Статии

Борисов не лъже само когато спи. Но не съм сигурен…

В кратко интервю, публикувано в Медиапул под заглавие „Пандемията изисква доверие в институциите“, Иван Костов се възмущава от хората, които критикуват шефа на щаба за борба с коронавируса ген. Мутафчийски, лепят му етикети като „популист“ и  рушат доверието в институцията, създадена да се бори с опасната пандемия.

Нуждата от доверие в институциите Костов разпростира и върху правителството: „Неуместно е да стоварваш отговорност за последиците от пандемията на премиера и на министрите му. Те без друго са натоварени с извънредно бреме.“

Не знам дали ще ми повярвате, но страшно ми се иска да вярвам в институциите и да ги уважавам. По-точно, иска ми се да имаме такива институции, които да мога да уважавам без специално усилие. Способен съм да го правя и понякога чувствам нужда да го правя. Ето, никак не ми е трудно да уважавам например хората в щаба за борба с коронавируса, начело с ген. Мутафчийски. Ама показвал се по телевизора в униформа… Ако ще и по гащи да се показва, важното е какво казва, а не как се показва. Ген. Мутафчийски е находка в този момент и за този пост! Компетентен, спокоен, уравновесен! Сигурно има и неща, които не се харесват на всички. Но той не е сложен там да го харесваме, а да свърши една отговорна, една от най-отговорните в демократичната ни история работа. А колкото до телевизионното му присъствие, сравнете го с това на главния прокурор Гешов и ще видите огромната разлика.

Как обаче да имам доверие в премиера и министрите му? С кое си действие те заслужиха това доверие? Премиерът например! Как мога да имам доверие в човек, който непрекъснато лъже? Дори и някоя истина да каже по невнимание, и на нея не мога да повярвам, толкова пъти вече е излъгал.

Радан Кънев написа: „Премиерът излъга, че никоя страна не предприема конкретни икономически мерки за справяне с последиците на пандемията. Напротив – и Тръмп в САЩ, и Меркел в Германия, и Макрон във Франция, и Конте в Италия, и Мицотакис в Гърция обявиха конкретни фискални и социални програми, които включват от данъчни ваканции до пряко подпомагане с публични средства на засегнати сектори. И особено – конкретни извънредни социални мерки за закрила на засегнатите семейства.“

Във вторник Борисов посети предприятие за производство на защитни облекла във Враца и там съобщи… Понякога ще казвам съобщи, вместо излъга просто за разнообразие… Та във Враца съобщи, че България участва в европейската поръчка за такива облекла и той дори щял да предложи да се включим в нея и като доставчик: “Тече голяма европейска поръчка, в която България участва, ще предложа да се включим и с производство.”

„Най-интересното в тази лъжа е, че е лъжа от първата до последната дума.“ Ние за нашите медици не можем да осигурим облекла, по аптеките няма маски, той за износ говори. Вадят се маски и облекла от резерва, внасят се от Турция, от Виетнам, чакали се и от Доха…

В сряда председателят на борда на директорите на Пирогов и шеф на клиниката по детска хирургия изплака, че реаниматорите в болницата, в която се лекуват най-тежките случаи на коронавирус, нямат предпазни шлемове и работят само с маска и очила. И помоли който може, да помага.

Лаф олсун. Приказка да става:

-Абе, аго, жива ли е кобилата, дето умря лани?

– Хич бива ли, ако е умряла, да бъде жива?

– Нейсе, лаф олсун, я дай една лула тютюн.

( Захари Стоянов)

И премиерската такава.

Предния ден „Свободна Европа“ съобщи, че на брифинг на ЕК в понеделник е станало ясно, че Брюксел е направил обществена поръчка от името на 20 държави. Интерес да участват в нея не са проявили шест: България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия. Говорител на комисията е съобщил, че набирането на офертите е приключило и в момента те се оценяват.

Та  такава е истината: изобщо ни няма в обществената поръчка на ЕК! А тя е обявена още в края на февруари. На два пъти са правени консултации със здравните министри на страните членки за нуждите от екипировка. Но някой си е чоплил носа през това време. Със същата екзистенциална заетост можем да обясним и защо не сме започнали подготовката за собствено производство, след като за тази епидемия се знае от месеци. Или разчитахме, че аурата на премиера ще ни опази?

“Помагаме си сами, затова и Господ трябва да ни помогне!”

Помага той, помага, но в кошара не вкарва!

В България сме. От всеки двама политици трима лъжат. Но Борисов е републикански, а вероятно и европейски шампион. Цялото му управление се крепи на лъжите. Лъженето вече се е развило до митомания, непреодолимо влечение към лъжа и измама. С една дума патология. Лъже и когато трябва, и когато не трябва. Лъже и за бъдещето, и настоящето, и за миналото, особено за своето.

„На мен, сирака, кой ми е помогнал или толерирал…” Загубил е майка си когато е бил на 39 г., а баща си на 45 г. Тъй че сирак може да е само в смисъл, че е израснал без прадядо понеже комунистите го убили. Но и това е от приблизително верните неща.

