Коментари

Брекзит спасява ЕП от евроскептицизма. За момента

Сигурно вече сте чули, че задаващите се избори за европейски Парламент са най-важните в неговата история. Подобни думи надали изненадват човек, който живее в демократична система. На всеки вот има причини да се мисли по този начин, обществата и икономиките са постоянно изправени пред големи проблеми за разрешаване. „Този път е наистина различно“, колко пъти наистина сме чували тези слова. Ще ги чувате и през идните дни и седмици до края на месец май. Сегашното завъртане на това клише не идва защото големите про-европейски партии се надпреварват да предлагат нови, интересни и смислени идеи за бъдещето на Европа. Не, признаци за това няма. Те просто искат да ви кажат единствено да гласувате за тях, защото иначе крайната десница и левица ще овладеят Брюксел и Страсбург. Опасността от подобна популистка вълна обаче далеч не е толкова сериозна и про-европейските партии отново ще имат мнозинство. Това което обаче няма да ви кажат е, че този изборен резултат ще се дължи предимно на една-единствена причина, Брекзит.

Всъщност, изчисленията са достатъчно лесни, макар и с някои условни допускания. През 2014 година, партията на независимостта на Найджъл Фараж спечели вота във Великобритания и излъчи 24 евродепутати. Торите пък излъчиха 19 депутати като трета политическа сила на изборите. Тоест, двете партии имаха точно 43 депутати в две от скептичните партийни фракции в сегашния Парламент. Нека приемем, че тази бройка при отсъствие на Брекзит като цяло би се запазила на задаващия се вот и към нея добавим сегашния прогнозен общ резултат на дясно-скептичните партии, сега той е 131 евродепутати. По този начин, общият брой на техните представители става 174. Точно с един повече от депутатите на предвиждания победител, европейската народна партия! При това бройката от 174-ма не включва нито един от очакваните 44 депутати от нови партии, немалка част от които със сигурност ще попаднат при десните скептици. Отделно от тази бройка са и 25-те прогнозирани депутати на движението на „петте звезди“, което би станало част от тази дясно-популистка група. Погледнато така, общата численост би скочила до над 200! Разбира се, в този логика на мислене има доста допускания. Например, предполага, че без Брекзит партията на Фараж щеше отново да е с много висок резултат и сравним брой евродепутати. По-реалистично е допускането за висок резултат на консерваторите, които сега продължават да са първа политическа сила.

Независимо от тези условни допускания е очевидно, че Брекзит спасява про-европейските партии от една изключително трудна ситуация. Този мисловен експеримент ясно очертава цялостната политическа картина и динамиките в нея. Най-често чуваното успокоение е, че популистката десница е прекалено разединена, трите групи са прекалено различни и не могат да работят заедно. Те често се цепят и много трудно постигат синхрон. Аналитично, това е вярно. Но е също така вярно, че досега те не са достигали ситуация, която реално да промени политическите стимули, тоест, да ги приближи до реална власт. Без Брекзит, те наистина щяха да бъдат в нова ситуация, в която ползите от повече координация и единение щяха да бъдат много по-големи от ситуацията в досегашните Парламенти. Е, ако Брекзит случайно не се случи, ще имаме възможността да разберем. Странното е, че толкова малко политици и коментатори обръщат внимание на тази динамика. Вярно е, че някои шумно апелират за повече участие на гражданите, защото донякъде причината за тази структура на представителството е честия наказателен вот на тези второстепенни избори. Но и това звучи повече като лесно обяснение, отколкото като разбиране за променена политическа динамика.

Интерпретациите на изборните резултати много често са решаващи за поведението на партиите в годините след тях. Независимо от по-силните резултати на скептиците, в ЕП ще има отново широко про-европейско мнозинство, този път обаче с по-решаваща роля за либералите и „зелените“. Голямото изкушение за повечето европейски политици ще бъде да обявят изхода от вота за победа и необратим удар по популистите. Нещо подобно вече се случи след избирането на Макрон във Франция. Общата политическа динамика обаче е отчетлива и при продължаващо бездействие ще удари още повече центристките про-европейски партии през 2024 година. Особено ако те изберат да не разберат или забравят какво можеше да им се случи, ако британците не напускаха ЕС.

Брекзит спасява ЕП от евроскептицизма. За момента

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top