Коментари

БСП май пак иска да подари изборите на ГЕРБ

На предходните парламентарни избори, БСП направи повече от необходимото, за да помогне на ГЕРБ да спечели. Корнелия Нинова изпадна във впечатляваща политическа истерия, която и до ден-днешен не успява да овладее. Тя просто напълно изгуби от погледа си тънката линия между политическа настъпателност и стряскаща агресивност и арогантност. Партията заговори силно анти-европейски и възроди страховете на много избиратели от големите градове за гео-политическата ориентация на страната. После за капак посегна на плоския данък и напълно изгуби малкото електорална периферия, която така или иначе е необходима на бившите социалисти, за да спечелят парламентарни избори. С други думи, БСП и Нинова успяха да направят необходимото, за да вдигнат на крак хилядите, които от доста време искат да накажат ГЕРБ, но не са склонни да рискуват икономически и гео-политически. С наближаването на старта на предизборната кампания за изборите за ЕП, признаците за промяна на това поведение са твърде малко.

Бойко Борисов вече активно се ползва на политическия терен от помощта на неговия стар приятел, Георги Първанов. Неговото острие, Румен Петков, вече погна бившите си съпартийци и дори им взе под носа името „Коалиция за България“, за да отмъкне някой и друг глас. Всички близки до Първанов олигарси по един или друг начин атакуват Нинова и компания, начело с Георги Гергов, който пък отдавна е постигнал своя мир с Борисов и това ясно си личи от постоянните бизнес жестове на властта. В политическо състезание за няколко процента, дори подобни глуповати ходове могат да имат значение за крайния резултат. Борисов пък от своя страна със сигурност ще намери начин да се отблагодари подобаваща за тази услуга. Въобще, усилията му да разцепва, където може, своите опоненти от доста време му носи резултати. След като Първанов видя, че няма да успее да овладее цялото ляво пространство, той с охота участва в тези маневри на Борисов, срещу съответната цена.

Нинова е също отново на път да помогне на Борисов. Голяма стъпка може да направи още този уикенд, ако наистина успее да отстрани Сергей Станишев и го извади от листата с кандидати на партията. Последният рунд на този скандал преди няколко седмици бе толкова грозен, че се наложи Елена Йончева да опитва помирение, за да не се превърне цялото събитие в пълно политическо фиаско. Колкото и да иска, Нинова няма как да измисли сериозен политически аргумент за подобно действие и отстраняването на Станишев моментално ще вкара цялата кампания в неприятна за социалистите посока. При подобно развитие, през идните седмици активистите ще се чудят, лобито на бившия лидер ще недоволства публично, а всички техни опоненти ще ги атакуват непрестанно за тази глупава маневра. Нинова още отсега е принудена да обяснява дали не смята да изкарва партията от ПЕС и махането на Станишев ще е допълнителен знак за отдалечаване от ЕС. Тя вече бойкотира няколко събития на ПЕС, а програмата й звучи откровено евро-скептично. Така БСП много трудно ще успее да пребори подозренията, че анти-европейският й завой не е факт.

Има и други признаци, че Нинова е на ръба да повтори грешките си от предишния вот. Имплозията на ГЕРБ и разпада на остатъците на неговата репутация създават преливащо нетърпение сред ръководителите на БСП. Партиите са вече изравнени в проучванията, а цялостната политическа динамика очевидно е на страната на социалистите. Ежедневните апартаментни скандали просто допълват този процес и мнозина вече предвкусват победата. Но, както и на парламентарния вот, всеки ден носи все повече превъзбуда в реториката и по лицата на първия ред на партията. Приказките срещу корупцията обаче няма да им бъдат достатъчни, най-малкото защото същите изследвания показват, че доверието към тях по този въпрос е точно толкова, колкото към Борисов. В сегашната ситуация именно истерията, самодоволството, крайните тези и ходове ще костват много на бившата ком партия. Ако ги повторят, ще са се ударили два пъти в една и съща политическа греда. Малцина ще бъдат изненадани.

БСП май пак иска да подари изборите на ГЕРБ

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top