Повярвахте ли му, че причината правителството да поиска отлагане на влизането на страната в ERM ІІ е търсенето на национален консенсус? Е, сигурно ще се намерят и такива наивници, но мислещите и  информираните хора у нас прозряха, че причината са неизпълнените ангажименти на ПИБ, новият кредитор на Пеефски, поради което Комисията за финансов надзор  беше принудена да откаже да потвърди проспекта на банката за увеличението на капитала. Европейската централна банка изискваше от ПИБ това увеличение, за да запълни констатирания при стрес теста капиталов недостиг от 263 млн. евро. Това беше един от шестте ангажимента, които българското правителство пое през 2018 г., за да бъдем приети едновременно в ERMII и Банковия съюз на ЕС.

Помните ли как, откривайки новите мощности на „Кока-Кола“ нагло лъжеше, че инвестицията е за 200 млн., а тя беше за 34 млн.

Или пък измислената професионална биография на Пламен Георгиев, когато го изпрати консул във Валенсия с елементарни познания по испански: “Пламен Георгиев е с няколко образования, с хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика…” Няколкото образования се изчерпват с едно – Право в СУ. Колкото до милиардите, за периода от 2013 до 2018 г., когато Георгиев е шеф на КПКОНПИ, влезлите в сила съдебни решения за отнемане на незаконно имущество са за мизерните 80 млн. лв. Няколкото езика се свеждат до испански, руски и английски. Испански на ниво начинаещи, руски (на общобългарско ниво) и английски на ниво С1, дано! Хилядите награди, (тук става вече направо срамно) се свеждат до една – “Джовани Фалконе”, раздавана от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград.

А за рецидивиращото престъпление АЕЦ „Белене“ да не говорим. Там колко лъжи е изговорил, нямат преброяване. Последно разправяше как след 10 години Пети и Шести блок на „Козлодуй“  приключват своята дейност и тогава ще увиснем само на „кюмюра и въглищата“. Опашата лъжа, разобличена от собствената му министър, Теменужката, която обясни, че след модернизация на блоковете, проектният им живот е удължен поне до 2047 г.

В края на миналия месец лафките на Пеефски затвориха, уж като следствие от затварянето на “Националната лотария” на Божков. Оказва се, че търговската верига „Лафка“ е печелела единствено от търкането на талончета. След нея кепенците пусна и  “Национална дистрибуция”, най-големият разпространител на периодичен печат у нас, която обаче не печелеше от талончета!

Всъщност, работата се пече от по-преди. Още през октомври Борисов заговори за одържавяване на дейността по разпространението на печатни издания. След затварянето на фирмите на Пеефски премиерът обеща „Български пощи“ да се заемат с тази дейност. Обеща също държавна подкрепа. Впоследствие Пощите пуснаха обществена поръчка, от която се разбра, че се търси нов монополист, който да поеме топтан дейността по разпространението. Но вече с държавна помощ от 60 млн. лв. за 4 години. Познайте от първия път кой ще е този нов монополист! Жокер: инициалите му са Д.П.

Единствената полза, писа „Сега“, е в това, че властта призна, макар и пост фактум, монопола на Пеефски в разпространението. Факт, който през годините КЗК три пъти не пожела да установи.

„Аз нямам неизпълнено обещание. Министерството на транспорта се надявам да поеме с „Български пощи“ цялото разпространение на всички печатни медии до сергиите, които са мисля 6000. Това ще стане до дни…“ (октомври 2019 г.)

Е, къде дни, там и месеци. Пък и години да са, какво толкова?! Важното е, че Борисов ще си изпълни обещанието. Защото той наистина няма неизпълнено обещание… към Пеефски и Доган.

Лъже Борисов „на литър и на килограм“, а „мисирките“ срещу него мигат на парцали. В крайна сметка и на него правят лоша услуга, като уж не забелязват лъжите. Чел съм в специализираните издания, че тази патология се лекува, като деликатно се правят бележки на митомана и се връща той към реалността. Ако се подходи грубо, в смисъл човекът се обвини в лъжа, ефектът е обратен.

Ето вчера каза: “От излишък вече сме на 3.5 млрд. дефицит, защото бюджетът не се попълва, а всеки месец отиват милиарди за пенсионната система.“

Ако подходим с лечебна цел, може да му се каже така: Г-н премиер, навярно имате предвид, че след няколко месеца ще имаме 3.5 млрд. дефицит, а не че за една седмица, откакто е въведена карантината, сме ги направили.

Само предлагам, но не съм сигурен, че ще сработи. През януари, в разгара на кризата с водата в яз. Студена, Борисов каза на МС, че Перник може да се захрани от Белмекен с 300 хил. литра вода в секунда. Присъстващите го поправиха, че ще е само 300, а не 300 хил. “Не сте ме чули! 300 литра в секунда казах! Чувайте добре! Не чуват!”

След реакцията му никой повече не посмя да влезе в спор, дори и с лечебна цел…

Торбата с лъжите на Борисов е по-дълбока и от тази на Хитър Петър. По едно време бях почнал да си водя бележки къде и как лъже, но се оказа невъзможен труд да се проследи целия му репертоар. Дето викат на село, той и добър ден като ти каже, пак трябва да погледнеш къде е Слънцето.

Един китайски мъдрец казва: Ако някой ме излъже веднъж, това е негова грешка. Ако ме излъже втори път – това е моя грешка. Но нищо не казва, ако някой ни излъже трети път, четвърти, пети… При това с лъжи, които често са с много ниска резолюция.

Но така е и така ще е дотогава, докато ние подпираме плета, подобно на Настрадин ходжа.

 

Борисов не лъже само когато спи. Но не съм сигурен…

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top