с герберския захват върху местната реалност. Банално е описанието на ГЕРБ като партия-държава и всъщност разделението на труда между Борисов и Цветанов бе по тази линия. Единият правеше големите договорки и взимаше големите решения, докато вторият трябваше да изгради и поддържа фината механика и функционирането на партията-държава. И народните танци с потури са само куриозна картинка на всичко това. Зад тях бе същинската работа на бившия втори – рекрутиране и инсталиране на хора на различни позиции, изграждане и поддържане на местни мрежи от подкрепа сред бизнеса и местните общности, балансиране на различни интереси на по-ниски нива, разрешаване на конфликти, свързани с най-различни елементи на политическото и административно ежедневие и доста други неща, за които всички се досещаме. Това е реалната ежедневна работа по поддържане на партията-държава. Именно тя крепи откритата и имплицитна подкрепа за ГЕРБ, без тази работа и най-малкият усет за задаващ се финал буквално ще срине наглед устойчивата конструкция. Борисов не просто няма да се заеме с тази работа, той не иска и не може да го направи.

Така че, всъщност на сегашния премиер му трябва втори Цветанов и не е ясно, че такъв е на разположение в момента. Ежедневната поддръжка на тази конструкция не е работа за интелектуалци или пък за сприхави его-маниаци, профилът е специфичен. Поне на пръв поглед, не е очевидно, че Борисов съзнава всичко това и идните седмици ще покажат дали това наистина е така. Местните избори изглеждат прекалено скоро, за да бъде разклатена партийната структура и инерцията сигурно ще им е достатъчна. Трагикомичната БСП допълнително помага в това отношение. Но дългосрочно, ако ГЕРБ иска да продължи да бъде това, което е до момента ще трябва да си намерят нов организационен човек. Прелитането с хеликоптер над главите на местните няма да е достатъчно, нито пък разходките с джипа. Именно затова последният успех може съвсем спокойно да се окаже прелюдия към бъдещия провал. Самоуверен в успеха, просто приемаш моментното за вечно. Докато внезапно разбереш неговата ефимерност.

Борисов на колела

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top